22 Οκτωβρίου 2019

ΙΣΠΑΝΙΑ 21/10






Την άμεση διαπραγμάτευση με την ισπανική κυβέρνηση για το ζήτημα της Καταλονίας ζητά ο πρόεδρος της περιφέρειας Κιμ Τόρα εν μέσω σφοδρών αναταραχών. «Επιμένουμε ότι ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ θα πρέπει να ορίσει σήμερα την ημέρα και την ώρα των διαπραγματεύσεων, είναι ευθύνη του και είναι εξαιρετικά επείγουσα - όπως ποτέ άλλοτε» δήλωσε η καταλανική κυβέρνηση μετά από συνομιλίες μεταξύ του Τόρα και των δημάρχων υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας. Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, πρωτεύουσα της Καταλονίας, δεν πήγε στη συνάντηση. Ο Τόρα επανέλαβε ότι το κίνημα ανεξαρτησίας πρέπει να είναι «ειρηνικό», αλλά ότι οι αρχές της Καταλονίας «θα το προχωρήσουν όσο το θέλουν οι κάτοικοι της Καταλονίας». Εν τω μεταξύ, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, βρέθηκε στη Βαρκελώνη και πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εσωτερικών της Καταλονίας Μίκελ Μπους. 
 Από τη Δευτέρα η Καταλονία βρίσκεται στον ρυθμό μαζικών διαδηλώσεων μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας να καταδικάσει εννέα πολιτικούς που συμμετείχαν στην οργάνωση του δημοψηφίσματος το 2017, σε 9 έως 13 χρόνια φυλάκισης.
Την Παρασκευή πάνω από 500.000 άτομα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Τα εργατικά συνδικάτα είχαν κηρύξει 24ωρη απεργία, με την πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιφέρειας να έχει – στην κυριολεξία – παραλύσει. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχει το 30% των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ τα ποσοστά συμμετοχής στον τομέα της παιδείας αγγίζουν το 50%. ​Την ίδια ώρα, το 80% των καταστηματαρχών έχει βάλει «λουκέτο», ενώ κλειστά είναι και τα Πανεπιστήμια.
"Ελευθερία ή χάος" γραμμένο στους δρόμους της Βαρκελώνης
Περίπου 90 άνθρωποι έχουν υποστεί τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ταραχών σε ολόκληρη την ισπανική περιοχή της Καταλονίας, εν μέσω γενικής απεργίας στην περιοχή από την Παρασκευή, ανέφεραν γιατροί από τα τοπικά νοσοκομεία. Η καταλανική υπηρεσία επιβολής του νόμου Mossos de Escuadra δήλωσε ότι 31 άτομα συνελήφθησαν την Παρασκευή. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο El Pais είπε ότι ένας από τους δημοσιογράφους του ήταν μεταξύ των κρατουμένων.
Οι αναταραχές στην Καταλονία άρχισαν τη Δευτέρα όταν ένα ισπανικό δικαστήριο καταδίκασε εννέα από 12 Καταλανούς πολιτικούς υπέρ της ανεξαρτησίας που κατηγορήθηκαν ότι είχαν ρόλο στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία περιφερειακής ανεξαρτησίας του 2017. ​Περίπου 650 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 200 αστυνομικών, τραυματίστηκαν στις ταραχές και περίπου 130 άτομα που κρατούνται από τότε.
​Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ πραγματοποίησε εκτάκτως συνομιλίες με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, εν μέσω της εκρηκτικής κατάστασης στην Καταλονία. 
 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου