22 Οκτωβρίου 2019

ΡΩΣΙΑ 21/10




«Κανείς δεν αρνείται ότι η Ρωσία έχει συμφέροντα που σχετίζονται με τη διασφάλιση της ασφάλειάς της. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε ένα πυρηνικό κράτος και η επιθυμία να τοποθετηθούν βάσεις του ΝΑΤΟ στην άμεση γειτονιά μας προφανώς δεν μπορεί να μας γεμίσει με θετικά συναισθήματα», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξη του με τη σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti την παραμονή της επίσκεψής του στο Βελιγράδι. «Είχαμε πάντα απαντήσει και θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτό, τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά», τόνισε. Ο Μεντβέντεφ δήλωσε επίσης ότι οι προσπάθειες προσέλκυσης χωρών με εσωτερικές συγκρούσεις στο ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνες και γεμάτες με πολύ σοβαρές συνέπειες.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι οι ιδέες για τη δημιουργία ορισμένων νέων συμμαχιών ή κρατών στα Βαλκάνια είναι επικίνδυνες επειδή οδηγούν σε εθνικιστικούς κύκλους που επιδιώκουν τους στόχους τους χρησιμοποιώντας όπλα, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η επανεμφάνιση βίας στην περιοχή.

«Οι ιδέες για τη δημιουργία διαφόρων νέων συμμαχιών και κρατών είναι πολύ επικίνδυνες, διότι τελικά κάνουν τους πιο επιθετικούς και πιο εθνικιστικούς κύκλους να επιδιώκουν τους στόχους τους χρησιμοποιώντας βία και όπλα και υπάρχουν ήδη αρκετά από αυτά. Οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη πρέπει να παρακολουθούνται», δήλωσε ο Μεντβέντεφ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει εάν η κατάσταση στα Βαλκάνια, δεδομένης της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από πολλές δυτικές χώρες, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία της αποκαλούμενης Μεγάλης Αλβανίας.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες με την προσπάθειά τους να κυριαρχήσουν στον κόσμο βλάπτουν την Ευρώπη, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη κουραστεί από αυτές τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός δήλωσε τέλος ότι η Ρωσία, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με την ασταμάτητη επιθυμία τους για κυριαρχία, παίρνει μια ισορροπημένη θέση και προσπαθεί να οικοδομήσει κανονικές σχέσεις με όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από την ένταξή τους σε στρατιωτικά μπλοκ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου