08 Οκτωβρίου 2019

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή:  Audio    Κείμενο


Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Nash ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Ρουσλάν Ριαμποσάπκα δήλωσε: «Κρίνοντας απ’ όσα βλέπουμε, υπάρχουν περίπου 15 περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να εμπλέκονται η εταιρία Burisma ή ο Μπάιντεν». Ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του πρώην αντιπροέδρου  των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η εταιρεία αερίου Burisma φαίνεται να συνδέονται με 15 ποινικές υποθέσεις. Τέλη Σεπτεμβρίου οι Δημοκρατικοί ξεκίνησαν έρευνα για την αποπομπή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον ότι άσκησε πίεση στον νυν πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένκσι, για να ξαναρχίσει η έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες του γιου του Τζο Μπάιντεν. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία αναγνώρισε δημόσια το 2016, ότι απείλησε τις ουκρανικές αρχές με απόσυρση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από τις εγγυήσεις δανείων των ΗΠΑ αν το Κίεβο δεν απέλυε τον εισαγγελέα που ήταν αρμόδιος για την υπόθεση εναντίον του γιου του.



Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε για την Ουκρανία: «Είναι σαν ένας τοίχος ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρώπη», δήλωσε ο Τραμπ. «Είναι σαν ένας τοίχος, είναι ένας μεγάλος, ευρύς, όμορφος τοίχος». Αυτή η δήλωση είναι νομίζουμε χαρακτηριστική καθώς δείχνει ότι για τους Αμερικανούς προέδρους, μια χώρα δεν είναι ούτε ο πολιτισμός, ούτε η οικονομία, ούτε η ιστορία, ή έστω τα προβλήματά της, αλλά μόνο η θέση της στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον.

Ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov An-12 πραγματοποίησε έκτακτη προσγείωση κοντά στην πόλη Λβιβ την Παρασκευή, καθώς έμεινε από καύσιμα. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 7 άτομα, όλοι μέλη του πληρώματος, από τους οποίους οι 5 φέρεται να έχουν σκοτωθεί. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών της Ουκρανίας Γιούρι Λάβρενιουκ, το αεροπλάνο εκτελούσε μεταφορική πτήση τσάρτερ από το Βίκο της Ισπανίας στο Λβιβ της Ουκρανίας και στις 6:48 το πρωί χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ διακόπηκε και η επικοινωνία με το πλήρωμα.

Βίαιες διαδηλώσεις έγιναν την προηγούμενη βδομάδα στο Κίεβο από ακροδεξιές ομάδες, σαν αντίδραση στη συμφωνία για την εκχώρηση αυτοδυναμίας στην περιοχή του Ντομπάς. Σε κοινή τους δήλωση στις 2 Οκτωβρίου οι ηγέτες της Λ.Δ.Ν. και της Λ.Δ.Λ. χαιρέτισαν την υπογραφή της συμφωνίας Στεϊνμέιερ, «εμείς θα αποφασίζουμε ποια γλώσσα θέλουμε να μιλάμε, πώς θα αναπτύσσεται η οικονομία μας, πώς θα διαμορφώσουμε τη δικαιοσύνη μας, ποιες θα είναι οι σχέσεις μας με τη Ρωσία.. πότε θα κάνουμε εκλογές», τόνισαν καλώντας τον Πρόεδρο Ζελένσκι να έρθει σε διάλογο και να μην προσπαθεί να επιβάλει όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου