23 Οκτωβρίου 2019

ΧΙΛΗ 21/10


Πρωτοφανείς διαδηλώσεις συγκλόνισαν το Σαντιάγκο της Χιλής μετά την ανακοίνωση της αύξησης των εισιτηρίων των μμμ. Χιλιάδες νέοι προσπάθησαν να μπουν στο μετρό χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να τους απωθήσουν με βιαιότητα. Οι κινητοποιήσεις είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη ακόμα βδομάδα. Αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν να προκληθούν ζημιές σε σταθμούς που εκτιμώνται σε πάνω από 700.000 δολάρια, ενώ το μετρό που εξυπηρετεί 2,8 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα έμεινε κλειστό μέχρι και χτες, γεγονός που προκάλεσε χάος στις μετακινήσεις.

ΣΟΥΔΑΝ 21/10

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν διόρισε επιτροπή η οποία εντέλλεται να διενεργήσει έρευνα για την επιδρομή στον χώρο όπου γινόταν καθιστική διαμαρτυρία τον Ιούνιο, όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους σε μικρή απόσταση από το υπουργείο Άμυνας, καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας και οργανώσεις πολιτών εξακολουθούν να απαιτούν δικαιοσύνη. Η επιτροπή θα έχει ευρείες εξουσίες, θα μπορεί να καλεί αυτόπτες μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων και αξιωματούχων, θα διαθέτει πρόσβαση σε επίσημα έγγραφα, εκθέσεις των σωμάτων ασφαλείας, ιατρικές γνωματεύσεις και άλλο συναφές υλικό, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.
Η απόφαση ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, μία ημέρα πριν από τη μαζική κινητοποίηση στην οποία έχει καλέσει η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών, αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας, οι κινητοποιήσεις του οποίου οδήγησαν στην ανατροπή του Όμαρ ελ Μπασίρ τον Απρίλιο. Η Ένωση συνεχίζει να απαιτεί δικαιοσύνη για τους διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στην καταστολή των πολύμηνων κινητοποιήσεων.