Με μια ματιά:
Η ζωή μας μία… φούσκα
Υγειονομικό ζήτημα εκτός ελέγχου χαρακτήρισε την πανδημία ο ειδικός απεσταλμένος του ΠΟΥ Δρ Ντέιβιντ Ναβάρο μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου. Η πανδημία συνεχίζεται «προκαλώντας όχι απλώς ύφεση, αλλά μια τεράστια οικονομική συρρίκνωση, που πιθανώς θα διπλασιάσει τον αριθμό των φτωχών και των υποσιτισμένων, και θα οδηγήσει
εκατοντάδες εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις στη χρεοκοπία» δήλωσε χαρακτηριστικά. Τα νούμερα στην Ευρώπη φουντώνουν συνεχώς και τα πολλά υποσχόμενα εμβόλια αποτελούν ακόμα μόνο πεδίο έριδων.Η πανδημία μ’ αυτόν τον τρόπο μοιάζει να καταγράφει ήδη μεγάλες νίκες:
Νίκη πάνω σ’ ένα ανύπαρκτο στην ουσία σύστημα υγείας, με υποχρηματοδοτούμενο το δημόσιο τομέα του και ανίκανο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του μεγάλου πληθυσμού και τον ιδιωτικό τομέα, παρά την υπερφίαλη ανάπτυξή του, ανίκανο και άχρηστο, να μοιάζει με παλάτια χτισμένα πάνω σε άμμο.
Νίκη πάνω στην ασθμαίνουσα υπολειτουργούσα ήδη παιδεία, χτυπημένη κι αυτή από την αδιαφορία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που μόνο σκοπό τους έθεταν και θέτουν τη διευκόλυνση των ιδιωτών, για να πλουτίζουν μοιράζοντας άχρηστα χαρτιά και ψεύτικες ελπίδες.
Η τελευταία νίκη της, φαίνεται να είναι ενάντια στην ίδια την κοινωνική δομή. Πλέον καλούμαστε να δουλεύουμε μόνοι, να μαθαίνουμε μόνοι, να διασκεδάζουμε μόνοι, να ζούμε μόνοι ή με έναν πολύ στενό κύκλο μέσα σε «κοινωνικές φούσκες», που ο κ. Μαγιορκίνης μας κάλεσε να φτιάξουμε ο καθένας τη δική του στην ενημέρωση της Δευτέρας.
Οι οικονομικές και κοινωνικές φούσκες όμως, που τις βλέπουμε όλο και πιο συχνά τελευταία (είχαμε τη φούσκα του χρηματιστηρίου, τη φούσκα της αγοράς κατοικίας κλπ.), σπάνε πάντα με παταγώδη τρόπο και τραγικά αποτελέσματα που μένουν, μεγαλώνοντας τα προβλήματα σε βαθμό που από τη μια η λύση τους απαιτεί όλο και μεγαλύτερες θυσίες και από την άλλη η παραμονή τους να φέρνει όλο και πιο κοντά την πλήρη διάλυση.
Η αυτορρύθμιση λοιπόν της αγοράς καταντάει ανύπαρκτο εργαλείο μπροστά σε κάθε πραγματική ανάγκη. Κι όμως όλα τα προηγούμενα χρόνια όλα τα προπαγανδιστικά μέσα, τηλεοράσεις, εφημερίδες, ίντερνετ, αλλά και επιστημονικές μελέτες, πολιτικές θέσεις κλπ. μας διαβεβαίωναν ότι η αγορά αυτορρυθμιζόμενη απαντάει σε όλες τις ανάγκες. Ωστόσο και οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών, μαθαίνουν ότι η αγορά δεν λύνει, αλλά αντίθετα μόνο δημιουργεί ανάγκες, για να μεγαλώσει έτσι την κατανάλωση και να μεγιστοποιήσει τα κέρδη.
Η μεγάλη φούσκα τελικά είναι ο ίδιος ο νεοφιλελευθερισμός, που κατορθώνει μια χαρά να μεγιστοποιεί τα κέρδη των από πάνω και τα προβλήματα της τεράστιας πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων. Και οι πολιτικοί, χρόνια υποταγμένοι στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της αγοραίας αυτορρύθμισης, απογυμνώνονται σήμερα, ανίκανοι να καθορίσουν πολιτικές λύσης, ή έστω να δημιουργήσουν κάποιο διεκδικητικό πλαίσιο σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Κι εμείς οι από κάτω, εγκλωβισμένοι σε μια πραγματικότητα που ανεχτήκαμε ή αναγκαστήκαμε να υποστούμε, προσπαθούμε, κάνουμε θυσίες, μένουμε σπίτι, δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα συρρίκνωση στους μισθούς μας, μείωση στο βιοτικό μας επίπεδο, απόλυτη εξαθλίωση των συνθηκών ζωής μας, χωρίς παρόλα αυτά πουθενά να φαίνεται.. φως στο τούνελ.
Πρώτο κουδούνι
Καλή χρονιά να ευχηθούμε σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς που, όπως όλα δείχνουν, θα έχουν φέτος να ανέβουν έναν πραγματικό Γολγοθά. Και βέβαια η έτοιμη κατά τ’ άλλα πολιτεία, πριν ακόμα το κουδούνι χτυπήσει τρεις (για να παραφράσουμε τη γνωστή ευαγγελική ρήση) έδειξε το πρόσωπό της.. ή μάλλον το έκρυψε κάτω από τις τεράστιες μάσκες που μοίρασε στα παιδιά. Και βέβαια το διαδίκτυο πήρε φωτιά:
- Καλέ, τα παιδιά δεν τα προορίζουν για επιστήμονες αλλά για Νίντζα...
- Οι μάσκες που έδωσαν στα παιδιά ήταν οικογενειακές; Γιατί άνετα χωρούσε όλη η οικογένεια μέσα!
- Πολύ ωραίες οι μάσκες που μοιράστηκαν στα παιδιά. Μια μικρή αστοχία υπήρξε μόνο. Ξέχασαν να κάνουν τρύπες για τα μάτια.
Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα σχόλια που γράφτηκαν σε Twitter και fb. Η επίσημη δικαιολογία που δόθηκε, ήταν ότι παρεννοήθηκαν οι οδηγίες της επιτροπής, καθώς μέτρησαν το ύφασμα πριν τη ραφή. Επειδή έχουμε και μια εμπειρία από ράψιμο όμως (με παππού μόδιστρο, μαμά μοντελίστ και αρκετά χρόνια και δικής μου ενασχόλησης στο χώρο της ένδυσης), θα πούμε ότι αυτά τα μεγέθη δεν διορθώνονταν με 2 και 3 ραφές, μόνο αν τις έκαναν πλισέ ίσως...
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς πάντως τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα και σοβαρότερα: Φέτος έγιναν 24.927 προσλήψεις από 42.000 πέρυσι, με μείον 3.500 εκπαιδευτικούς λόγω συνταξιοδότησης και 6-8.000 εκπαιδευτικούς εκτός τάξης επειδή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Δηλαδή πάνω 25.000 κενά εκπαιδευτικών, με τμήματα φορτωμένα περισσότερο από ποτέ με μαθητές, λόγω της απόφασης του υπουργείου του καλοκαιριού, που αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα.
Τέλος να αναφέρουμε εδώ και μια άλλη καλοκαιρινή απόφαση του υπουργείου. Παρόλη την οικονομική δυσπραγία και τα τεράστια προβλήματα, με βιασύνη καθιερώθηκε το καλοκαίρι η ένταξη της εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας από το Νηπιαγωγείο. Αναρωτιέται κανείς γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση. Απ’ όταν την άκουσα, μια εμπειρία μου πριν κάποια χρόνια με έχει στοιχειώσει και θέλω να την μοιραστώ.
Έτυχε κάποιο καλοκαίρι να πάω φιλοξενούμενη στο εξοχικό σπίτι μιας φιλικής οικογένειας που έχει, αυτό που λέμε, τον τρόπο της με τα λεφτά. Δεν είναι και «Λάτσηδες», σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποιούμε, μπορούν πάντως να έχουν και μια οικιακή βοηθό για τις δουλειές του σπιτιού. Συγκεκριμένα μια Φιλιππινέζα.
Επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή επαγγελματία, με την οποία γνωρίστηκα και καμιά φορά, τα μεσημέρια που έκανε κι αυτή το διάλειμμά της, καθόμασταν και συζητούσαμε, κυρίως για την προσωπική της ζωή και την κατάσταση στην πατρίδα της, τις Φιλιππίνες. Κάποια στιγμή παρατήρησα ότι ήξερε πολύ καλά αγγλικά και την ρώτησα που τα έμαθε κι εκείνη μου απάντησε στο σχολείο.
Μαθημένη από τα δικά μας, που η εκμάθηση των αγγλικών είναι κυρίως υπόθεση της παραπαιδείας, της είπα εντυπωσιασμένη: «Πάντως, τουλάχιστον αγγλικά σας μάθαιναν μια χαρά». Εκείνη σοβάρεψε αμέσως και μου εξήγησε ότι στο σχολείο δεν τους ένοιαζε αν δεν διάβαζες ποτέ μαθηματικά, αν δεν μάθαινες γλώσσα ή ιστορία, όμως αν πήγαινες έστω και μια μέρα χωρίς να έχεις κάνει τις εργασίες σου στα αγγλικά οι τιμωρίες ήταν βάναυσες. Έφταναν στο σημείο να βγάζουν τα παιδιά στο προαύλιο και, δένοντάς τα σε παλούκια, να τα χτυπάνε μπροστά σε όλους τους μαθητές για παραδειγματισμό. Ξαφνιασμένη την ρώτησα γιατί τόση επιμονή στα αγγλικά κι εκείνη μου απάντησε απλά «μα γιατί μας προόριζαν όλους για υπηρέτες στο εξωτερικό»…
Πάμε Μόρια
Για άλλη μια φορά ήρθε στην επιφάνεια ένα πρόβλημα με αφορμή μια ακόμα καταστροφή. Η φωτιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ στην περιοχή και για την οποία έχουν ήδη γίνει 6 συλλήψεις αλλοδαπών, έκανε άλλη μια φορά τη χώρα παγκόσμιο πρωτοσέλιδο. Μόνο όμως για να θυμίσει σε όλους ότι με τις ακολουθούμενες πολιτικές έχουμε ήδη μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, με χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες να περιμένουν ένα αύριο που δεν έρχεται ποτέ και μια χώρα που αυτοκαταστρέφεται κομμάτι-κομμάτι με τον τρόπο που η κυβερνητική εξουσία διαχειρίζεται το πρόβλημα.
Το πρώτο μάλιστα (ότι είμαστε απλώς μια αποθήκη ψυχών) το παραδέχτηκε χωρίς καμία αναστολή ο ίδιος ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης σε συνάντησή του με εκπρόσωπους της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και διάφορων ΜΚΟ δηλώνοντας: «Η Ελλάδα είναι υπό επίθεση. Αν υποχωρήσουμε, η Ελλάδα θα φανεί ότι έχει ηττηθεί. Γι’ αυτό και οι μετανάστες, αφού έκαναν όσα έκαναν, θα μείνουν στον δρόμο, σε σκηνές κάτω από τις ελιές για όσο πάει». Και τα είπε αυτά, δυστυχώς, εκπροσωπώντας μας.
Ενώ τα είπε όλα αυτά, ισχυρίστηκε ταυτόχρονα ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Τον έλεγχο να κοιμούνται τα μικρά παιδιά στο δρόμο. Και από την άλλη η κατάσταση στο νησί παραμένει έκρυθμη, ενώ η κυβέρνηση παίζει με τις ισορροπίες, υποσχόμενη αποσυμφόρηση από τη μία και δρομολογώντας τη δημιουργία νέων δομών από την άλλη.
«Κιτρίνισε» πάλι η Γαλλία
Τα κίτρινα γιλέκα και πάλι στους δρόμους το προηγούμενο Σάββατο, στο Παρίσι, τη Μασσαλία, την Τουλούζη, τη Λυών, τη Νίκαια, το Στρασβούργο, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Οι κινητοποιήσεις γίνονται ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση Μακρόν και που αυξάνει τα χρόνια για συνταξιοδότηση, μεγαλώνει τις ασφαλιστικές εισφορές και μειώνει τις συντάξιμες αποδοχές σε σειρά κλάδους εργαζομένων. Σύμφωνα με την αστυνομία έγιναν πάνω από 200 προσαγωγές και τουλάχιστον 54 συλλήψεις.
Δίκη Τζουλιάν Ασάνζ
Αρχίζει αυτή τη βδομάδα η δίκη του Ασάνζ για την έκδοσή του ή όχι στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο βαρειών ποινών. Δεκάδες οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Λονδίνο την περασμένη βδομάδα, ζητώντας τη μη έκδοση του ιδρυτή των Wiikileaks, στις ΗΠΑ. Ήταν μια διαμαρτυρία ενάντια στην ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας και της πολιτικής ζωής, όπως δήλωσαν οι διοργανωτές. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο κ. Fidel Narvaez, διπλωμάτης του Εκουαδόρ που υπηρετούσε στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ όταν ο Ασάνζ φιλοξενούνταν εκεί.
Στην ομιλία του ο κ. Narvaez επεσήμανε ότι η τακτική που ακολουθείται με τον Ασάνζ, έχει ακολουθηθεί και για μια σειρά από ηγέτες της Λ. Αμερικής, που πήγαν ενάντια στην ηγεμονία των ΗΠΑ. «Έχουν δυο όπλα για να το πετύχουν αυτό», τόνισε, «το δικαστικό σύστημα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πρώτα αναλαμβάνουν τα μέσα να αμαυρώσουν τη φήμη αυτού που έχουν στοχοποιήσει με διάφορους χαρακτηρισμούς. Στην περίπτωση του Ασάνζ τον χαρακτήρισαν χάκερ, ρωσοκινούμενο, κατάσκοπο, καταχραστή της φιλοξενίας κλπ. Όταν η φήμη αμαυρωθεί, τότε είναι πια είναι ανοικτός ο δρόμος της δικαστικής δίωξης» κατέληξε.
Ρωσική κούκλα στη… Σκωτία
Τη ρωσική κούκλα (γνωστή σαν «Μπάμπουσκα»), που ανοίγοντάς την βρίσκεις μέσα μια άλλη μικρότερη και μέσα σε αυτή και άλλη κλπ., φαίνεται να θυμίζει η Σκωτία τον τελευταίο καιρό. Η παρομοίωση δεν είναι δική μας, την βρήκαμε στο RT, αλλά μας φάνηκε πολύ πετυχημένη και την επαναλαμβάνουμε.
Έτσι την ώρα που το Εδιμβούργο αποζητάει όλο και πιο έντονα την αυτονομία του από το Λονδίνο, οι 20.000 κάτοικοι των νησιών Shetland ψήφισαν για «πολιτική και οικονομική αυτοδιάθεση» από τη Σκωτία. Πρόκειται για σύμπλεγμα νησιών που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος της Σκωτίας και φημίζεται για τα πουλόβερ από ακατέργαστο μαλλί, ενώ τα νερά του είναι πλούσια σε ψάρια, αλλά και σε κοιτάσματα πετρελαίου.
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι ο πλούτος τους απορροφάται από την κυβέρνηση του Εδιμβούργου και στοχεύουν όχι στην απόλυτη ανεξαρτησία, αλλά στη δημιουργία μιας αυτοδιοικούμενης βρετανικής υπερπόντιας επικράτειας, όπως τα Channel Islands, αλλά και τα γειτονικά τους Νησιά Φερόες, τα οποία είναι επίσημα μέρος της Δανίας, αλλά διαθέτουν αυτόνομη κυβέρνηση και κοινοβούλιο.
Συμφωνία μετά από 14 ολόκληρα χρόνια
Υπογράφηκε χτες, μετά από 14 χρόνια συνομιλιών, συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, με την οποία προστατεύονται 100 προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Κίνα και αντίστοιχα. Η συμφωνία θεωρείται ιστορική, αφού η κινέζικη αγορά, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων και των προϊόντων ονομασίας προέλευσης. Ανάμεσα στα προϊόντα που περιλαμβάνει η συμφωνία και ελληνικά προϊόντα, όπως η φέτα, το ούζο και άλλα. Η συμφωνία θα ισχύσει πριν το τέλος του 2020, αφού πρώτα τεθεί στην έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συνομιλίες είχαν αρχίσει το 2006 και χρειάστηκαν 14 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθούν. Ωστόσο η συμφωνία προβλέπει τη διεύρυνση των προϊόντων μέχρι και σε 170 από την κάθε πλευρά, τα επόμενα μόλις χρόνια από όταν αρχίσει να ισχύει.
Έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα…
Κάπως έτσι φαίνεται να έπαθαν στη Βραζιλία, κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον του κυβερνήτη του Ρίο ντε Τζανέιρο, Wilson Witzel, από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, για διαφθορά.
Ο Wilson Witzel κατηγορείται για σύσταση συμμορίας και κατάχρηση δημοσίου χρήματος από τον τομέα της υγείας. Συγκεκριμένα ενώ είχε εξαγγείλει το χτίσιμο νέων νοσοκομειακών μονάδων, το μόνο που έκανε ήταν να καταχραστεί τα κονδύλια που είχαν προβλεφθεί γι’ αυτήν ακριβώς τη δράση.
Ο Wilson Witzel είναι πρώην δικαστικός ο ίδιος, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών και είχε εκλεγεί κυβερνήτης τον Οκτώβριο του 2018, παρότι σχετικά άγνωστος, με την αμέριστη υποστήριξη του Μπολσονάρο και σύνθημα τον ανένδοτο αγώνα με τη διαφθορά.
Μαζί του κατηγορούνται 12 ακόμα άτομα, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, ακόμα και η σύζυγός του. Το δικαστήριο διέταξε την άμεση απομάκρυνσή του από τα καθήκοντά του, ενώ από τους 12 άλλους κατηγορούμενους ορίστηκε εγγύηση που ανέρχεται συνολικά σε 19 εκατομμύρια δολάρια. Χρέη κυβερνήτη ασκεί προσωρινά ο Αντιπρόεδρος Claudio Castro, που ωστόσο ερευνάται και αυτός για την υπόθεση.
Απίστευτη εξάπλωση της αστυνομικής βίας
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίες στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπογκοτά ενάντια στην αστυνομική βία, με αφορμή τη δολοφονία του 42χρονου Javier Ordóñez από αστυνομικούς την περασμένη βδομάδα.
Ο 42χρονος άνδρας συνελήφθη μεθυσμένος, ωστόσο οι αστυνομικοί αφού τον συνέλαβαν, τον έριξαν στο δρόμο και, χωρίς να βρουν αντίσταση από τον συλληφθέντα, όπως έχει καταγραφεί στα δεκάδες βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, τον γάζωσαν στην κυριολεξία στα ηλεκτροσόκ, παρά τις φωνές των περαστικών που τους καλούσαν να σταματήσουν και τους έλεγαν ότι τους κινηματογραφούν.
Η αναίτια αυτή δολοφονία, μαζί με τις συνεχιζόμενες δολοφονίες ηγετών κινημάτων σε όλη τη χώρα, πυροδότησε σειρά διαδηλώσεων, στις οποίες άλλα 12 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι από σφαίρες αστυνομικών.
«Τα θύματα σκοτώθηκαν από πυρά των αστυνομικών δυνάμεων αποκλειστικά. Οι 8 από αυτούς ήταν νέοι 17-27 χρονών, ενώ 3 ήταν γυναίκες 18-36 ετών», δήλωσε η Δήμαρχος της Μπογκοτά Claudia Lopez. Ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι 58 αστυνομικοί βρίσκονται υπό έρευνα για τις δολοφονίες των διαδηλωτών.
Μια άλλη 11η του Σεπτέμβρη
Η 11η του Σεπτέμβρη έχει σημαδευτεί διπλά στο ημερολόγιο. Σίγουρα θυμίζει σε όλους μας την επίθεση του 2001 στους δίδυμους πύργους στη Ν. Υόρκη και άλλους στόχους στις ΗΠΑ. Είναι όμως ταυτόχρονα η επέτειος και ενός άλλου ιστορικού γεγονότος, που λίγο αναφέρεται αν και είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό.
Στις 11 Σεπτέμβρη 1973 εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στη Χιλή, που έριξε την κυβέρνηση Αλιέντε και ξεκίνησε ένα καθεστώς ιδιαίτερα βάναυσο, καθώς για να μπορέσει να ανατρέψει όσα είχε πετύχει η κυβέρνηση Αλιέντε, αλλά και να καταπνίξει την λαϊκή αντίδραση χρειάστηκε να ματοβάψει τη χώρα με χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες αγνοούμενους που μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει μάθει την τύχη τους, απίστευτα βασανιστήρια και φοβερή σκληρότητα.
Από την άλλη στη Χιλή του Πινοσέτ έγινε το πρώτο πείραμα του νεοφιλελευθερισμού στον κόσμο. Το πρώτο κράτος που εκφράστηκε η απόλυτη ελευθερία της περίφημης αυτορρυθμιζόμενης αγοράς. Σε αυτό το βάναυσο καθεστώς Πινοσέτ ξεκίνησε ο περίφημος νεοφιλελευθερισμός, δείχνοντας ότι ένα τέτοιο καθεστώς χρειάζεται για να ανθίσει.
Ο λαός της Χιλής χρειάστηκε πολλά χρόνια μεγάλων αγώνων για να καταφέρει να αποτινάξει το καθεστώς ΠΙνοσέτ και να προσπαθήσει να βαδίσει ξανά προς το δρόμο της δημοκρατίας. Ωστόσο είδαμε τους τελευταίους μήνες τις τεράστιες διαδηλώσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος εκεί.
Προβλήματα που ξεχείλισαν πια, με τα δάνεια να έχουν γίνει τεράστια, αφού για να σπουδάσει, ακόμα και για να ζήσει κανείς πρέπει να χρεωθεί, αυτός είναι ο νεοφιλελευθερισμός όπως αποδεικνύεται σε αυτό το πρώτο παγκόσμιο πείραμα. Πρέπει να χρεωθεί μέχρι τα βαθιά του γεράματα για να ζήσει μέχρι τα τριάντα του, χωρίς καμία διέξοδο για το πώς θα τα βγάλει πέρα από τα τριάντα και μετά.
Αυτή η κατάσταση έφερε το λαό της Χιλής στις τεράστιες διαδηλώσεις, με τις οποίες ζητάει αλλαγές ακόμα και στο ίδιο το σύνταγμα της χώρας. Διαδηλώσεις που παρά και τον covid-19 και τα αναγκαστικά lock down συνεχίζονται.
Αυτό που στη Χιλή επιβλήθηκε με τόση βία για να τιμωρήσουν έναν λαό που θέλησε να βρει τον δρόμο μόνος του, έστειλε παράλληλα ένα μήνυμα και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο για το τι τον περιμένει αν προσπαθήσει κάτι παρόμοιο.
Ας δούμε λοιπόν, αν πραγματικά το μήνυμα ελήφθη, όχι όμως το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο ιμπεριαλισμός. Το μήνυμα της ανάγκης και της σημασίας της αλληλεγγύης. Γιατί το καθεστώς Πινοσέτ δεν θα μπορούσε να δείξει τέτοια βαναυσότητα και κυρίως να κρατήσει τόσο πολύ αν στον υπόλοιπο κόσμο είχαμε αναπτύξει δυναμικά την αλληλεγγύη μας προς το λαό της Χιλής.
Εμείς στην Ελλάδα ξέρουμε πολύ καλά πόσο βοηθάει η αλληλεγγύη. Και στον αγώνα μας ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών μας βοήθησε αποφασιστικά η διεθνής αλληλεγγύη που είχε αναπτυχθεί και σε πάρα πολλές άλλες καταστάσεις.
Μια παρόμοια με αυτήν που εμείς ζήσαμε αλληλεγγύη και ακόμα μεγαλύτερη ίσως (γιατί εκεί ήταν και το χτύπημα ισχυρότερο), πιθανόν έπρεπε να αναπτυχθεί και για τη Χιλή. Μια δυναμική αλληλεγγύη είναι που πρέπει να επιδεικνύεται τελικά και σε κάθε λαό που προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από τον ιμπεριαλισμό και να βαδίσει τον δικό του δρόμο. Αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα που εκπέμπει η 11η του Σεπτέμβρη του 1973.
Ολόκληρη η εκπομπή
Συνέντευξη με τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη, συντονιστή της πρωτοβουλίας για το Νόμπελ της Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου