08 Οκτωβρίου 2019

ΕΛΛΑΔΑ :ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7/10

Ολόκληρη η εκπομπή:  Audio    Κείμενο

Στη Λευκωσία μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός θα έχει συναντήσεις με τον ομόλογό του Νίκο Χριστουδουλίδη και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ. Η συνάντηση γίνεται και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τις τουρκικές γεωτρήσεις, αλλά και εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος έκανε γνωστό ότι η Άγκυρα διαπραγματεύεται την αγορά και τρίτου γεωτρύπανου για την ανατολική Μεσόγειο, ενώ ανέφερε ότι το Φατίχ κατέβηκε κάτω από τα 4χλμ. καθώς συνεχίζει τη γεώτρηση στην περιοχή.



Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Πομπέο στη χώρα μας. Η επίσκεψη ξεκίνησε το Σάββατο και σημαδεύτηκε από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που κατέληξαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Ένταση προκλήθηκε όταν διαδηλωτές πέταξαν μπογιές στο άγαλμα του Τρούμαν και οι αστυνομικοί απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών. Η επίσκεψη έκλεισε χτες με ομιλία του Πομπέο στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στη διάρκεια της οποίας χαιρέτισε τις θερμές σχέσεις των δύο χωρών και απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε, διαμήνυσε ότι σε περίπτωση που οι τουρκικές δυνάμεις θα αποβιβαστούν σε ελληνικό νησί «θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας», όπως είπε. Η επίσκεψη του Μάικ στην Ελλάδα ήταν η τελευταία στάση μιας περιοδείας που ξεκίνησε από το Βατικανό, πέρασε στο Μαυροβούνιο, από εκεί στα Σκόπια και κατέληξε στην Αθήνα. Στο Μαυροβούνιο υποσχέθηκε οπλισμό αξίας 36 εκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ στη Β. Μακεδονία έδωσε την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ για την ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αν προσθέσουμε εδώ και τις δηλώσεις Πάιατ ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αφήσουν την Τουρκία να απομακρυνθεί από το δυτικό κόσμο θα δούμε, ότι όλοι τελικά ακούσαμε αυτό που θέλαμε από τους Αμερικανούς διπλωμάτες. Και ας θυμηθούμε την ιστορία, τότε που το σχέδιο Μάρσαλ πλασάρονταν σαν το μάννα εξ ουρανού που, λόγω της θέσης μας πάλι, θα μας εξασφάλιζε ανάπτυξη και σταθερότητα. Για τη σταθερότητα δε χρειάζεται να πούμε τίποτα, το αποδεικνύει η ιστορία της χώρας, να θυμίσουμε χούντα, πόλεμοι κλπ. για την ανάπτυξη να πούμε μόνο ότι ο οικονομολόγος Tyler Cowen παρατήρησε πως τα κράτη που έλαβαν τη μεγαλύτερη "κατά κεφαλήν" ενίσχυση, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα, είδαν τη μικρότερη ανάπτυξη ανάμεσα στα έτη 1947 και 1955, ενώ τα κράτη που έλαβαν τη μικρότερη ενίσχυση αναπτύχθηκαν περισσότερο από τα υπόλοιπα. Και αυτό το δανειστήκαμε από τη Βικιπαίδεια, δεν το λέμε εμείς.


Αναμένονται 700 περίπου πιστώσεις από άδειες άνευ αποδοχών εκπαιδευτικών, ενώ θα ζητηθούν 1600 νέες πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να καλυφθούν τα κενά. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο αιρετός του ΚΥΣΔΕ Νεκτάριος Κορδής οι πιστώσεις αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τα κενά της Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Μουσικών Σχολείων. Τα κενά φτάνουν στο 50% και αναλυτικά στη Γενική Παιδεία είναι 47%, ενώ στα μουσικά σχολεία αγγίζουν το 65%. Τέλος υπενθύμισε ότι «την προηγούμενη σχολική χρονιά απασχολήθηκαν 450 αναπληρωτές  εκπαιδευτικοί στο Πρόγραμμα για Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ, 50 σε ΔΥΕΠ και 290 περίπου σε Τάξεις Υποδοχής! Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία πρόσληψη στις δομές αυτές της Επαγγελματικής και Προσφυγικής Εκπαίδευσης!» κατέληξε.


Αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της κακοκαιρίας απέστειλε ο Δήμος Σκοπέλου για τις κοινότητες Γλώσσας, Κλήματος και Πανόρμου την προηγούμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με το αίτημα του Δήμου Σκοπέλου προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, «διαβρώθηκαν αγροτικοί και δασικοί δρόμοι, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού και υπέστησαν ζημιές τα λιμάνια στο Λουτράκι και στο Νέο Κλήμα, αλλά και σχολικές μονάδες στις ίδιες περιοχές». Σύμφωνα με το Δήμο Σκοπέλου, από την κακοκαιρία «καταστράφηκε ολοκληρωτικά η ελαιοπαραγωγή του του νησιού».


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο συνολικός αριθμός των νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο ανέρχεται φέτος σε 994 - μεταξύ των οποίων και παιδιά, ενώ προσπαθεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για 40 μετανάστες, των οποίων αγνοείται η τύχη, μετά από ναυάγιο ανοιχτά του Μαρόκου στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου. Πρόκειται για την έκτη διαδοχική χρονιά που πάνω από 1.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου