08 Οκτωβρίου 2019

ΚΟΥΒΑ: ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή:  Audio    Κείμενο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Φετινή Έκθεση της Κούβας στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Απόφαση προς έγκριση για την ανάγκη τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Περιλαμβάνει την περίοδο Απρίλιος 2018 έως Μάρτιος 2019.
Η έκθεση αυτή κατατίθεται επικαιροποιημένη κάθε χρόνο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το αίτημα να υιοθετηθεί ως απόφαση καταδίκης του αποκλεισμού. Σε αυτήν καταδεικνύεται η εφαρμογή του αποκλεισμού από πλευράς των ΗΠΑ, ως κεντρικός άξονας της πολιτικής τους προς την Κούβα, αλλά και τα εμφανή αποτελέσματα και επίδρασή του και εκτός της επικράτειας της Κούβας, δηλαδή ο εξω-εδαφικός του χαρακτήρας. Γι’ αυτό και ο όρος εμπάργκο που χρησιμοποιούμε δεν είναι δόκιμος, πρόκειται για αποκλεισμό. Επικεντρώνεται δε, αυτή η πολιτική στην μονιμοποίηση της σύγκρουσης και της επιθετικότητας, τόσο σε επίπεδο δηλώσεων όσο και στην εκτέλεση μέτρων οικονομικής επίθεσης προς τη χώρα.


Η απόφαση αυτή υιοθετείται και υπερψηφίζεται κάθε χρόνο από τον ΟΗΕ, αλλά δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τις ΗΠΑ. 27 χρόνια τώρα ψηφίζεται σχεδόν πάντα ομόφωνα και πάντα την καταψηφίζουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Τα στοιχεία που παραθέτει η έκθεση είναι πολύ χαρακτηριστικά για το τι σημαίνει στην πράξη ο αποκλεισμός αυτός:

Από τον Απρίλη του 2018 έως και τον Μάρτη του 2019, οι απώλειες από τον αποκλεισμό είναι της τάξης των 4 δις 343,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό αυτό προστίθεται στο σύνολο των απωλειών της κουβανικής οικονομίας από την αρχή της εφαρμογής του αποκλεισμού, πριν 6 δεκαετίες, και υπολογίζεται συνολικά στα 138 δις, 843,4 εκατομμύρια δολάρια.Στον τραπεζικό-χρηματιστικό τομέα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε εταιρείες ή τράπεζες τρίτων χωρών, ακόμα και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ, φτάνουν τα 3 δις, 751, 5 σχεδόν εκατομμύρια δολάρια. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει διευρύνει 3 φορές τη λίστα με τις καταγραμμένες κουβανικές εταιρείες που υπόκεινται σε επιπρόσθετες κυρώσεις από αυτές που ήδη προβλέπουν οι κανονισμοί του αποκλεισμού. Από τις 5 Ιουνίου του 2019 δε, με επιπρόσθετα διατάγματα, οι ΗΠΑ καταργούν τις γενικές άδειες εκπαιδευτικών ταξιδιών σε ομάδες και αρνούνται άδειες σε μη εμπορικά αεροσκάφη ή σε επιβατηγά πλοία, συμπεριλαμβανομένων και των κρουαζιερόπλοιων.Περιόρισαν τα εμβάσματα από τις ΗΠΑ και τα ταξίδια στην Κούβα για οικογενειακούς λόγους. (Διότι τα ταξίδια για τουρισμό δεν είχαν επιτραπεί, ακόμα και με τα μέτρα άμβλυνσης Ομπάμα, που επέτρεπε σε ειδικές κατηγορίες τις επισκέψεις στην Κούβα. Οι πολίτες των ΗΠΑ δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν τουρισμό στην Κούβα). Επίσης κατάργησαν τις οικονομικές συναλλαγές U-Turn, που επέτρεπαν στους κουβανούς να πραγματοποιούν διεθνείς συναλλαγές.

Ακόμα, η ενεργοποίηση του άρθρου ΙΙΙ του Νόμου Χέλμς-Μπάρτον, που επιτρέπει προσφυγή σε δικαστήρια των ΗΠΑ, όπου πολίτες ή και εταιρείες εγείρουν αξιώσεις έναντι επιχειρήσεων ή ατόμων στην Κούβα ή σε τρίτες χώρες που έχουν εμπορικές σχέσεις με την Κούβα, χρησιμοποιώντας εθνικοποιημένες ιδιοκτησίες από την δεκαετία του ’60. Κάποια ηχηρά παραδείγματα από την ενεργοποίηση αυτού του άρθρου: 1. Αγωγή από ιδιώτη στην εταιρεία κρουαζιερόπλοιων Carnival, ότι κάνει παράνομο εμπόριο με το λιμάνι του Σαντιάγο ντε Κούβα, το οποίο και διεκδικεί ως ιδιοκτησία του. 2. Η Έξον Μόμπιλ, αγωγή εναντίον των εταιρειών Κουπέτ και Σιμέξ της Κούβας, λέγοντας ότι δεν έχουν δώσει άδεια για την διύλιση του αργού πετρελαίου, την παραγωγή, μεταφορά και πώληση ή τη συμμετοχή σε καμία εμπορική δραστηριότητα που σχετίζεται με προϊόντα προερχόμενα από το πετρέλαιο και γίνεται σε εκτάσεις που διεκδικούν ως ιδιοκτησία τους. 3. 4 αγωγές σε 5 τουριστικές εταιρείες, μεταξύ αυτών και μια γερμανική και μια ολλανδική, διότι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί Κάγιο Κόκο και στο Βαραδέρο, που διεκδικούν ως ιδιοκτησία τους.

Στην Υγεία οι ζημιές από τις κυρώσεις φτάνουν τα 104.148.178 δολάρια. Χωρίς να αναφέρουμε τις επιπτώσεις από τη δυσκολία προμηθειών ιατρικών μηχανημάτων ή ανταλλακτικών απαραίτητων για την περίθαλψη ασθενών. Στον τομέα τροφίμων και γεωργίας, απώλειες της τάξης των 412.230.614 δολάρια. Αντίστοιχα η εκπαίδευση, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός δεν μένουν ανεπηρέαστα. Ο αποκλεισμός συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας. Στον τουρισμό οι απώλειες φτάνουν το 1 δις, 383 εκατομμύρια δολάρια Στις τηλεπικοινωνίες και τα πληροφοριακά συστήματα, πάνω από 55 εκατομμύρια δολάρια Στις μεταφορές, 170 εκατομμύρια δολάρια Στο εξωτερικό εμπόριο, 2 δις, 896 εκατομμύρια δολάρια. Οι περισσότερες απώλειες οφείλονται σε μη δυνατότητα είσπραξης από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Τα παραδείγματα και τα στοιχεία που παραθέτει η έκθεση είναι πάρα πολλά και για κάθε τομέα που πλήττει η επιθετική αυτή πολιτική. Τονίζεται όμως ιδιαίτερα ο εξω-εδαφικός χαρακτήρας του αποκλεισμού, ειδικά και μετά της ενεργοποίηση του άρθρου ΙΙΙ του Νόμου Χέλμς-Μπάρτον, που πλήττει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και αντιβαίνει τους κανόνες του Διεθνούς Εμπορίου. Αυτό οδήγησε κάποιες χώρες να εγκρίνουν νομοθεσίες αντίδοτα ώστε να προστατευθούν. Ο Καναδάς, το Μεξικό αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύουν εντός τους εδάφους τους την εκτέλεση δικαστικών ποινών από τις ΗΠΑ που σχετίζονται με την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου του Νόμου Χέλμς Μπάρτον. Η εφαρμογή και η σκλήρυνση το τελευταίο διάστημα του αποκλεισμού συναντά την καταδίκη και την απαίτηση για την άρση του, τόσο εντός του εδάφους των ΗΠΑ, όσο και διεθνώς. Αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας. Δεν υπάρχει οικογένεια ούτε και τομέας που να μην έχει πέσει θύμα των αποτελεσμάτων του. Πάνω από το 77% των κατοίκων του νησιού έχει γεννηθεί κάτω από τον οικονομικό κλοιό που επιβάλλει η Ουάσιγκτον. Αποτελεί καταφανή παραβίαση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας και μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλου του λαού.

Σειρά τώρα έχει η εθελοντική και αλληλέγγυα προσφορά βοήθειας της Κούβας και οι διεθνιστικές αποστολές της. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και το πώς ο πόλεμος αυτός εκτείνεται σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στη βοήθεια που η Κούβα προσφέρει ανιδιοτελώς όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, και όχι μόνο, αρκεί να δούμε την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της, στα τα τέλη Αυγούστου του 2019. Σε αυτήν αναφέρεται:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει και καταδικάζει έντονα την πρόσφατη επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα μέσω ενός προγράμματος του USAID (ανεξάρτητος Οργανισμός της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για την εξωτερική βοήθεια και ανάπτυξη προς τρίτες χώρες). Στόχο έχει την χρηματοδότηση ενεργειών και την αναζήτηση πληροφοριών για την απαξίωση και το σαμποτάρισμα της διεθνούς συνεργασίας που προσφέρει η Κούβα στο πεδίο της Υγείας σε δεκάδες χώρες και προς όφελος εκατομμυρίων ανθρώπων». Και συνεχίζει λέγοντας: «Το κέντρο της ανήθικης συκοφαντίας στηρίζεται στον ισχυρισμό, χωρίς καμία τεκμηρίωση, ότι η Κούβα διαπράττει εμπόριο ανθρώπων ή ασκεί πρακτικές δουλείας, επιδιώκοντας έτσι να προσβάλλει την αξιόλογη δουλειά που έχουν πραγματοποιήσει και πραγματοποιούν εθελοντικά»… «εκατοντάδες χιλιάδες κουβανοί επαγγελματίες και τεχνικό προσωπικό υγείας σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα του Τρίτου Κόσμου. Προσβάλλουν και τραυματίζουν τα διμερή και διακυβερνητικά προγράμματα συνεργασίας που έχει συνάψει νόμιμα η κυβέρνηση της Κούβας με δεκάδες χώρες». Και τονίζει: «Η εκστρατεία αυτή χρηματοδοτείται με κονδύλια εκατομμυρίων και έχει συνενόχους τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης»… ενώ «τα έξοδα» των αποστολών αυτών «τα καλύπτει πρακτικά η Κούβα στο σύνολό τους. Οι δε τεχνικοί και επαγγελματίες κουβανοί που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα το κάνουν απολύτως ελεύθερα και εθελοντικά».

Το 2017: Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας βραβεύει για πολλοστή φορά την Μπριγάδα Ειδικών αποστολών και αντιμετώπισης καταστροφών «Χένρι Ριβ». Η «διεθνιστική ταξιαρχία» όπως την ονομάζουν, συμμετείχε στην καταπολέμηση του Έμπολα στην Σιέρα Λεόνε, την Λιβερία και την Γουϊνέα, όπου η Κούβα έστειλε πάνω από 250 γιατρούς το 2015.

Νοέμβρης 2018: Ο Μπολσονάρο αμφισβητεί τη δουλειά των κουβανών γιατρών που συμμετέχουν στο Διακυβερνητικό Πρόγραμμα «Más Médicos» υπό την αιγίδα του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας στη Βραζιλία και αλλάζει τους όρους. Η Κούβα αναγκάζεται να αποσύρει το προσωπικό της. Στις πιο απομακρυσμένες περιοχές εργάζονταν.

Τα τελευταία 55 χρόνια: 600.000 διεθνιστικές αποστολές σε 164 έθνη. 400.000 εθελοντές Υγείας, τα έξοδα καλύπτονται από την Κουβανική κυβέρνηση.

Operación Milagro: οφθαλμολογικές εγχειρήσεις αποφυγής της τύφλωσης. Λατινική Αμερική και Καραϊβική

Εκπαιδευτικά προγράμματα: Yo si puedo, Πρόγραμμα εξάλειψης του αναλφαβητισμού. Αφρική και Λατινική Αμερική.

Ενημέρωση του λαού και ανακοίνωση μέτρων για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων, εξαιτίας της σκλήρυνσης των μέτρων και την ενεργοποίηση του Νόμου Χέλμς Μπάρτον.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή στην Κούβα παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούδες, καθώς και οι Υπουργοί Οικονομίας, Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου, Μεταφορών, καθώς και ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Σαλβαδόρ Βαντές Μέσα, προκειμένου να ενημερώσουν το λαό για την ενεργειακή κατάσταση της χώρας και για το Σχέδιο αντιμετώπισης της Κυβέρνησης ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή φάση.

Ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ ανέφερε: «Βρισκόμαστε εδώ για να ενημερώσουμε, χωρίς να προκαλέσουμε φόβο»… «θέλουμε ο λαός να έχει υπόψη του όλα τα στοιχεία και να γίνει συμμέτοχος στην αντιμετώπιση της φάσης που βρισκόμαστε». «Αυτό που συμβαίνει σήμερα» είπε, «είναι ότι στενεύει ο κλοιός… Η σημερινή διοίκηση των ΗΠΑ έχει αυξήσει και σκληρύνει την επιθετικότητά της προς την Κούβα με στόχο να πλήξει τις βασικές ανάγκες του λαού και την καθημερινή του δραστηριότητα, ενοχοποιώντας την κουβανική κυβέρνηση για την κατάσταση. Θέλουν να μας υποχρεώσουν σε πολιτικές παραχωρήσεις και καταφεύγουν στον εκβιασμό για να εγκαταλείψουμε το δρόμο που έχουμε επιλέξει». Και πρόσθεσε: «Σχετίζεται με την κατάσταση στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Απέτυχαν να ανατρέψουν την Μπολιβαριανή Κυβέρνηση στην Βενεζουέλα και κατηγορούν την Κούβα γι’ αυτό. Πρόσφατα πήραν νέα μέτρα για να αποτρέψουν την πρόσβασή μας σε συνάλλαγμα και προσπαθούν να εμποδίσουν την άφιξη καυσίμων στην Κούβα. Με μονομερή μέτρα περιόρισαν τους ναύλους που προμηθεύουν ενεργειακούς πόρους. Υπάρχουν εταιρείες που αποσύρθηκαν. Αυτό έχει προκαλέσει την μείωση του ντίζελ. Τα προβλήματα που προκαλούνται είναι ενεργειακά και όχι ανεφοδιασμού τροφίμων, για τον οποίο έχουμε ήδη πάρει μέτρα». Και συνεχίζει: «Το σενάριο αυτό μας υποχρεώνει να πάρουμε μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις υπηρεσίες που λαμβάνει ο πληθυσμός και να δώσουμε βάρος στις προτεραιότητες. Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης, διότι γνωρίζαμε ότι μπορεί να φτάναμε εδώ».

Και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες: «Το 40% των καυσίμων της χώρας καλύπτεται από την εθνική παραγωγή που εγγυάται τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών μονάδων. Η θεμελιακή βάση του ενεργειακού συστήματος της χώρας διατηρεί σταθερή την παραγωγή της. Δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ειδική περίοδο, διότι υπάρχει ο τουρισμός. Παρά τις οικονομικές πιέσεις και την απαγόρευση στα κρουαζιερόπλοια να ταξιδεύουν στην Κούβα, καθώς και τη μικρή πτώση που σημείωσε, ο τουρισμός δεν έχει επηρεαστεί και συνάλλαγμα εισέρχεται στη χώρα. Το καλοκαίρι, μαζί με το μέτρο της αύξησης των μισθών στον πληθυσμό, αυξήθηκε και ο τουρισμός κατά 19%. Οι βασικοί επενδυτές μας δεν έχουν αποσυρθεί, ούτε σύμμαχοι όπως η Ε.Ε. που προτίθεται να υπερασπίσει τους επενδυτές της από τις κυρώσεις του αποκλεισμού των ΗΠΑ. Σήμερα οι οικονομία μας είναι πιο διαφοροποιημένη. Έχουμε οικονομικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία, την Κίνα, το Βιετνάμ, την Ε.Ε., πολλές αφρικανικές χώρες και κράτη του κόσμου. Διατηρείται σταθερός ο τομέας παροχής υπηρεσιών υγείας και παραγωγής φαρμάκων καθώς και οι εξαγωγές τους. Υπάρχουν επενδύσεις στο νίκελ, τον καπνό κ.α. Υπάρχουν οι βάσεις και θα συνεχίσουμε με το Σχέδιο Οικονομικής Ανάπτυξης για το 2030, όπως έχουμε αποφασίσει».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, και ειδικά μέτρα αν χρειαστεί, με προτεραιότητα την εγγύηση των βασικών αναγκών και υπηρεσιών προς το λαό. Δεν είμαστε στη δύσκολη κατάσταση της ειδικής περιόδου της δεκαετίας του ’90, όπως ονομάστηκε. Και τόνισε ιδιαίτερα ότι: «Η σημερινή κατάσταση δεν οφείλεται στην έλλειψη διακυβέρνησης ή την ανικανότητα όπως θέλουν να το παρουσιάσουν, αλλά στα αυθαίρετα μέτρα που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.»… «… συνεχίζουν με το ίδιο γενοκτόνο και διεστραμμένο σχέδιο, με στόχο να λυγίσουν το λαό»… «πρέπει να ενισχύσουμε το πνεύμα αντίστασης του λαού μας, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αποφύγουμε τυχοδιωκτικές συμπεριφορές αύξησης των τιμών»,… «να κάνουμε ότι χρειάζεται… και να στηριχτούμε στην εξαιρετική νεολαία που διαθέτουμε».

Ένα δείγμα το πώς ο λαός αντιλαμβάνεται το ρόλο του και γίνεται συμμέτοχος, ήταν η αλληλέγγυα δράση μιας μεγάλης ομάδας κατόχων ηλεκτροκίνητων μηχανών που πήρε την πρωτοβουλία να μεταφέρει δωρεάν πολίτες που ήθελαν να μετακινηθούν στο κέντρο της πόλης. Αυτό είναι αλληλεγγύη, μικρές καθημερινές πράξεις, χωρίς πολλά λόγια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου