04 Μαΐου 2019

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΚΟΙΝΗ ΝΙΚΗ



ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΑΠΟΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ!


1 Μαΐου


Κάθε μέρα που μπορούμε να είμαστε ακόμα στην Πρεσβεία, είναι μια νίκη. Σήμερα (1η Μάη) είχαμε μια απίστευτη νίκη στην υπεράσπιση της ειρήνης, ενάντια στις προσπάθειες επιβολής πραξικοπήματος της κυβέρνησης Τραμπ. Η μάχη ωστόσο δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Η διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, συνεργάστηκαν με τις ακροδεξιές δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό, σε μια προσπάθεια να καταλάβουν την Πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον σήμερα το απόγευμα, αλλά απωθήθηκαν εντελώς από τις δυνάμεις των γενναίων ακτιβιστών που κράτησαν τις θέσεις τους και τη νόμιμη πολιτική που υπερασπίζεται τα δίκαιά τους.

Οι υπερασπιστές του πραξικοπήματος του Γκουαϊδό, νόμιζαν ότι ο διορισμένος από τον Γκουαϊδό «πρεσβευτής» Κάρλος Βέχιο θα ανακοίνωνε ότι οι πραξικοπηματίες κατέλαβαν την Πρεσβεία. Αντί γι’ αυτό ο Βέχιο αναγκάστηκε να φύγει από το χώρο μπροστά από την Πρεσβεία, αφού πρώτα έβγαλε ένα μικρό λόγο και χωρίς να καταφέρει να μπει ούτε για λίγο στην Πρεσβεία. Μέλος της ακολουθίας του δήλωσε ότι ελπίζουν κάποια στιγμή να μπουν στην Πρεσβεία, μέσα από κάποια νομική διαδικασία που ωστόσο δεν την προσδιόρισε. Ωστόσο τα σχέδιά τους να εισβάλουν στην Πρεσβεία –όπως κατάφεραν να κάνουν σε άλλες διπλωματικές ιδιοκτησίες- τα σχέδια τους να συλλάβουν τους ειρηνικούς ακτιβιστές, που υπερασπίζονται την Πρεσβεία ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Κυβέρνησης της Βενεζουέλας και να παραδώσουν την Πρεσβεία στον ψεύδο-πρεσβευτή, αυτά τα σχέδια έχουν αποτύχει.

Μπροστά στην αποπειρούμενη επέμβαση η Μάρα Βερχέιντεν-Χιλιάρντ μέλος της Συμμαχίας για Κοινωνική Δικαιοσύνη, αντιπρόσωπος των ειρηνικών ακτιβιστών που παραμένουν στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον, έστειλε επιστολή στο Διευθυντή των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ και στον Αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.













ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 1:00 μ.μ.


3 Μαΐου


Είχαμε μια απίστευτη νίκη τις τελευταίες μέρες, νίκη της υπεράσπισης της ειρήνης και νίκη ενάντια στις δυνάμεις του Τραμπ που επιχειρούν ένα παράνομο πραξικόπημα. Η Κολεκτίβα Προστασίας της Πρεσβείας, παραμένει μέσα στην Πρεσβεία. Η μάχη ωστόσο, δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Ανίκανοι να καταλάβουν το κτίριο, οι Μυστικές Υπηρεσίες και η αστυνομία προσπαθούν τώρα να διευκολύνουν τον ακροδεξιό όχλο έξω από την Πρεσβεία. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν περικυκλώσει το κτίριο, εμποδίζοντας όποιον θέλει να πλησιάσει, ακόμα και τους επίσημους προσκεκλημένους από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, της οποίας ιδιοκτησία είναι το κτίριο. Ενώ οι Μυστικές Υπηρεσίες, μαζί με τον ακροδεξιό όχλο έξω από το κτίριο, εμπόδιζαν κάθε προμήθεια φαγητού και φαρμάκων να μπει στην Πρεσβεία για αρκετές ώρες χτες και προχωρούσαν σε συλλήψεις όσων προσπαθούσαν να πλησιάσουν ένα ανοιχτό παράθυρο της Πρεσβείας για να δώσουν φαγητό σε όσους είναι μέσα. Τελικά οι Μυστικές Υπηρεσίες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και άφησαν να περάσουν κάποιες προμήθειες φαγητού και φαρμάκων, αλλά μόνο για λίγο, ενώ αμέσως μετά έσφιξαν πάλι τον κλοιό.

Η ήττα της απόπειρας πραξικοπήματος του Γκουαιδό την περασμένη βδομάδα και η αποτυχία της απόπειρας του Κάρλος Βέχιο (τον οποίο έχει ορίσει ο Γκουαϊδό «πρεσβευτή» του) να καταλάβει την Πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον, έχουν οξύνει την απελπισία, αλλά και την οργή της αμερικάνικης κυβέρνησης.

Αυτό που είναι τώρα αναγκαίο είναι η μαζική συμπαράσταση υπεράσπισης της Πρεσβείας και της απαίτησης να πάψει η πολιορκία. Η Κολεκτίβα Υπεράσπισης της Πρεσβείας, ο Συνασπισμός ΑΠΑΝΤΗΣΗ (ANSWER), η οργάνωση CODEPINK και η οργάνωση Λαϊκή Αντίσταση καλούν όλους τους προοδευτικούς πολίτες και όλες τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σε διαδήλωση μπροστά στην Πρεσβεία το Σάββατο 4 Μαΐου στις 1 μ.μ. (τοπική ώρα).

Η διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, έχει συνεννοηθεί και συντονιστεί με τους ακροδεξιούς υποστηρικτές του Γκουαϊδό, να αποπειραθούν ξανά να καταλάβουν την Πρεσβεία. Μέχρι τώρα τους έχουν σταματήσει, η γενναία αντίσταση των πειθαρχημένων ακτιβιστών που κρατούν την Πρεσβεία σε συνδυασμό με την πολιτική υποστήριξης των νόμιμων και δίκαιων αιτημάτων τους.

Το σχέδιο να επιδράμουν στην Πρεσβεία και να συλλάβουν τους ειρηνικούς ακτιβιστές που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της νόμιμης Κυβέρνησης της Βενεζουέλας, έχει αποτύχει. Η νέα τους τακτική της περικύκλωσης και του αποκλεισμού της Πρεσβείας, μπορεί να αποτύχει επίσης, αν κινηθούμε δυναμικά.

Μπροστά στην προσπάθεια κατάληψης της Πρεσβείας που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, η Μάρα Βερχέιντεν-Χιλιάρντ μέλος της Συμμαχίας για Κοινωνική Δικαιοσύνη, αντιπρόσωπος των ειρηνικών ακτιβιστών που παραμένουν στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον, έστειλε επιστολή στο Διευθυντή των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ και στον Αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.


*   Τα δύο άρθρα αναδημοσιεύονται από την ιστοσελίδα της οργάνωσης
     ΑΠΑΝΤΗΣΗ (ANSWER). Και αποδεικνύουν με τον χειρότερο τρόπο
     την προσπάθεια της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ να
     επιβάλει με κάθε τρόπο στη Βενεζουέλα ένα πραξικόπημα, που έχει ήδη αποδειχτεί
     περίτρανα ότι δεν έχει καμία τύχη και καμία υποστήριξη από το λαό της Βενεζουέλας. Και
     παράλληλα δείχνουν το καθήκον των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, να
     σταθούν δίπλα στο λαό της Βενεζουέλας, σε αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνει με
     αποφασιστικότητα και γενναιότητα.