22 Οκτωβρίου 2019

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 21/10





Ο Επίτροπος Διερεύνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, γνωστοποίησε ότι το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών δεν κατέληξε σε συμφωνία για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας και υποστήριξε ότι «αυτή δεν είναι μια στιγμή δόξας για την Ευρώπη» σπεύδοντας να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες των δύο βαλκανικών χωρών.
Λίγες ώρες μετά το γαλλικό «βέτο» στην έναΘρξη των διαπραγματεύσεων για την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το AFP. «Προτείνω την ταχεία διεξαγωγή εκλογών με τις οποίες, εσείς, οι πολίτες, θα αποφασίσετε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
Το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου τον Μάιο του 2020. Πίσω από την αρνητική απόφαση, φέρεται να κρύβεται η Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος Μακρόν έχει ταχθεί εναντίον της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, έως ότου ολοκληρωθούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την απογοήτευση τους, από το «όχι» των Βρυξελλών, εξέφρασαν χθες και οι ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ να επισημαίνει ότι «είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε την ισχυρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια των δύο χωρών».











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου