14 Οκτωβρίου 2019

ΕΚΟΥΑΔΟΡ



ΕΚΟΥΑΔΟΡ

Οι διαδηλώσεις και η πανεθνική απεργία συνεχίζονται για δέκα μέρες στο Εκουαδόρ. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 5 νεκροί, 554 τραυματίες και πάνω από 1.000 συλλήψεις, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του “Υπερασπιστή του Λαού”. Μάλιστα οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες αφήνονται τελικά ελεύθεροι, αφού εναντίον τους δεν μπορεί να τεκμηριωθεί κατηγορία.


Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά την εξαγγελία πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μορένο με ένα μόνο διάταγμα με την ονομασία 883 και σε αυτό περιλαμβάνονται περικοπές μισθών, απολύσεις, η κατάργηση της επιδότησης στα ορυκτά καύσιμα και η απελευθέρωση της τιμής της βενζίνης. Η Συνομοσπονδία των Αυτοχθόνων Εθνικοτήτων του Εκουαδόρ, οι φοιτητικές και οι εργατικές ενώσεις που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις δηλώνουν ότι αυτοί που θα νοιώσουν την επίδραση των μέτρων είναι οι πλέον ευάλωτοι οικονομικά και ζητάνε την κατάργηση του διατάγματος 883 ή την παραίτηση Μορένο, ενώ καταγγέλλουν την εκτεταμένη αστυνομική βία που χρησιμοποιείται για την καταστολή των κινητοποιήσεων.


Η συμμετοχή του κινήματος των αυτοχθόνων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς στο Εκουαδόρ αντιπροσωπεύουν πάνω από το 25% του πληθυσμού και στο μεγαλύτερο μέρος τους ανήκουν στα χαμηλά λαϊκά στρώματα. Βασικό ρόλο έχουν παίξει όμως και άλλα κομμάτια του κινήματος. Είναι χαρακτηριστική η τεράστια πορεία γυναικών που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Κίτο και που καταλάμβανε πολλά χιλιόμετρα, με την κεφαλή της πορείας να βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης και το τέρμα της στο νότιο άκρο της.


Την Παρασκευή και μια ώρα μόνο αφού ο Μορένο είχε καλέσει σε διάλογο τους ηγέτες των αυτόχθονων, ο στρατός και η αστυνομία χτυπούσαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, ειρηνικούς διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Εθνοσυνέλευση σε ένδειξη υποστήριξης των συνομιλιών. Νέο κύκλο συγκρούσεων πυροδότησε το πρωί του Σαββάτου επίθεση της αστυνομίας στους διαδηλωτές που βρίσκονται στις περιοχές γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο.


Ο Μορένο κήρυξε τη χώρα σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι γεμάτοι με άρματα μάχης και δυνάμεις ασφαλείας. Από το απόγευμα του Σαββάτου έχει κηρυχθεί γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας για όλες τις ώρες της ημέρας σε ευαίσθητες περιοχές, όπως αναφέρονται, και δημόσια μέρη, στα οποία περιλαμβάνονται αεροδρόμια, λιμάνια, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αστυνομικές και στρατιωτικές βάσεις, υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις κλπ. Το αεροδρόμιο του Κίτο έχει αναστείλει πλήρως τη λειτουργία του, ενώ όσοι βρίσκονταν ήδη σε αυτό, παραμένουν εγκλωβισμένοι, καθώς δεν τους δίνεται η άδεια να το εγκαταλείψουν, αφού οι αρχές του Διεθνούς Αεροδρομίου του Κίτο ανέφεραν ότι οι δρόμοι πρόσβασης σε αυτό έχουν αποκλειστεί από τους διαδηλωτές.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο Μορένο αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα της κυβέρνησής του στην πόλη Κουγουακίλ, που είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στα δυτικά της χώρας. Στην ίδια πόλη ανακοινώθηκε ότι θα συνεδριάσει σήμερα 14/10 και η εθνοσυνέλευση. Στην πόλη Κουγουακίλ μαζεύονται ήδη διαδηλωτές. Και όπως καταγγέλλουν κοινωνικοί ηγέτες των αυτόχθονων ο δήμαρχος της πόλης Κίνθια Βιτέρι απευθύνθηκε στους πολίτες με ρατσιστικές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς αποκαλώντας τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πόλη, κήρυξη πολέμου και καλώντας τους πολίτες του να απαντήσουν κάνοντας οτιδήποτε κι αν χρειαστεί, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Μορένο, προτίθεται να επανεξετάσει το διάταγμα με το οποίο ακύρωσε τις επιδοτήσεις καυσίμων, δήλωσε ο δήμαρχος του Κίτο, Χόρχε Γιούντα Ματσάτο. «Ο πρόεδρος, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της κατάστασης, συμφώνησε να αναλύσει για μία ακόμη φορά το Διάταγμα 883. Μέσα στις επόμενες ώρες θα συναντηθεί με τους ηγέτες διαμαρτυρίας», έγραψε ο δήμαρχος στο Twitter.

Η συμφωνία με το ΔΝΤ που καθόρισε και τα μέτρα που ξεκίνησαν τις ογκώδεις διαδηλώσεις, έγινε την 1η Μαρτίου από την κυβέρνηση Μορένο. Την ίδια εποχή ήδη η δημοτικότητα του προέδρου είχε πέσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μόλις στο 17%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου