26 Ιανουαρίου 2019

Η Βενεζουέλα δίπλα μας




Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Βενεζουέλα έχουν ήδη γραφεί πολλές αναλύσεις, θεωρίες, ακόμα και εκτιμήσεις για την πορεία των πραγμάτων, παρόλο που μόλις λίγα 24ωρα η χώρα αυτή απασχολεί τα διεθνή πρωτοσέλιδα.

Τα δημοσιεύματα παρότι πολλά δεν έχουν καμία πρωτοτυπία. Άπειρα ψηφιακά στοιχεία στοιβάζονται στο διαδίκτυο για μια ακόμα φορά, προσπαθώντας να μας πείσουν για τη «δημοκρατική» ευαισθησία των δυτικών δυνάμεων που, με πρώτες βέβαια τις ΗΠΑ, έσπευσαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο την ανατροπή Μαδούρο.

Το έργο είναι πολλές φορές παιγμένο, ακριβώς σαν τις κακογυρισμένες καθημερινές σαπουνόπερες που επαναλαμβάνουν τα ίδια σενάρια με αλλαγμένα μόνο τα ονόματα και τις τοποθεσίες και που όση ακροαματικότητα και αν καταφέρνουν να αποκτήσουν, είτε επειδή ο κόσμος δεν έχει άλλη επιλογή, είτε γιατί η καθημερινή βολή της αποχαύνωσης μοιάζει ευκολότερη από την ευθύνη της δημιουργίας, το μόνο που αποδεικνύουν είναι το αδιέξοδο των εμπνευστών τους, που περιορίζει ακόμα και τη φαντασία τους.