22 Οκτωβρίου 2019

ΑΪΤΗ 21/10


Συνεχίζονται για 5η βδομάδα οι κινητοποιήσεις στην Αϊτή με συνεχείς πορείες που εκτός από την πρωτεύουσα, πραγματοποιούνται και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας και στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες κόσμου, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Μοΐζ. Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν πλέον θρησκευτικοί ηγέτες, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και μέρος του επιχειρηματικού κόσμου, κατηγορώντας τη διακυβέρνηση Μοΐζ για την κατάσταση στη χώρα που μαστίζεται από φτώχεια, πείνα, ανεργία, πολέμους συμμοριών, αυξημένη εγκληματικότητα, βιασμούς γυναικών και ανηλίκων, κλείσιμο σχολικών μονάδων, αλλά και πολλών νοσοκομείων σε όλη τη χώρα και τη μείωση των αποθεμάτων καυσίμων, φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης.
«Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι, όλοι εύχονται απλά να πάρουν βίζα για να φύγουν μακριά. Ο λαός της Αϊτής δεν αντέχει πια», δήλωσε σε ρεπόρτερ ο επιχειρηματίας Άντονι Μπενέτ, που συμμετείχε στην πορεία.

Εν τωμεταξύ η έκθεση του ΟΗΕ για την Αϊτή παραδέχεται τις σοβαρές αστοχίες του οργανισμού που έβλαψαν την ήδη ευάλωτη χώρα. Την Τρίτη ο ΟΗΕ απέσυρε τη λεγόμενη «ειρηνευτική δύναμη’ μετά από 15ετή παραμονή στη χώρα. Το 2004 μετά την πτώση του τότε προέδρου Ζαν-Μπερνάντ Αριστίδες, τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να στείλουν χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς με στόχο, όπως ανήγγειλαν, τη διόρθωση της κατάστασης στη χώρα. Μάλιστα το 2017 είχε ανακοινώσει την απόσυρση μέρος της στρατιωτικής παρουσίας του στο νησί και την παραμονή μόνο αστυνομικών διοικητών με σκοπό την εκμάθηση και βοήθεια ντόπιων αστυνομικών δυνάμεων, καθώς εκτιμούσε ότι η κατάσταση είχε εξομαλυνθεί αρκετά.

Ωστόσο σήμερα, και μετά από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις που έχουν ξεσπάσει από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, η αναφορά του ΟΗΕ αποκαλύπτει σειρά αστοχιών και λαθών που έβλαψαν σοβαρά την ήδη υποβαθμισμένη χώρα, ανάμεσα τους την επιδημία χολέρας και το σκάνδαλο σειράς βιασμών. Η επιδημία χολέρας για παράδειγμα που για καιρό δεν γίνονταν παραδεκτή από τις διεθνείς οργανώσεις, στοίχισε και ακόμα στοιχίζει στον λαό της Αϊτής απίστευτη τραγωδία. Ενώ οι δυνάμεις του ΟΗΕ θεωρούνται υπεύθυνες και για σειρά άλλων επιδημιών που ξέσπασαν όταν έριξαν απόβλητα σε ποτάμι μετά το σεισμό του 2010, προκαλώντας πάνω από 10.000 θανάτους.
Το 2016 ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ζήτησε συγνώμη για τον οργανισμό και ανακοίνωσε τη διάθεση 400 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθηθούν όσοι είχαν μολυνθεί από τις επιδημίες. Ωστόσο μέχρι και σήμερα μόνο 10,5 εκατομμύρια έχουν εκταμιευτεί από αυτό το καταπίστευμα και το ¼ αυτών των χρημάτων έχει ξοδευτεί μέσα στους ίδιους τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Και αυτό δεν είναι όλο, αφού μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων έχουν κατηγορηθεί για σειρά βιασμών. Το 2011 ο τότε πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα απολογήθηκε για το βιασμό 18χρονου Αϊτινού από Ουρουγουανό μέλος των ειρηνευτικών δυνάμεων. Ενώ το 2012 δύο Πακιστανοί, επίσης μέλη της ειρηνευτικής δύναμης, κρίθηκαν ένοχοι για το βιασμό 14χρονου. 
Ωστόσο να προσθέσουμε, κάτι που δε θα βρούμε στην έκθεση ή στα έντυπα που την αναπαράγουν, όπως η Miami Herald, ότι τα γεγονότα του 2004 υποκινήθηκαν από τις ΗΠΑ, που απώθησαν τον Αριστίδες από την εξουσία, εγκαθιστώντας μια ομάδα άσκησης εξουσίας αποτελούμενη από εκπροσώπους των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας, της Βραζιλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της ΕΕ, του ΟΗΕ και του ΟΑΣΑ). Στην ουσία ήταν ένα πραξικόπημα από τις ΗΠΑ με τη συνεργασία της Γαλλίας και του Καναδά και η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα στρατό κατοχής, που αφού κατέλαβε τη χώρα, βίασε, σκότωσε και έσπειρε τη χολέρα. Οι μεγάλες διαδηλώσεις που σημειώνονται στη χώρα σήμερα, είναι μια εξέγερση ενάντια στο πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε τότε και το καθεστώς μαριονέτα που εγκατέστησε.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου