07 Νοεμβρίου 2019

Η Patria Grande ανασυγκροτείται στην Λατινική Αμερική




Μια πολύ καλή παρουσίαση και ανάλυση από τον Κώστα Ήσυχο για τη Μεγάλη Πατρίδα της Λατινικής Αμερικής, κάτι που εμείς εδώ στην Ευρώπη δεν μπορούμε καν να το συλλάβουμε. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον..


Η Patria Grande* ανασυγκροτείται στην Λατινική Αμερική
του Κώστα Ησυχου *

Η ιστορική εμπειρία των τελευταίων τριάντα χρόνων στη Λατινική Αμερική χαρακτηρίζεται από την πολιτική αντίθεση και ασυμμετρία μεταξύ νεοφιλελευθερισμού, που είναι βαθύτατα συνδεδεμένος με τη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή και την αντιιμπεριαλιστική κοινωνικό - πολιτική πραγματικότητα, που οδηγεί στην ποθούμενη πολιτική ενότητα των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Οι ιστορικές παρακαταθήκες του Μπολιβάρ , του Εμιλιάνο Ζαπάτα , του Φαραμπούντο Μαρτί, του Σαν Μάρτιν παλιότερα, του Che, του Φιντέλ και πολλών άλλων επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών, άφησαν βαθύ και ανεξίτηλο στίγμα στους λαούς της Patria Grande . H «βαλκανοποίηση», δηλαδή ο τεχνητός μετά αποικιακός γεωγραφικός κατακερματισμός της Λατινικής Αμερικής, που επιτεύχθηκε παρά την ήττα των Ευρωπαίων αποικιοκρατών τον 19ο αιώνα, αποτελεί ιστορικό παράδοξο.

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 4/11

Η Χιλή, η Βολιβία, η Κούβα, το Ιράκ, ο Λίβανος είναι μόνο μερικές από τις στάσεις μας και αυτή τη Δευτέρα, συντροφιά με τη Λουκία Κωνσταντίνου που μας μετέφερε τα νέα από τη Λατινική Αμερική, αλλά και με δύο πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις, μία για τη Χιλή και μία για τις δίκες  για τους πλειστηριασμούς. Καλή ακρόαση


Το κείμενο των ειδήσεων μπορείτε να το διαβάσετε, πατώντας εδώ

Αλληλεγγύη στο λαό της Χιλής


Ο Χιλιάνικος λαός με τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις, της περιόδου της κυβέρνησης Αλλιέντε αλλά και των αντιδικτατορικών αγώνων πέφτει σήμερα θύμα της σκληρής στρατιωτικής καταπίεσης της ανάλγητης, τυραννικής, νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Πινιέρα.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο λαό της Χιλής, στα συνδικάτα, στις φοιτητικούς συλλόγους και στους άλλους μαζικούς του φορείς που αγωνίζονται ενάντια στη φτώχεια, ενάντια τις βαθιές όσο και προκλητικές κοινωνικές ανισότητες, ενάντια στο πινοτσετικής έμπνευσης Σύνταγμα που ισχύει ακόμη.

Πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών
 Για να προσθέσεις και τη δική σου υπογραφή, πάτησε εδώ

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΛΗ

Ο Χάιμε Σβαρτ είναι Χιλιανός ποιητής και αγωνιστής, παντρεμένος με Ελληνίδα και ζει στην Ελλάδα. Μας μίλησε για τον αγώνα που δίνει ο λαός του, για τις δικές του εμπειρίες από τον αγώνα του στη Χιλή και μας μεταφέρει τα μηνύματα από το σημερινό αγώνα αναλύοντας την κατάσταση και την προοπτική της. Τέλος μας καλεί να βγάλουμε συμπεράσματα από όσα συμβαίνουν στη Χιλή και ταυτόχρονα μας καλεί να δείξουμε τη συμπαράστασή μας στον αγωνιζόμενο Χιλιανό λαό. Η συνέντευξη στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί και λίγο πιο κάτω η διεύθυνση με τη φόρμα για το μάζεμα υπογραφών υπέρ του αγώνα του λαού της Χιλής και καταδίκης της βίαιης αντιμετώπισης των αιτημάτων του από το νεοφιλελεύθερο καθεστώς Πινιέρα.



Πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών αλληλεγγύης στο λαό της Χιλής  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Ο Χιλιάνικος λαός με τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις, της περιόδου της κυβέρνησης Αλλιέντε αλλά και των αντιδικτατορικών αγώνων πέφτει σήμερα θύμα της σκληρής στρατιωτικής καταπίεσης της ανάλγητης, τυραννικής, νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Πινιέρα. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο λαό της Χιλής, στα συνδικάτα, στις φοιτητικούς συλλόγους και στους άλλους μαζικούς του φορείς που αγωνίζονται ενάντια στη φτώχεια, ενάντια τις βαθιές όσο και προκλητικές κοινωνικές ανισότητες, ενάντια στο πινοτσετικής έμπνευσης Σύνταγμα που ισχύει ακόμη”. 

Περισσότεροι από 200 συμπολίτες μας υπογράφουν μέχρι σήμερα το παραπάνω κείμενο αλληλεγγύης προς τον λαό της Χιλής. Ανάμεσα τους, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, πρώην υπουργοί και βουλευτές, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης και ακτιβιστές οργανώσεων αλληλεγγύης.

Η συλλογή υπογραφών θα συνεχιστεί μέχρι 17 Νοέμβρη 2019, θα δημοσιοποιηθούν, θα κατατεθούν στην πρεσβεία της Χιλής, στο ελληνικό κοινοβούλιο και στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα.

***