08 Οκτωβρίου 2019

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Η επικαιρότητα αυτή τη Δευτέρα γεμάτη με σημαντικές ειδήσεις, πολλές γενεσιουργοί και άλλων εξελίξεων που μέλει να τις δούμε στο άμεσο μέλλον. Μαζί με αυτές και το μεγάλο μας αφιέρωμα στον αποκλεισμό που επιβάλλεται στην Κούβα από τις ΗΠΑ τα τελευταία.. 60 χρόνια. Μια εκπομπή γεμάτη, δύσκολη θα έλεγε κανείς, που όμως τελικά κύλησε εύκολα σαν νερό που τρέχει από ανοιχτή βρύση. Δικαιώνοντας με αυτό τον τρόπο και την απόφασή μας να πλαισιώσουμε την εκπομπή με συνεργάτες που θα μας παρουσιάζουν σημαντικά θέματα. Τη Δευτέρα μαζί μας ήταν η Λουκία Κωνσταντίνου-Γονατά που βοήθησε οι δυο ώρες να περάσουν πριν το καταλάβουμε. Καλή σας ακρόαση.




Οι ειδήσεις σε κείμενο εδώ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ : ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή:  Audio    Κείμενο

Εκλογές και στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσίευσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή το «Δημοκρατική Λίγκα του Κοσόβου» (LDK) παίρνει το προβάδισμα με 23,7% των ψήφων, το κυβερνόν Δημοκρατικό Κόμμα (PDK) του προέδρου Χασίμ Θάτσι ακολουθεί με 21,7%, τρίτο το αλβανικό κόμμα «Αυτοδιάθεση» (LV) με 19,7%, ο συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι για το Μέλλον του Κοσόβου (AAK) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PSD) στην τέταρτη θέση με 13,7%, ενώ το κόμμα της σερβικής μειονότητας πέμπτο με 10,6%. Τον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός, Ραμούς Χαραντινάι, είχε υποβάλει την παραίτησή του, εν όψει της κατάθεσής του στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την τέλεση εγκλημάτων εναντίον Σέρβων εθνικιστών, κατά τη διάρκεια του πολέμου 1998-1999.

ΚΟΥΒΑ: ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή:  Audio    Κείμενο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Φετινή Έκθεση της Κούβας στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Απόφαση προς έγκριση για την ανάγκη τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Περιλαμβάνει την περίοδο Απρίλιος 2018 έως Μάρτιος 2019.
Η έκθεση αυτή κατατίθεται επικαιροποιημένη κάθε χρόνο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το αίτημα να υιοθετηθεί ως απόφαση καταδίκης του αποκλεισμού. Σε αυτήν καταδεικνύεται η εφαρμογή του αποκλεισμού από πλευράς των ΗΠΑ, ως κεντρικός άξονας της πολιτικής τους προς την Κούβα, αλλά και τα εμφανή αποτελέσματα και επίδρασή του και εκτός της επικράτειας της Κούβας, δηλαδή ο εξω-εδαφικός του χαρακτήρας. Γι’ αυτό και ο όρος εμπάργκο που χρησιμοποιούμε δεν είναι δόκιμος, πρόκειται για αποκλεισμό. Επικεντρώνεται δε, αυτή η πολιτική στην μονιμοποίηση της σύγκρουσης και της επιθετικότητας, τόσο σε επίπεδο δηλώσεων όσο και στην εκτέλεση μέτρων οικονομικής επίθεσης προς τη χώρα.


ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ: ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή:  Audio    Κείμενο

Στις 25 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή της Ανεξαρτησίας Φιλιμπέρτο Οχέδα Ρίος από το FBI. O Φιλιμπέρτο Οχέδα Ρίος γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1933 στο Ναγκουάμπο του Πουέρτο Ρίκο. Τη δεκαετία του 1960 ήταν ο τρομπετίστας του διάσημου μουσικού συγκροτήματος Sonora Ponceña και ταυτίστηκε με τα ιδανικά του Φιντέλ Κάστρο και τις ιδέες της κουβανικής επανάστασης. Ο Οχέδα, ηγήθηκε του Λαϊκού Στρατού Boricua-Macheteros, ένα κίνημα

ανεξαρτησίας που ιδρύθηκε στην παρανομία για να αντιμετωπίσει την κυβερνητική αστυνομία που εκείνη την εποχή συγκρότησε τις “Ομάδες Θανάτου". Μια ομάδα που δρούσε παρακρατικά, ώστε να μην έχει η αστυνομία ευθύνη για τις δραστηριότητές της και τα μέλη της ευθύνονται για διώξεις και δολοφονίες πολλών αγωνιστών της ανεξαρτησίας.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ: ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10


Ολόκληρη η εκπομπή:  Audio    Κείμενο

Εν αναμονή της έλευσης του ΔΝΤ στο Εκουαδόρ, η κυβέρνηση Λενίν Μορένο ανακοίνωσε “Πακέτο” οικονομικών μέτρων που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20%, μείωση και ιδιωτικοποίηση των εισφορών λόγω συνταξιοδότησης περικοπή κατά μία ημέρα της εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, μαζικές απολύσεις κλπ. Επιπλέον, την κατάργηση της επιδότησης στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου ντίζελ και την απελευθέρωση της τιμής τους, που θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών όλων των αγαθών, των υπηρεσιών και των μεταφορών. Στη χώρα προκηρύχτηκε γενική απεργία στην οποία δήλωσαν συμμετοχή οι φοιτητές και οι ιθαγενείς. Στην καταστολή των βίαιων διαδηλώσεων που ακολούθησαν, συνελήφθησαν τουλάχιστον 350 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων συνδικαλιστές και ιθαγενείς ηγέτες. Και ενώ οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν, η κυβέρνηση έθεσε τη χώρα σε Κατάσταση Πολιορκίας, αναστέλλοντας τα άρθρα του Συντάγματος για το δικαίωμα της κυκλοφορίας, της διαδήλωσης και της έκφρασης και ανέθεσε στον Στρατό την αποκατάσταση της τάξης στη χώρα, ενώ ο Μορένο απείλησε τους πολίτες να μην διαδηλώσουν ενάντια στο "πακέτο" των μέτρων.

ΑΪΤΗ: ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή: Audio Κείμενο


Για άλλη μια φορά βγήκαν στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές στην Αϊτή. Αυτή τη φορά συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία του ΟΗΕ στο Πορτ-ο-Πρενς, ζητώντας την παραίτηση του Μοϊσέ. Οι διαδηλωτές θεωρούν ότι η ξένη επέμβαση είναι που κρατάει τον Μοϊσέ στην εξουσία και ζητούν το σταμάτημά της. Παρά μερικούς επιμέρους διαπληκτισμούς με την αστυνομία, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν ειρηνικά, σε αντίθεση με τις βίαιες διαδηλώσεις των προηγούμενων εβδομάδων. «Πάμε στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών, για να ζητήσουμε να πάψουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας», δήλωσε στο EFE ο Ρονί Τιμοτί, μέλος της αντιπολίτευσης. 


ΗΠΑ: ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10


Ολόκληρη η εκπομπή:  Audio    Κείμενο

Εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν έχοντας υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, πήρε ο υποψήφιος για το χρίσμα του αμερικανικού κόμματος των Δημοκρατικών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, Μπέρνι Σάντερς. «Μετά από δυόμισι ημέρες στο νοσοκομείο αισθάνομαι πολύ καλά και μετά από λίγες μέρες απουσίας, δεν μπορώ να περιμένω να επιστρέψω στη δουλειά», ανέφερε ο Αμερικανός γερουσιαστής της πολιτείας του Βερμόντ, και πόσταρε στο Twitter φωτογραφία να βγαίνει από το νοσοκομείο με υψωμένη γροθιά, δίπλα στη γυναίκα του. Την Παρασκευή 04/10 ο Σάντερς είχε οξείς πόνους στο στήθος με αποτέλεσμα την ακύρωση του προγράμματός του και τη διακομιδή του σε νοσοκομείο του Λας Βέγκας. Όπως ανέφεραν οι γιατροί, ο 78χρονος Μπέρνι Σάντερς υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου και έτσι του τοποθετήθηκαν στεντ σε μια αρτηρία που είχε πρόβλημα, εφόσον οι άλλες λειτουργούσαν κανονικά.


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10


Ολόκληρη η εκπομπή:  Audio    Κείμενο

Μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα που απειλούσε για πιθανή επίθεση σε κινηματογράφο, στην πρεμιέρα της ταινίας Joker κυκλοφόρησε στο Σίδνεϋ. Το απειλητικό ποστ, δημοσιεύτηκε πρώτα στο κοινωνικό δίκτυο 4chan, αλλά και στο Reddit, την Τετάρτη. Το μήνυμα, που αναρτήθηκε από ανώνυμο λογαριασμό, είχε μια φωτογραφία του Χοακίν Φοίνιξ ως Joker και ανέφερε: Κάποιοι από εσάς είστε εντάξει. Μην πάτε στο σινεμά Ritz του Σίδνεϋ, αύριο. Το μήνυμα μοιάζει με ποστ που είχε δημοσιευτεί λίγες ώρες πριν από μια επίθεση μαζικής δολοφονίας σε σχολείο στο Όρεγκον των ΗΠΑ, το 2015. Και άλλοι κινηματογράφοι στο Σίδνεϋ λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας απαγορεύοντας μάσκες Joker ή βαμμένα πρόσωπα και σακβουαγιάζ ή σάκους. Οι συγκεκριμένες απαγορεύσεις ισχύουν και για αρκετούς κινηματογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέλος και το FBI εξέδωσε προειδοποιήσεις ενόψει της κινηματογραφικής ταινίας Joker με το Χοακίν Φοίνιξ, με αφορμή ανάλογα ποστ που εμφανίστηκαν στα social media.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή:  Audio    Κείμενο


Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Nash ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Ρουσλάν Ριαμποσάπκα δήλωσε: «Κρίνοντας απ’ όσα βλέπουμε, υπάρχουν περίπου 15 περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να εμπλέκονται η εταιρία Burisma ή ο Μπάιντεν». Ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του πρώην αντιπροέδρου  των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η εταιρεία αερίου Burisma φαίνεται να συνδέονται με 15 ποινικές υποθέσεις. Τέλη Σεπτεμβρίου οι Δημοκρατικοί ξεκίνησαν έρευνα για την αποπομπή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον ότι άσκησε πίεση στον νυν πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένκσι, για να ξαναρχίσει η έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες του γιου του Τζο Μπάιντεν. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία αναγνώρισε δημόσια το 2016, ότι απείλησε τις ουκρανικές αρχές με απόσυρση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από τις εγγυήσεις δανείων των ΗΠΑ αν το Κίεβο δεν απέλυε τον εισαγγελέα που ήταν αρμόδιος για την υπόθεση εναντίον του γιου του.


Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή:  Audio    Κείμενο

Η ΕΕ δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit. Αν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, διαμήνυσε ότι θα προχωρήσει με το Brexit την 31η Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει, οι Βρυξέλλες αντέδρασαν με απογοήτευση στο σχέδιο του Τζόνσον, σύμφωνα με την Guardian. «Η αντίδραση της ομάδας καθοδήγησης του Brexit δεν ήταν θετική, διότι δεν πιστεύουμε πραγματικά ότι υπάρχουν οι εγγυήσεις που χρειάζεται η Ιρλανδία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο συντονιστής της ομάδας της ΕΕ, Γκι Φερχόφστατ, ενώ ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν: «Δυστυχώς οδεύουμε προς παράταση». Οι συνομιλίες σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστούν σήμερα.


ΣΟΥΗΔΙΑ :ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή:  Audio    Κείμενο

Την απαγόρευση της επαιτείας στην περιοχή Λίντινγκο της Στοκχόλμης, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο με μόλις μια ψήφο διαφορά, 25 έναντι 24. Το Λίντινγκο είναι ένα πλούσιο, όπως λέμε, προάστιο της πόλης και εκεί διαμένουν και πολλοί διάσημοι, όπως ο Μπιορν Ούλβεους των ABBA. Η απόφαση λήφθηκε με το σκεπτικό ότι, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Λίντινγκο, Ντάνιελ Σέλενφορς, στη σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter»: «Η επαιτεία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και κάνει πολλούς ανθρώπους του Λίντινγκο να αισθάνονται ανασφαλείς». Ωστόσο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδίκασαν την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την «ρατσιστική» και «ξενοφοβική». Το Λίντινγκο είναι η δεύτερη ενότητα που απαγορεύει την επαιτεία, αφού παρόμοια απόφαση εφαρμόζεται ήδη το Βέλινγκε, προάστιο της πόλης Μάλμε. Εκστρατεία υπέρ της απαγόρευσης κάνει και το Μετριοπαθές Κόμμα της Σουηδίας. Σύμφωνα δε με έρευνα της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας (SVT), το ίδιο μέτρο σκοπεύουν να εφαρμόσουν 40 ακόμα δήμοι.

ΙΡΑΚ :ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή:  Audio    Κείμενο

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ δήλωσε ότι συνολικά 104 διαδηλωτές και οχτώ αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων, ενώ περισσότερα από 6.000 άτομα έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Waid οι νεκροί έχουν φτάσει ήδη τους 113. Χτες ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί συμφώνησε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Η Βαγδάτη και άλλες περιοχές του Ιράκ βρίσκονται αντιμέτωπες με διαδηλώσεις από την Τρίτη. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, αλλά και θέσεις εργασίας, οικονομικές μεταρρυθμίσεις και καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι διαδηλώσεις εξελίσσονται βίαια καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν χρήση πραγματικών πυρών, αντλιών και δακρυγόνων για να απωθήσουν τους διαμαρτυρόμενους. Παράλληλα στη Βαγδάτη ένοπλοι επιτέθηκα σε ντόπια και διεθνών συμφερόντων ΜΜΕ, που εδρεύουν στην ιρακινή πρωτεύουσα με συντονισμένη επίθεση, σύμφωνα με το Al-Arabiya. Τα ΜΜΕ που έχουν στοχοποιηθεί είναι τα εξής: Dijla, NRT, Arabiya Hadath, Fallouja, Alghad Alaraby, Al-Sharqiya και Sky News Arabia.

ΤΟΥΡΚΙΑ :ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή:  Audio    Κείμενο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάρκ Εσπερ και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σε τηλεφωνική συνομιλία τους συμφώνησαν να παραμείνουν πλήρως αφοσιωμένοι στις συντονισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις μεταξύ των δύο χωρών στη Συρία, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας, Τζόναθαν Χόφμαν. «Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Μάρκ Τσ. Εσπερ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, συνομίλησαν τηλεφωνικώς στις 3 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Χόφμαν την Πέμπτη. Η Δαμασκός από τη μεριά της αντιτίθεται στο σχέδιο, χαρακτηρίζοντας την συμφωνία ως παραβίαση τόσο της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας όσο και του διεθνούς δικαίου.


Ε.Ε. :ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή:  Audio    Κείμενο

Σκωτσέζικο ουίσκι, γαλλικό κρασί, ιταλικά τυριά, γερμανικός καφές, ελιές και άλλες λιχουδιές βρίσκονται στη λίστα με τα εκατοντάδες ευρωπαϊκά προϊόντα που επιβαρύνονται με 25% φόρο εισαγωγής στις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ντάνιελ Ροσάριο δήλωσε ότι η κίνηση της Ουάσιγκτον να επιβάλλει δασμούς κατά ευρωπαϊκών αγαθών θα πλήξει τους Αμερικανούς καταναλωτές. «Είναι μία κίνηση που θα χτυπήσει πρωτίστως καταναλωτές και εταιρείες στις ΗΠΑ και θα κάνει πολύπλοκες τις διαπραγματεύσεις για έναν συμβιβασμό» δήλωσε. Οι κυρώσεις θα αρχίσουν στις 18 Οκτωβρίου με την επιβολή δασμών 10% στα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροσκάφη και 25% σε αγροτικά προϊόντα από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και επιβλήθηκαν όταν οι ΗΠΑ κέρδισαν, την προηγούμενη Τετάρτη, την υπόθεση επιδοτήσεων της Airbus.

ΚΥΠΡΟΣ :ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή:  Audio    Κείμενο


Την Πέμπτη, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX, δεσμεύοντας για γεωτρήσεις το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου. Με δική της NAVTEX, η Λευκωσία καταγγέλλει την τουρκική NAVTEX διαμηνύοντας ότι οι ενέργειες του πλοίου-γεωτρύπανου Γιαβούζ είναι μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της χώρας και καλεί σε τερματισμό των ενεργειών αυτών.  Σύμφωνα με το philenews.com, η Λευκωσία κάνει λόγο για εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι απομακρύνεται οριστικά από τη διεθνή νομιμότητα. «Η παρανομία, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, δεν παράγει δίκαιο», υπογράμμισε η Λευκωσία.

ΕΛΛΑΔΑ :ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή:  Audio    Κείμενο

Στη Λευκωσία μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός θα έχει συναντήσεις με τον ομόλογό του Νίκο Χριστουδουλίδη και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ. Η συνάντηση γίνεται και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τις τουρκικές γεωτρήσεις, αλλά και εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος έκανε γνωστό ότι η Άγκυρα διαπραγματεύεται την αγορά και τρίτου γεωτρύπανου για την ανατολική Μεσόγειο, ενώ ανέφερε ότι το Φατίχ κατέβηκε κάτω από τα 4χλμ. καθώς συνεχίζει τη γεώτρηση στην περιοχή.


ΚΙΝΑ : ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή: Audio Κείμενο


Οι εορτασμοί για τα 70 χρόνια της Λ.Δ. της Κίνας κορυφώθηκαν την Τρίτη, με ομιλία του Κινέζου πρόεδρου. Ο πρόεδρος της χώρας.. στην ομιλία του διακήρυξε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να βαδίζει στο μονοπάτι της ειρήνης, της ανάπτυξης και της εξασφάλισης μιας αμοιβαίου οφέλους στρατηγικής ανοίγματος. «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με τους λαούς όλου του κόσμου, για να γίνει η ανθρωπότητα μια κοινότητα που θα μοιράζεται το ίδιο μέλλον», τόνισε.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ: ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή: Audio Κείμενο


Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, ενώ το Σάββατο δε λειτούργησαν ούτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λόγω ζημιών σε πολλούς σταθμού, μετά τις νέες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία. «Έπειτα από βίαια περιστατικά σε αρκετές περιοχές, το προσωπικό συντήρησης πρέπει να διασφαλίσει τη δική του ασφάλεια, πριν μπορέσει να επισκεφτεί κατεστραμμένους σταθμούς για να επιθεωρήσει και να αξιολογήσει την έκταση της ζημιάς στους σταθμούς μας και να προχωρήσει σε εργασίες επισκευής», ανέφερε η εταιρεία σιδηροδρόμων του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

ΜΑΛΙ :TΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή: Audio Κείμενο

Τουλάχιστον 25 στρατιωτικοί του Μάλι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τζιχαντιστές κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. «Στις τάξεις της FAMa, [Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι] η προσωρινή έκθεση δείχνει είκοσι πέντε νεκρούς και τέσσερις τραυματίες, που εκκενώθηκαν από τα αεροσκάφη της FAMa», ανέφερε το υπουργείο Επικοινωνιών της χώρας σε επίσημη δήλωση την Δευτέρα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο εξαπέλυσαν μια κοινή στρατιωτική επιχείρηση προκειμένου να «εξουδετερώσουν» τους μαχητές, σύμφωνα με το υπουργείο Επικοινωνιών του Μάλι. Από τον Αύγουστο του 2014, έχει ξεκινήσει η επιχείρηση Barkhane από την Γαλλία, το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο και διάφορες άλλες περιφερειακές χώρες για την καταπολέμηση διάφορων μαχητικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Σαχέλ της Αφρικής.

ΙΣΠΑΝΙΑ: :TΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή: Audio Κείμενο

Την 1η Οκτωβρίου του 2017 οι Καταλανοί προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία. Το 92% ψήφισε υπέρ, αλλά το δημοψήφισμα κρίθηκε παράνομο και δεν αναγνωρίστηκε από τη Μαδρίτη. Την περασμένη Τρίτη, 1η του μήνα χιλιάδες Καταλανοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρκελώνης, γιορτάζοντας την επέτειο δύο χρόνων του δημοψηφίσματος

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: :TΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή: Audio Κείμενο

Εκλογές πραγματοποιήθηκαν χτες στην Πορτογαλία. Το Σοσιαλιστικό κόμμα του Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στην νίκη στις εκλογές, αλλά να μην εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή. Σύμφωνα με τα exit polls οι Σοσιαλιστές έχουν το προβάδισμα με ποσοστό από 34 έως 39% των ψήφων στη Βουλή των 230 θέσεων, ενώ ακολουθεί ο βασικός τους αντίπαλος το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με 27-31%.

ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ : :TΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή: Audio Κείμενο

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν που αποκάλυψε το μέγεθος των παρακολουθήσεων της NSA, θα εμφανιστεί και θα μιλήσει στο συνέδριο για το διαδίκτυο στη Λισαβόνα τον επόμενο μήνα μέσω βίντεο, κάνοντας την πρώτη δημόσια εμφάνιση από τότε που οι ΗΠΑ του έκαναν αγωγή, όπως αποκάλυψε το Reuters την Τετάρτη. Το συνέδριο είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως στον τομέα της τεχνολογίας και οι διοργανωτές επιβεβαίωσαν ότι θα δεχθεί ερωτήσεις σχετικά με τη δουλειά του στην NSA, ενώ εκτιμούν ότι στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 70.000 άνθρωποι και θα υπάρξει και ζωντανή αναμετάδοση. Ο Σνόουντεν συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας το 2013 μετά από τη διαρροή πληροφορικών για την παγκόσμια έκταση των προγραμμάτων επιτήρησης της NSA και την ανταλλαγή πληροφοριών με εταιρείες σε όλο τον κόσμο, ενώ τον Σεπτέμβριο δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Permanent Record».