04 Οκτωβρίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΗ


Η δολοφονία του Επικεφαλής της ΛΔ Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχάρτσενκο, ήρθε σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι επιθέσεις στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Συνέχεια αποτέλεσε η βομβιστική επίθεση στο συνέδριο του ΚΚ Ντονιέτσκ. Για όλα αυτά θέλουμε να συζητήσουμε και να εκφράσουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις.
Στη συζήτηση, θα παρέμβουν μέσω εικόνας οι: Eduard Bashurin, επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων της ΛΔ Ντονέτσκ και Andrei Kochetov, επικεφαλής των Συνδικάτων της ΛΔ Λουγκάνσκ


Αναμέτρηση-ομάδα κομμουνιστών/τριών
ΑΡΑΝ
ΑΡΑΣ
Επανεκκίνηση-Restart
ΚΕΔ-avantgarde
Κίνηση για την απελευθέρωση του λαού
Κόκκινη Γραμμή
Κ- σχέδιο (Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο)
ΛΑΕ
ΝΑΡ
SAVE DONBASS

ΑΦΙΕΡΩΜΑ






Ετούτος ο μήνας που τελειώνει σήμερα, άρχισε ένα ηλιόλουστο Σάββατο, που ξεκίνησε χαλαρό όπως τα περισσότερα. Χαλαρά σηκώθηκα από το κρεβάτι λίγο πιο αργά απ’ το κανονικό, κοντά 9,00 μετά κι από ένα μικρό ξενύχτι της προηγούμενης, ήσυχο ξενύχτι με μικρή παρέα και καλή κουβέντα, μα ξενύχτι όπως και να ‘χει. Ακόμα πιο χαλαρά ασχολήθηκα με κάποιες μικροδουλειές, λίγο σπίτι, λίγα ψώνια, λίγο φαΐ κι έφτασα να ανοίξω το λάπτοπ μεσημέρι πια, μετά τις 12,00.

Έτσι την είδηση της δολοφονίας του Ζαχάρτσενκο την έμαθα με μεγάλη καθυστέρηση και εντελώς απροετοίμαστη. Το στομάχι μου σφίχτηκε μόλις εμφανίστηκε στην οθόνη η είδηση και χρειάστηκε κάποια ώρα να κοιτώ παγωμένη τη φωτογραφία του διαλυμένου καφέ, μέχρι να συνειδητοποιήσω αυτό που διάβαζα.

Ο Λένιν γράφει σε κάποιο σημείο ότι την εργατική τάξη δεν μπορείς να την έχεις στο μυαλό σου μόνο σαν τάξη γενικά. Πρέπει να είναι επίσης ο Μπάμπης, η Ελένη, ο Χρήστος για να μπορέσεις να γίνεις κομμάτι του σκοπού και του αγώνα της.

Είχα τη χαρά και την τιμή να ζήσω στο Ντονιέτσκ για μερικές μέρες και όχι μόνο να κάνω επισκέψεις και συνομιλίες με εκπροσώπους, όσο χρήσιμα και αν είναι βέβαια αυτά. Αλλά και να ζήσω με τους ανθρώπους, μέσα στην καθημερινότητά τους, έτσι όπως την επέλεξαν και την έχτιζαν μέρα με τη μέρα με την ίδια συνείδηση και προσήλωση από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.

Δεν είχα βέβαια την τιμή να συναντήσω τον ίδιο το σύντροφο Ζαχάρτσενκο. Όμως όποιος έχει κατέβει έστω και σε μια πορεία σχηματίζοντας αλυσίδα με τους συναγωνιστές του, ενώ απέναντι λυσσομανάνε τα χημικά, όποιος έχει κρατήσει ένα πανό σε μια απεργία μαζί με άλλους συναδέλφους και τον αέρα να συναγωνίζεται τη δύναμή του μπορεί να καταλάβει τι ένιωσα.

Δε θα πω τίποτα άλλο εδώ. Προσπάθησα να κάνω μια «περαντζάδα» στο τεράστιο ίντερνέτ μας και να μαζέψω όσο περισσότερα άρθρα μπορούσα για τη δολοφονία Ζαχαρτσένκο. Η είδηση είναι αλήθεια ότι αναπαράχθηκε μαζικά. Σχεδόν όλοι οι ηλεκτρονικοί ιστότοποι που έχουν έστω και μια μακρινή σχέση με την καταγραφή της ειδησεογραφίας ανήγγειλαν το γεγονός.

Όμως όλα ήταν στο ίδιο μοτίβο, ο αρχηγός των «αυτονομιστών» σκοτώθηκε σε βομβιστική ενέργεια. Ελάχιστες οι διαφοροποιήσεις, ή οι αναφορές έστω στη λέξη Λαϊκή Δημοκρατία. Αυτά δε θα τα παραθέσω, άλλωστε έχοντας διαβάσει ένα είναι σαν να τα έχεις διαβάσει όλα και σίγουρα όλοι κάπου είδαμε την είδηση γραμμένη.

Εδώ επέλεξα να μεταφέρω μόνο εκείνα τα άρθρα που όχι μόνο έκαναν τον κόπο να πουν κάτι παραπάνω, αλλά είχαν και το θάρρος να πουν αυτό που με τον αγώνα του και με το θάνατό του βροντοφωνάζει ο ίδιος ο Ζαχάρτσενκο και όλος ο λαός του Ντομπάς. Αυτά, που διάλεξαν να πουν την αλήθεια εκείνων. Γιατί ναι, υπάρχουν πολλές αλήθειες και πρέπει να διαλέξεις τελικά με ποια θα πας.

Την Πέμπτη στις 4 του μήνα οργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΖΑΧΑΡΤΣΕΝΚΟ, Η ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ Κ.Κ. ΝΤΟΝΙΕΤΣΚ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΣΤΟ ΝΤΟΜΠΑΣ». Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα Γκίνη του Πολυτεχνείου και οργανώνεται από αρκετές συλλογικότητες του ευρύτερου αριστερού και αντιφασιστικού χώρου.

Η αναδημοσίευση των άρθρων γίνεται με αυτή την αφορμή, κάθε μέρα και από ένα άρθρο. Σίγουρα δεν είναι ολοκληρωμένη και θα με συγχωρήσουν όλοι όσοι θα μπορούσαν να είναι και αυτοί στη λίστα των άρθρων που ακολουθεί, αλλά για λόγους καθαρά αδυναμίας δικής μου δεν κατάφερα να τους εντοπίσω και να τους αναδημοσιεύσω εδώ. 


 (Το μικρό αυτο αφιέρωμα τελειώνει σήμερα με ένα άρθρο που μας έρχεται απο τη μακρινή Βραζιλία, παρακάτω στην ελληνική του μετάφραση και όπως μας το έστειλαν στα αγγλικά)

31 Σεπτεμβρίου 2018
Μαρία Καλύβα

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΖΑΧΑΡΤΣΕΝΚΟ

 




Στις 31 Αυγούστου του 2018 ο επικεφαλής του Ντονέτσκ ο Αρχιστράτηγος Αλεξάντερ Βλαδιμίροβιτς Ζαχάρτσενκο σκοτώθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο καφέ Σεπάρ στο κέντρο του Ντονέτσκ, από Ουκρανούς νεοναζί. Παρά τον τίτλο του ως Αρχιστράτηγου ο Ζαχάρτσενκο δεν ήθελε να γίνει στρατιωτικός, αλλά τα ιστορικά γεγονότα που έζησε στη σύντομη ζωή του τον οδήγησαν σε μια καριέρα τόσο στρατιωτικού όσο και πολιτικού.

Ο Ζαχάρτσενκο γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1976, στην πόλη του Ντονέτσκ που την εποχή εκείνη ανήκε στη σοσιαλιστική Ουκρανία και ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Στη Σοβιετική Ένωση δεν υπήρχε επάγγελμα πιο αναγνωριμένο από αυτό του ανθρακωρύχου, πέρα ίσως από τους αστροναύτες. Από παιδί ο Ζαχάρτσενκο ονειρεύονταν να δουλέψει στα ορυχεία, όπως και ο πατέρας του. Τελείωσε μια τεχνική σχολή και έπιασε δουλειά σαν ηλεκτρολόγος των ορυχείων.

Ο μισθός του ανθρακωρύχου στη Σοβιετική Ένωση επέτρεπε την αγορά ενός «Zhiguli» (όπως ήταν η ρώσικη ονομασία των αμαξιών που εξήχθησαν ως LADA), αλλά και ταξίδια για τουρισμό και επισκέψεις σε καλά εστιατόρια… Αυτά στον καπιταλισμό δε γίνονται. Γι’ αυτό και ο Ζαχάρτσενκο ήταν περήφανος που ήταν σοβιετικός πολίτης, εκεί όπου οι εργάτες δε λογαριάζονταν σαν εμπορεύματα, αλλά σαν το κέντρο της πολιτικής εξουσίας. Μέσα από τις σπουδές του στην ιστορία ο Ζαχάρτσεννκο είχε κατανοήσει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός για την εργατική τάξη και για το σοσιαλισμό είναι οι φασίστες και οι ναζί.

Σε αναγνώριση της δουλειάς του, αλλά και των ηγετικών του ικανοτήτων ο Ζαχάρτσενκο διορίστηκε Διευθυντής στο υποκατάστημα που υπήρχε στο Ντονέτσκ του εργοστασίου OPLOT του Χαρκόβου, που κατασκεύαζε το περίφημο ουκρανικό τανκ Τ-84. Ο Ζαχάρτσενκο ήταν παντρεμένος με τη Νατάλια και είχαν 4 παιδιά, το τελευταίο γεννημένο το 2015. Η ζωή φαινόταν να χαμογελάει στο Ζαχάρτσενκο.

Όμως η μοίρα του είχε σφραγιστεί. Με την προδοσία του Γκορμπατσόφ και του Γιέλτσιν η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε. Η Ουκρανία διαχωρίστηκε και το 2014 οι οπαδοί του Μπαντέρα, οι Ουκρανοί ναζί κατάφεραν να πάρουν την εξουσία στην Ουκρανία μετά από πραξικόπημα. Αμέσως μετά, ακολουθώντας το παράδειγμα του Χίτλερ, επέβαλαν το δικό τους "verboten", στα ουκρανικά "заборонено", δηλαδή το απόλυτο «απαγορεύεται». Ο πλουτοκράτης Ποροσένκο και το νεοναζί κόμμα των οπαδών του Μπαντέρα απαγόρευσαν οτιδήποτε θύμιζε τη Σοβιετική Ένωση, εφημερίδες, ακόμα και βιβλία γραμμένα στα ρωσικά.

Η αντίσταση στους νεοναζί δεν άργησε να κορυφωθεί και ήδη από το 2014, το Ντονέτσκ και το Λουγκλάνσκ κηρύχθηκαν ανεξάρτητες Λαϊκές Δημοκρατίες. Τελικά ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στους Ουκρανούς νεοναζί και το Ντομπάς, μια σύρραξη που είναι πιθανό να γεννήσει ακόμα και έναν παγκόσμιο πόλεμο.

Τον περασμένο αιώνα η Ισπανική Δημοκρατία έμελε να είναι η πρώτη που πολέμησε με όπλα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι οι πρώτες χώρες σε αυτόν τον αιώνα που πολεμούν με όπλα ενάντια στους νεοφασίστες και στους νεοναζί. Η ιστορία έχει ήδη δείξει ότι αυτό αποτελεί τιμή, παρά τις μεγάλες θυσίες που απαιτεί.

Ο Ζαχάρτσενκο δημιούργησε και καθοδήγησε το στρατό του Ντονέτσκ. Και γι’ αυτό ορίστηκε στη θέση του Αρχιστράτηγου. Συμμετείχε σε σειρά μαχών, όπου και τραυματίστηκε επανειλημμένα. Και παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Αστέρα για Εξέχοντα Ηρωισμό, ανάμεσα σε άλλα μετάλλια.

Στις 8 Αυγούστου του 2014 ο Ζαχάρτσενκο έγινε Επικεφαλής του Συμβουλίου των Υπουργών και του Ανώτατου Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Καθοδήγησε το λαό και το στρατό του Ντονέτσκ στην πάλη για ανεξαρτησία, ενάντια στους νεοναζί, μέχρι που η βόμβα τερμάτισε τη ζωή του, κάνοντάς τον Ήρωα του Ντομπάς.

Με τη ζωή του, αλλά και με το θάνατό του ο Ζαχάρτσενκο απέδειξε την αφοσίωσή του και την αγάπη του για το λαό, για το σοσιαλισμό και για την ελευθερία.

Αιώνια δόξα στον Ήρωα Αλεξάντερ Βλαντιμίροβιτς Ζαχάρτσενκο! 

Humberto Carvalho,
μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βραζιλίας

IN MEMORY OF ALEXANDER ZAKHARCHENKO




On August 31, 2018, Major-General Alexander Vladimirovich Zakharchenko was killed by a bomb installed in the Separ restaurant in the center of Donestk by a Ukrainian neo-nazi group, among other twelve victims. Despite the pompous title of Major General, Zakharchenko did not want to be a military man, but historical events during his short life led him, inexorably, to the arms career and politics.

Zakharchenko was born on June 26, 1976 in the city of Donestk, which at the time belonged to the socialist Ukraine that was part of the Soviet Union.

In the Soviet Union, apart from that of the astronauts, there was no profession more honorable than that of the miners. As a boy, Zakharchenko dreamed of working in mines, following the example of his father. He graduated from a technical school and went to work as a mine-electrician.

The salary of a miner in the USSR allowed the purchase of a "Zhiguli" (a Russian automobile brand that was renamed Lada when exported), tourism trips, frequenting restaurants ... What does not happen in capitalism. For these reasons, among others, Zakharchenko was proud to be a Soviet citizen, where the worker was not seen as a merchandise, but as the center of power. Through his studies of history, Zakharchenko knew that the great enemies of the workers and of socialism were the fascists and the Nazis.

In recognition of his work and leadership qualities, Zakharchencko was appointed chief director of the Donestk branch of the Oplot organization in Kharkov, which manufactured the famous Ukrainian T-84 Oplot tanks. Zakharchenko married Natalya and the couple had four children, the last one born in 2015. Life seemed light to Alexander Zakharchenko.

But Zakharchenko's fate was sealed. With the betrayal of Gorbachev and Yeltsen, the Soviet Union disintegrated. Ukraine separated from the USSR. And in 2014, the heirs of Stepan Bandera, the Ukrainian nazi, took a coup in Ukraine and took power. Then, following Hitler's "verboten", the Ukrainian "заборонено" (pronounced zaboroneno) was implanted, both meaning "forbidden". Plutocratic Poroshenko and the neo-nazi party, heir to Stepan Bandera, the Svoboda, banned everything concerning the Soviet Union, including newspapers, books, written in Russian.

The reaction to neo-nazism did not take long and, still in 2014, Donetsk and Lugansk became independent and popular republics. Inevitably, a war broke out between Neo-Nazi Ukraine and Donbass, the region formed by the people's republics of Donestk and Lugansk. The war continues, increasingly bloody, and this conflict can generate a world war.

In the last century, the Spanish Republic was the first country to fight, with arms, against fascism and nazism. The People's Republics of Donestk and Lugansk are the first countries in this century to fight with guns against neofascism and neo-nazism. Time will tell you that this is an honor, despite the great sacrifice.

Zakharchenko created and led the Donestk militia decorations. He was then awarded the position of Major-General. He participated in battles, where he was repeatedly wounded and received the Golden Star Medal of Hero of the People's Republic of Donestk, among others.

On 8 August 2014, Zakharchenko became Chairman of the Council of Ministers of the Supreme Council of the People's Republic of Donestk. Leading the people of Donestk and his militia in the struggle for independence and against neo-Nazism, a bomb reaped his life as a hero of Donbass.

Through his life and death, Zakharchenko proved his dedication and his love for the people, socialism and freedom.

Eternal glory to hero Alexander Vladimirovich Zakharchenko!


Humberto Carvalho,
member of the Brazilian Communist Party