Για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και εγκλήματα πολέμου στη βόρεια Συρία κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία. Ο διεθνής οργανισμός, σε ανακοίνωσή του, γνωστοποιεί ότι έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες από 17 διαφορετικά άτομα, ανάμεσα στα οποία γιατροί, διασώστες, εκτοπισμένοι, άμαχοι, δημοσιογράφοι κ.α. ενώ ισχυρίζεται ότι έχει αναλύσει και οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο υπάρχουν στοιχεία για την τέλεση εγκλημάτων πολέμου από τον τουρκικό στρατό και τους συμμάχους του. Μεταξύ άλλων, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων για «επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές» και συγκεκριμένα, σε μία κατοικία, σ’ έναν φούρνο και σ’ ένα σχολείο. «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους (σ.σ. συριακή αντιπολίτευση) εμφάνισαν πλήρη ασέβεια προς τη ζωή των αμάχων, εξαπολύοντας θανατηφόρες επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και προκαλώντας τον θάνατο ή τον τραυματισμό αμάχων» σχολιάζει ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. Σύμφωνα με τις ιατρικές αρχές των Κούρδων, από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης έως την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί 218 άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους και 18 παιδιά. Από την πλευρά της, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 18 άμαχοι, ενώ έχουν τραυματιστεί ακόμη 150, λόγω της εκτόξευσης κουρδικών ρουκετών στη νότια Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επιβεβαίωσε τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου διευκρινίζοντας ότι ο τερματισμός της επιχείρησης θα εξεταστεί μόνο, αφού αποχωρήσουν οι Συριακές Κουρδικές Δυνάμεις. «Πήραμε ό,τι ακριβώς θέλαμε από τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον» κατέληξε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι «οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν τη σημασία δημιουργίας ζώνης ασφαλείας». Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός για 120 ώρες στην περιοχή της βόρειας Συρίας, με στόχο την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων σε μήκος 20 μιλίων από τα σύνορα με την Τουρκία.
Η Δαμασκός διαπιστώνει «ασάφεια» στη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία. «Η συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Τουρκίας, είναι ασαφής» δηλώνει η Μπουτάινα Σααμπάν στενής συμβούλου του προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «al-Mayadeen». Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της και στη «ζώνη ασφαλείας» των 20 μιλίων «Είναι λάθος. Αυτό που η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί, είναι μια ζώνη κατάληψης» σχολίασε.
Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι της Συρίας φαίνεται πως συμφωνούν με τη συμφωνία εκεχειρίας. Εκτιμούν δε, ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε συμβιβασμό, χάρη στην «κουρδική αντίσταση». Στο μεταξύ μετά τις πόλεις Μαντζίμπ και Ράκα, ο συριακός κυβερνητικός στρατός φέρεται να εισήλθε στην πόλη Κομπάνι, στα βόρεια σύνορα της ασιατικής χώρας όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Sputnik στη Συρία, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές.
Τη βάση τους φαίνεται να κατέστρεψαν οι αμερικανικές δυνάμεις. Η αναφερθείσα καταστροφή της βάσης έρχεται εν μέσω της μεταφοράς των αμερικανικών στρατευμάτων που έδρευαν στην Συρία προς το Ιράκ, η οποία ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα από τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ.Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στην στρατιωτική βάση Αλ - Κουλάιμπ στην βορειοανατολική συριακή επαρχία Αλ - Χασάκα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων SANA της Συρίας. Η βάση είχε ένα διάδρομο που χρησιμοποιούνταν για να δέχεται στρατιωτικές αποστολές από αεροπλάνα και ελικόπτερα.Η βάση είχε πρόσφατα εγκαταλειφθεί από αμερικανικά στρατεύματα λόγω της αποχώρησής τους προς το Ιράκ εν μέσω της τουρκικής επίθεσης στην βόρεια Συρία, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε ένα περιστατικό όπου Αμερικανοί στρατιώτες σχεδόν βομβαρδίστηκαν από τους Τούρκους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ. Ενώ το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν έχει σχολιάσει τα νέα, ο βομβαρδισμός της εγκαταλελειμμένης βάσης πιθανόν αποτελεί μέρος των μέτρων που λαμβάνονται για να αποφευχθεί η κατάσχεση εξοπλισμού από τις ρωσικές ή συριακές δυνάμεις. Προηγουμένως, τα αμερικανικά στρατεύματα κατέστρεψαν ένα ραντάρ στην ίδια επαρχία, που προφανώς δεν μπορούσαν να μεταφέρουν μαζί τους εγκαίρως, και ότι απέμεινε από το στρατόπεδο του Νταντάτ κοντά στη συριακή πόλη Μάνμπιτζ.
Παρόλα αυτά, αυτές οι στρατιωτικές βάσεις εκκενώθηκαν βιαστικά και ορισμένοι Αμερικανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν προφανώς αυτό το γεγονός για να στείλουν τις ευχαριστίες τους σε όσους ήταν πιθανό να τους «αντικαταστήσουν», κυρίως στους Ρώσους στρατιώτες. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων της από τη βόρεια Συρία, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», η οποία στοχεύει σε έναν από τους συμμάχους των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του ISIS - των Κούρδων της Συρίας. Παρά την κριτική, τόσο εγχώρια όσο και από το εξωτερικό, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασης του, ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ διευκρίνισε στις 20 Οκτωβρίου ότι τα στρατεύματα που εγκαταλείπουν την βόρεια Συρία θα μεταφερθούν στο Ιράκ αντί να αναπτυχθούν σε κάποια διαφορετική τοποθεσία στην Αραβική Δημοκρατία, έχοντας ως στόχο να αποτρέψουν την αναβίωση του Daesh.