24 Σεπτεμβρίου 2020

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 23/9/2020

Ειδήσεις που τις ακούμε, τις βλέπουμε, τις διαβάζουμε..

Ολόκληρη η εκπομπή:


Γραπτή δήλωση του Πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα:


Συνέντευξη με τη δημοσιογράφο Λαμπρινή Θωμά:




ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν την διεξαγωγή του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών, όπως επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας. Μάλιστα, οι συνομιλίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναμένεται να διεξαχθούν το επόμενο διάστημα στην Κωνσταντινούπολη.

ΝΕΑ NAYTEX ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα οδηγία προς ναυτιλομένους (ΝΑVTEX) δημοσίευσε χτες η Τουρκία που δεσμεύει θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί της Λήμνου, πυροδοτώντας νέα ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Μάλιστα, οι Αρχές της γειτονικής χώρας επικαλούνται παραβίαση του καθεστώτος περί μη στρατιωτικοποίησης του νησιού όπως αυτό ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Η νέα NAVTEX που εκδόθηκε από τον σταθμό της Σμύρνης του Τουρκικού Γραφείου Πλοήγησης, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας, θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.

ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ"
Με ανάρτησή της στο Twitter η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα υποστηρίζει πως ο «Χάρτης της Σεβίλλης» δεν έχει νομική ισχύ για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Κύπρου. Παράλληλα, καλεί Ελλάδα και Τουρκία να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές όσο πιο σύντομα γίνεται, «οι ΗΠΑ στηρίζουν τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση». σημειώνεται στην ανάρτηση.
Πρόκειται για μελέτη του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, μετά από εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θαλάσσης στην Ανατολική Μεσόγειο και τον καθορισμό ΑΟΖ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ο «Χάρτης της Σεβίλλης» αποτυπώνει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας και της Κύπρου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δίκαιου της Θάλασσας.


ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ
Μεγάλες ζημιές στην Κεφαλλονιά, που ολόκληρο χωριό σχεδόν "θάφτηκε" στη λάσπη. Και η Καρδίτσα μετράει τις καταστροφές της. Οι δήμαρχοι στις δηλώσεις τους έδωσαν το μέγεθος της καταστροφής στην Καρδίτσα, σταχυολογούμε μερικές από τις δηλώσεις τους: Θανάσης Σκάρλος, δήμαρχος στους Σοφάδες: «Οι καλλιέργειές μας, καπνά και βαμβάκι, τελείωσαν». Ο Γιώργος Σακελλαρίου δήμαρχος Παλαμά: «Υπάρχουν περιοχές ολόκληρες κατακλυσμένες με νερά. Τώρα ήταν η εποχή για να μαζέψουμε το βαμβάκι. Το βαμβάκι όμως έχει γίνει μαύρο, έχει σαπίσει. Η περιοχή έχει πάνω από 200.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και το νερό έχει πλημμυρίσει πάνω από 150.000 στρέμματα. Οι κόποι μιας χρονιάς πάνε χαμένοι».


Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Στην Καρδίτσα βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου είχε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της πόλης. Ανακοίνωσε την αποζημίωση όσων επλήγησαν από την κακοκαιρία με πολύ γρήγορες διαδικασίες. «Θα αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί και θα γίνει με πολύ γρήγορες διαδικασίες και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στο Υπουργείο, αλλά και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ» δήλωσε, ζητώντας την ενίσχυση του προσωπικού στους τοπικούς φορείς και δηλώνοντας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα βοηθήσει να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Το πρώτο πακέτο περιλαμβάνει 5.000 και 8.000 ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος αυτά δεν είναι αρκετά για να βοηθήσουν την περιοχή να ξανασταθεί στα πόδια της.

ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολύ σημαντικές οι ζημιές σε σπίτα και επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη όμως προσοχή πρέπει να δοθεί στον αγροτικό τομέα που δέχθηκε τεράστιο πλήγμα. Ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας είναι πολύ συγκεκριμένος στο τι μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα και τι σε βάθος χρόνου. Όπως είπε στο Sputnik: «Χρειάζεται επανασχεδιασμός των πάντων από τεχνικά έργα, παρεμβάσεις σε δίκτυα, παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα, στον επιχειρηματικό τομέα, τα πάντα. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, πολύ φοβάμαι πως δεν θα ξαναγυρίσει η Θεσσαλία σε αυτό που ήταν».


ΚΟΡΩΝΟ-ΝΕΑ

  • Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χτες 346 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, 77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Τέλος, έχουμε οκτώ ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους.Αναστολή από την Πέμπτη όλων των υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων. Το μέτρο δεν αφορά τα θερινά σινεμά. Επίσης αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτών ανά περιοχή, με τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr όπου οι πολίτες θα βλέπουν τον χάρτη της Ελλάδας, ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα.
  • Σύσκεψη, με αντικείμενο τη σημερινή καταγραφή των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την περαιτέρω αύξησή τους στα νοσοκομεία της Αττικής, πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και πολλά υπηρεσιακά στελέχη και επιστημονικούς συμβούλους.
  • «Η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για το ενδεχόμενο και νέων περιοριστικών μέτρων ευρείας κλίμακας μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης. «Αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 37,7 δισεκατομμύρια ευρώ» τόνισε. «Σε κάθε περίπτωση η οικονομία έπεται και αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία» κατέληξε.
  • Η εξυπηρέτηση του κοινού στις υπηρεσίες της εντός Αττικής θα γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού έως τις 4 Οκτωβρίου 2020, γνωστοποίησε η ΑΑΔΕ. (Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις για πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο από τους φορολογούμενους, χωρίς πρόστιμο).
Είναι καλά τα μέτρα περιορισμού προσωρινά, για να γίνει μια πρώτη εκκίνηση, αλλά δεν μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, που δεν αποδίδει τίποτα, όπως όλα δείχνουν, και δεν έχει νόημα, αν δεν προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της αρρώστιας, όσο και να κλειστούμε στο σπίτι μας, όσο και να μειώσουμε τις προσδοκίες μας από τη ζωή σε κάθε επίπεδο, όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχίσει να μας παλεύει. Και σε αυτό τον τομέα, δηλαδή καλύτερη υγεία, είδαμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις ΜΕΘ και δεν είδαμε πουθενά δημιουργία νέων νοσοκομειακών μονάδων, προσλήψεις γιατρών, προληπτική ιατρική κατά Δήμο ή Νομό κλπ., αυτά ειπώθηκαν και στον ΟΗΕ. Δεν είδαμε ακόμα συνεργασία των κρατών, επιστημονική και σε όλα τα επίπεδα, για να προχωρήσει η έρευνα, αντίθετα βλέπουμε και έναν πόλεμο εμβολίων. Εκείνο που χρειάζεται είναι να προχωρήσει η μελέτη για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Μέχρι να δούμε όλα τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τέτοια ημίμετρα.


ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η διασπορά του ιού δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την εκπαίδευση, καθώς σε λιγότερο από 10 ημέρες 73 τμήματα ή συνολικά σχολικές μονάδες κήρυξαν αναστολή λειτουργίας λόγω εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
«Μνημείο παραλογισμού», σύμφωνα με εκπαιδευτικά συνδικαλιστικά όργανα, συνιστά το γεγονός ότι η σχολική χρονιά φέτος ξεκινά αφενός με λιγότερες καθαρίστριες κατά 10%, αφετέρου με συμβάσεις εργασίας τριών ωρών. Σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργόπουλο, εκπρόσωπο Τύπου της ΓΣΕΕ προέκυψε ακόμη ένα αγκάθι: Το κριτήριο της ελληνικής ιθαγένειας και του πιστοποιητικού ελληνομάθειας, που απέκλεισε ξαφνικά την επαναπρόσληψη των γυναικών, που περισσότερο από 20 χρόνια καθαρίζουν τα σχολεία στην ελληνική επικράτεια. «Είμαστε με μείον το 25% των καθαριστριών εν μέσω πανδημίας», είναι οι υπολογισμοί που έχει κάνει για την Αθήνα ο δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις γειτονιές», Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος εχθές βρέθηκε στο πλευρό των Αλβανίδων καθαριστριών, που συγκεντρώθηκαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο μεγάλο στην επαρχία, υπογραμμίζει κι ο γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου στη ΓΣΕΕ, καθώς το 70-90% των θέσεων καθαριστριών στην ελληνική επικράτεια -εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης- είναι μερικής απασχόλησης, και μάλιστα 3ωρης.

«Δεν αντέχουμε άλλο. Έχουμε εξοντωθεί» είναι οι πρώτες φράσεις της προέδρου Σχολικής Καθαριότητας Αττικής, κυρίας Ελένης Παρασκευοπούλου. «Ακόμη κι εμείς που έχουμε σύμβαση πλήρους απασχόλησης, με το ωράριο των 6,5 ωρών, καλούμαστε να κάνουμε υπεράνθρωπα πράγματα. Δεν γίνεται. Το είπαμε! Το ξαναλέμε... Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ρητά ότι οι Δήμοι οφείλουν να κάνουν νέες προσλήψεις. Ο ένας όμως ρίχνει τι μπαλάκι στον άλλο. Ας σοβαρευτούμε προτού να είναι αργά». «Αντί να βελτιωθεί η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη κι εν μέσω πανδημίας» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θοδωρής Τσούχλος. Ο Δήμος Αθηναίων είπε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις, χωρίς να δώσει ακριβή αριθμό προσλήψεων. Από πλευράς του, το υπουργείο Εσωτερικών, διαψεύδει πλήρως εκπαιδευτικούς, συνδικαλιστικά όργανα, και δημοτικούς συμβούλους, υποστηρίζοντας ότι φέτος προσέλαβε τον ίδιο αριθμό καθαριστριών με πέρσι και μάλιστα με περισσότερες εργατοώρες. «Είναι μεγάλη υποκρισία της κυβέρνησης να κρύβεται πίσω από τις τρίωρες συμβάσεις εργασίας και τις συναφείς αλχημείες, που φυσικά εν μέσω πανδημίας δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στην καθαριότητα» υποστηρίζει, τέλος, η πρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων Χριστίνα Καραμανλίκη. «Φυσικά οι εργατοώρες δεν έχουν αυξηθεί, αλλά μειώθηκαν, παρά τα κυβερνητικά ψεύδη!».

Συνολικά 35 σχολεία στη Θεσσαλονίκη τελούν υπό κατάληψη με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για τον αριθμό ατόμων σε κάθε τάξη. Η συντονιστική επιτροπή των μαθητών διοργάνωσε την Τετάρτη μαθητική ποορεία με αιτήματα:
  • όριο 15 μαθητών ανά τμήμα,
  • άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας,
  • κατάργηση της τράπεζας θεμάτων
«Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την Παιδεία» αναφέρουν οι μαθητές.

Η Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, στηρίζει, με ανακοίνωσή της, τη μαθητική πορεία. Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ:
Τις τελευταίες μέρες σε εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα και σε πολλά στην περιοχή μας οι μαθητές\τριες προχώρησαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις-καταλήψεις, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων και υπερασπίζοντας τα μορφωτικά τους δικαιώματα.
Στη συκοφάντηση του αγώνα τους ήρθε να προστεθεί και η απειλή των δικαστικών διώξεων από την εισαγγελέα ανηλίκων Θεσσαλονίκης, δίνοντας χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση που επιχειρεί με εκβιασμούς και τρομοκράτηση να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών.
Ας ενημερώσει την ελληνική και τοπική κοινωνία η συγκεκριμένη εισαγγελέας που πήρε αυτή την απόφαση : σε ποιες ενέργειες προχώρησε αυτές τις μέρες για τις απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες μαθητές της πόλης μας μέσα σε πολυπληθή τμήματα που φτάνουν ακόμη και τους 27-28-29 μαθητές, με το αναγκαστικό στοίβαγμα τους σε ακατάλληλες αίθουσες ελάχιστων τ.μ, σε υπόγεια χωρίς εξαερισμό , σε προκάτ ακόμα και σε διαδρόμους;
Οι εισαγγελείς και η αστυνομία, δεν έχουν θέση στο σχολείο. Η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου των εκπαιδευτικών δίνει την παιδαγωγική μάχη στην τάξη, στηρίζει πολύπλευρα τη νέα γενιά και γνωρίζει ότι καθήκον της είναι να βρίσκεται δίπλα στους αγωνιζομένους μαθητές.
Συλλογικά και μαζικά ,συντονισμένα και αποφασιστικά εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς ΑΠΑΙΤΟΎΜΕ

ΜΕΧΡΙ 15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΡΑ!
ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ,
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ



Σε πανεκπαιδευτική συγκέντρωση για την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 18:30, μπροστά στο δημαρχείο καλεί και η ΕΛΜΕ Πρέβεζας, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Τα σχολεία άνοιξαν με μοναδικό όπλο προστασίας μαθητών και καθηγητών τη μάσκα. Η πραγματικότητα, που βιώνουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες στον τόπο μας, είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που συγκροτημένα και σοβαρά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους διασποράς στους εκπαιδευτικούς χώρους:
Πολυπληθή τμήματα (μερικά εκ των οποίων φτάνουν στους 27 μαθητές, που στοιβάζονται σε αίθουσες των 30 τετραγωνικών). Περιφερόμενοι καθηγητές σε πέντε και έξι σχολεία. Απουσία διαγνωστικών τεστ, έστω και δειγματοληπτικών. Απουσία σχολικών νοσηλευτών, που στις μέρες μας η παρουσία τους είναι επιτακτική στα σχολεία. Προσωπικό καθαριότητας με απαράδεκτες και ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Γι' αυτό λοιπόν διεκδικούμε οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές και τους γονείς τους, αλλά και κάθε ενεργό πολίτη, τα αυτονόητα για την ασφάλεια και την υγεία:
  • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες
  • Να δοθεί δωρεάν ο αναγκαίος αριθμός κατάλληλων μασκών, σε καθημερινή βάση, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό
  • Συχνή διενέργεια δωρεάν τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας
  • Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές
  • Τέλος, κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης νομοθετικής διάταξης, που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και online μετάδοση μαθημάτων.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Νέα διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χτες το πρωί στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία στο Υπουργείο Εργασίας οι καλλιτέχνες, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα του κορονοϊού. Καθώς, ωστόσο, δεν βρισκόταν εκεί κάποιος αρμόδιος στον οποίο μπορούσαν να απευθυνθούν αποφάσισαν να κλείσουν για λίγο την οδό Σταδίου. Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος το 80% των εργαζομένων στον πολιτισμό δεν έχει κάποιο έσοδο. Μεταξύ των αιτημάτων προς την κυβέρνηση, είναι η επιδότηση όλων των εργαζομένων και η αναστολή πληρωμών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών που έκανε λόγο για «διχαστικά μέτρα» τα οποία «καταφέρουν άλλο ένα πλήγμα» στον πολιτισμό. Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων είχε καταγγείλει την κυβέρνηση πως «πέρα από κάθε λογική, πέρα από κάθε πολιτική, πέρα από κάθε σεβασμό στη δουλειά μας, έρχεται η κυβέρνηση με τον παραλογισμό του διαχωρισμού αποκλειστικά και μόνο του μουσικού κλάδου, να κλείσει τις επιχειρήσεις μας και να αφήσει τους εργαζόμενους στον χώρο των συναυλιών εκτός από άνεργους και άφωνους».


ΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Σάλο και αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα προκάλεσε μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και φέρεται να απεικονίζει τον φωτογράφο και κριτή του GTNM, Δημήτρη Σκουλό, να κάνει φωτογράφιση δίπλα σε έναν άστεγο άνθρωπο, στο κέντρο της Αθήνας. Η επίμαχη φωτογραφία κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα και σχολιάστηκε ιδιαίτερα, ενώ απασχόλησε και τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ το Twitter κατακεραύνωσε τον Δημήτρη Σκουλό για τη φωτογραφία. Ένας χρήστης αναρωτήθηκε εάν ο άστεγος ήταν μέσα στο concept της φωτογραφίας, ενώ άλλος περιορίστηκε να γράψει τη λέξη «ντροπή». Κάποιοι, τέλος, σχολίασαν την εικόνα τονίζοντας ότι αποτυπώνει τη σημερινή κοινωνία. Εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα σε αυτά. Άλλωστε η συγκεκριμένη φωτογραφία λέει όχι μόνο όσα λένε 1.000 λέξεις, αλλά όσα θα έλεγες αν μιλούσες 1.000 μέρες.



ΤΑ ΤΡΑΧΤΕΡ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ

Αυτό υποσχέθηκαν οι παρευρισκόμενοι στην κηδεία του Βαγγέλη Μπούτα αγροτοσυνδικαλιστή και πρώην Βουλευτή του ΚΚΕ που πέθανε σε ηλικία 66 ετών. Η ΚΕ του ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση. Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη αποχαιρετά το σύντροφο Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ και συνδικαλιστή του αγροτικού κινήματος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο και ταλαιπωρημένος από σοβαρό ατύχημα που είχε στην εργασία του. Ο σύντροφος Βαγγέλης γεννήθηκε το 1954 στην Μητρόπολη Καρδίτσας, από γονείς αγρότες κι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος. Ο πατέρας του υπήρξε οργανωμένος στην προδικτατορική ΕΔΑ, ενώ η μητέρα του είχε περάσει από το αντάρτικο, μαζί με τέσσερα αδέλφια της, από τα οποία το ένα σκοτώθηκε το 1948. Από μικρός δούλεψε στα χωράφια, αναπτύσσοντας παράλληλα σημαντική δράση στους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής του. Υπήρξε βουλευτής Καρδίτσας του ΚΚΕ την τετραετία 1996 - 2000, ενώ εξελέγη και στις εκλογές του Μαΐου του 2012. Συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε πολλές εκλογικές μάχες. Ακόμα, στο αγροτικό κίνημα και τους συλλόγους της περιοχής του. Διετέλεσε Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος στην Ένωση Συνεταιρισμών Καρδίτσας, μέλος του ΔΣ και Γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ.

ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η Διδώ Σωτηρίου. Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας. Το 1919 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στη Σμύρνη και μετά την καταστροφή του 1922 ήρθαν στην Ελλάδα. Από το 1936 στράφηκε επαγγελματικά προς τη δημοσιογραφία. Συνεργάστηκε με τα έντυπα Νέος κόσμος της γυναίκας και Ριζοσπάστης αρχισυντάκτρια από το 1944,Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε δημοσιεύοντας κείμενά της στο περιοδικό της Αριστεράς Νέοι πρωτοπόροι, ενώ το πρώτο της μυθιστόρημα, Οι νεκροί περιμένουν, εκδόθηκε το 1959. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Επιτροπής για την ελληνοτουρκική φιλία. Εμβληματική γυναικεία μορφή της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας, η Διδώ Σωτηρίου αντλεί τα θέματά της από τη σύγχρονή της πραγματικότητα, τη μικρασιατική καταστροφή, τον Εμφύλιο, την μεταπολίτευση και στο επίκεντρο της αφήγησής της βρίσκεται η Ιστορία.



ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ απέτυχε να συμφωνήσει σε κατάλογο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για της Εξωτερικές Σχέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ. «Το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί από τους αρχηγούς των κρατών-μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αργότερα αυτήν την εβδομάδα» επεσήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Μάλιστα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν συμφώνησαν ούτε εάν ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των κυρώσεων, υποστήριξε επίσης ο κ. Μπόρελ.


ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Την απόφαση αναβολής της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Όπως έγινε γνωστό, ο Σαρλ Μισέλ ήρθε σε επαφή με στέλεχος της ασφάλειας που διαγνώστηκε θετικό στον κορονοϊό και έχει τεθεί σε καραντίνα από χτες. Η Σύνοδος αναμένεται να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στη 1 και 2 του μηνός.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Η ΕΕ «πάγωσε» τη Δευτέρα, τα περιουσιακά στοιχεία της Avrasya Shipping, της πλοιοκτήτριας εταιρείας του φορτηγό πλοίου «Cirkin», που είχε εμπλακεί τον περασμένο Ιούνιο σε ναυτικό επεισόδιο με τη Γαλλία. Η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι μετέφερε λαθραία όπλα στη Λιβύη. Από την πλευρά της, η Άγκυρα αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει πως το πλοίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» όσον αφορά το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη και για «μεροληπτική στάση» σε βάρος τουρκικής εταιρείας. Δηλαδή το πρόβλημα ποιο είναι; Ότι δεν μετέφερε όπλα ή ότι μεταφέρουν κι άλλοι ατιμώρητοι;


ΜΕ 5 ΠΑΙΚΤΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟ ROLAND GARROS ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
«Το Roland Garros επιβεβαιώνει ότι δύο παίκτες που θα έπαιζαν στα προκριματικά έχουν βρεθεί θετικοί στην COVID-19 και τρεις ακόμη έχουν έρθει σε στενή επαφή με προπονητή που έχει βρεθεί θετικός. Έτσι, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, αυτοί οι πέντε παίκτες δεν θα αγωνιστούν στα προκριματικά και θα παραμείνουν σε καραντίνα για 7 ημέρες» ανέφερε η ανακοίνωση των διοργανωτών. Αν και τα ονόματα αυτών που αποκλείσθηκαν δεν έγιναν γνωστά, ο Νταμίρ Τζουμχούρ αποκάλυψε μόνος του ότι αποκλείστηκε από το τουρνουά, λόγω του προπονητή του, Πέταρ Πόποβιτς, ο οποίος ήταν ο προπονητής που βρέθηκε θετικός.


ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
Η Ατλέτικο Μαδρίτης λίγο πριν ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της για τη La Liga ανακοίνωσε ακόμα ένα κρούσμα κορονοϊού στην ισπανική ομάδα. Πρόκειται για το Χοσέ Μαρία Χιμένες και είναι ο έκτος ποδοσφαιριστής της Ατλέτικο που βρίσκεται θετικός στον κορονοϊό. Οι Μαδριλένοι δεν αγωνίστηκαν τις πρώτες δύο αγωνιστικές στο ισπανικό πρωτάθλημα.



Ο ΠΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη δημουργία του Sputnik V, του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ασφαλές και αποτελεσματικό. Αυτά δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο υπουργό Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο. Η Μόσχα έχει ήδη λάβει αιτήματα για ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου από τουλάχιστον 20 χώρες, αλλά οι ρωσικές υγειονομικές αρχές τονίζουν πως η χώρα θα πρέπει πρώτα να φροντίσει για τους δικούς της ανθρώπους.

ΚΙ ΑΛΛΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
Η ρωσική αρχή για την υγεία των καταναλωτών, Rospotrebnadzor, δήλωσε ότι όλοι οι εθελοντές του Σταδίου 1 των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύχθηκε από το ρωσικό ερευνητικό κέντρο Vektor, είχαν αναπτύξει αντισώματα. Το ρωσικό Υπουργείο Υγείας θα ολοκληρώσει την καταχώρηση του εμβολίου της Vektor Centre έως τις 15 Οκτωβρίου. Το εμβόλιο ονομάστηκε EpiVacCorona.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Άγιο Όρος την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές για το ταξίδι του, θα μεταβεί στις Καρυές όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με την αγιορείτικη ηγεσία.



ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ... ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Για πολλούς η τηλεργασία μοιάζει να έχει πλεονεκτήματα, ανάμεσα στα οποία να μην έχουν τον έλεγχο της εργοδοσίας. Αυτό όμως δεν μοιάζει τελικά να είναι και τόσο αλήθεια. Όχι μόνο οι εταιρείες βάζουν σαφείς όρους για το πότε και πώς θα δουλεύει ο εργαζόμενος από το σπίτι, με τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις κινήσεις του. Όχι μόνο έχουν περιοριστικούς όρους ως προς τη χρήση των μέσων που παρέχονται για την τηλεργασία, αλλά τώρα έχουμε το πέρασμα στον έλεγχο όλης της οικογένειας και των κινήσεών της. Συγκεκριμένα στο Λονδίνο η εταιρία Hammersmith & Fulham Council με ανακοίνωσή της απαγορεύει στους εργαζόμενους να καπνίζουν στους χώρους που εργάζονται. Ακόμα περισσότερο απαιτεί και κανένα μέλος της οικογένειας να μην καπνίζει στους χώρους και γύρω ή κοντά σε αυτούς που εργάζεται ο υπάλληλός της. Με δικαιολογία ότι η εταιρία θα δυσφημιστεί αν φανεί ότι κάποιος καπνίζει. Τώρα πώς θα φανεί τι κάνουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν ξέρουμε, θα μυρίσουν τον καπνό ίσως;


ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ισχυρή σεισμική δόνηση κατάγραφηκε, τη Δευτέρα (21/09), στις Φιλιππίνες, με το μέγεθός της να υπολογίζεται σε 5,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο Ερευνών των ΗΠΑ. Η δόνηση είχε επίκεντρο βορειοανατολικά της πόλης Λα Παζ, ενώ δεν έχουν υπάρξει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με πιθανά θύματα ή ζημίες.


ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ, ΟΙΚΤΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Ένας άνδρας συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στη βόρεια Ινδία στην πόλη Μπουντάουν του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές, κατηγορούμενος για το ότι έσκισε την κοιλιά της εγκύου συζύγου του με ένα δρεπάνι, προκαλώντας τον σοβαρό τραυματισμό της ίδιας και τον θάνατο του αγέννητου παιδιού τους, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Η επίθεση σημειώθηκε. «Της επιτέθηκε με ένα δρεπάνι και έσκισε το στομάχι της λέγοντας πως ήθελε να ελέγξει το φύλο του αγέννητου παιδιού του» δήλωσε ο αδερφός της συζύγου του στο Reuters. Η γυναίκα νοσηλεύεται στην Εντατική νοσοκομείου του Νέου Δελχί. Το ζευγάρι έχει ήδη πέντε κόρες. Η αστυνομία γνωστοποίησε πως το μωρό κατέληξε την Κυριακή ενώ ο άνδρας προφυλακίστηκε. Οι εκτρώσεις εμβρύων γένους θηλυκού έχουν απαγορευτεί στην Ινδία, όπου η προτίμηση για αγόρια έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των κοριτσιών. Δηλαδή παντού οι γυναίκες είμαστε περισσότερες, εκτός, ίσως, από την Ινδία. Ο ινδικός νόμος απαγορεύει στους γιατρούς και τους εργαζόμενους στην υγεία να αποκαλύψουν το φύλο του μωρού στους γονείς ή τη διενέργεια ελέγχων για τον προσδιορισμό του γένους, ενώ μόνο συγκεκριμένοι γιατροί μπορούν να πραγματοποιούν εκτρώσεις. Να φτάσεις στο σημείο να σκοτώσεις δύο ανθρώπους στην ουσία, ο ένας από τους οποίους το παιδί σου, απλά και μόνο γιατί ίσως δεν είναι το φύλο που ήθελες, δεν βρίσκουμε λόγια να το χαρακτηρίσουμε.


ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
Συγκρούσεις ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους Ταλιμπάν είχαμε την περασμένη βδομάδα στις περιοχές Nangarhar και Badghis. Στις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους 23 Αφγανοί στρατιώτες και τουλάχιστον 31 Ταλιμπάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αφγανικών αρχών. Σύμφωνα με το Afghanistan's Analyst Network (AAN), από τις αρχές Μαρτίου έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις των Ταλιμπάν τόσο σε πόλεις, όσο και σε στρατιωτικές βάσεις. Στη διάρκεια των επιθέσεων γίνονται συχνά και απαγωγές πολιτών, ενώ οι θάνατοι των πολιτών από τις επιθέσεις είναι έως και 5 φορές περισσότεροι από τους θανάτους στρατιωτών.



ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Δύο φορές τυλίχτηκε στις φλόγες το κτίριο του Πανεπιστημίου της Ουγκάντα την περασμένη Κυριακή, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν ανθρώπινες απώλειες, σύμφωνα με τις αρχές. Η φωτιά και τις δύο φορές αποδίδεται σε εμπρηστικές ενέργειες. Ξεκίνησε από την οροφή του κτιρίου και γρήγορα επεκτάθηκε και στους παρακάτω ορόφους. «Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, καθώς καταστράφηκαν σημαντικά αρχεία το Πανεπιστημίου», έγραψε στο Twitter ο Αντιπρύτανης Nawangwe. Το ίδρυμα είναι το παλαιότερο παιδαγωγικό ίδρυμα της χώρας. Ιδρύθηκε το 1922 ως τεχνική σχολή, ενώ το 1970 μετατράπηκε σε ανεξάρτητο πανεπιστημιακό ίδρυμα.


ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ AIR FORCE TWO
Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ρεπουμπλικάνο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της πόλης Μάντσεστερ, στην πολιτεία Νιου Χάμσιρ, χθες Τρίτη, εξαιτίας μηχανικού προβλήματος, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Κατά τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό WMUR, που επικαλέστηκε πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε, αιτία του προβλήματος ήταν το ότι το Air Force Two έπεσε πάνω σε σμήνος πουλιών. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει το συμβάν.


Ο BLOOMBERG ΕΠΙΔΟΤΕΙ... ΨΗΦΟΥΣ
16 εκατομμύρια δολάρια ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ο πρώην υποψήφιος για πρόεδρος Bloomberg, για να μπορέσουν να ψηφίσουν μαύροι και ισπανόφωνοι κάτοικοι της πολιτείας της Φλόριντας, αρκεί να είναι ψηφοφόροι του Μπάιντεν. Ο Bloomberg δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να πληρώσει τα χρηματικά πρόστιμα ή τους καθυστερημένους φόρους των μαύρων και των ισπανόφωνων της πολιτείας, απαραίτητος όρος για να μπορείς να ψηφίσεις, που είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν τον Μπάιντεν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Για να ψηφίσεις στις ΗΠΑ δεν πρέπει να έχεις κατηγορηθεί για φόνο ή σεξουαλικά εγκλήματα ή να χρωστάς πρόστιμα, φόρους κλπ. προς το κράτος.

Ο ΜΠΑΡ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, δήλωσε ότι θα ανασταλούν οι πληρωμές προς τη Ν. Υόρκη, το Πόρτλαντ και το Σιάτλ, λόγω των συνεχιζόμενων εκεί αναταραχών. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την σπατάλη των φόρων, όταν απειλείται η ασφάλεια των πολιτών», δήλωσε. Οι 3 δημοκρατικοί δήμαρχοι από τη μεριά τους, κατηγόρησαν τον Μπαρ ότι προσπαθεί απλώς να δημιουργήσει εντυπώσεις. «Είναι εντελώς αντιδεοντολογικό και αντισυνταγματικό. Ο πρόεδρος παίζει φθηνά πολιτικά παιχνίδια με τα κονδύλια. Οι πόλεις μας ενώνουν αμβλύνουν τις κοινωνικές αντιθέσεις, προσπαθούν να προχωρήσουν μπροστά, έχοντας να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά το Μεγάλο Κραχ και παρά την απερισκεψία και την κομματικοποίηση που επιχειρεί ο Λευκός Οίκος», έγραψαν σε ανακοίνωσή τους.


ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Στην Κολομβία σε γενική απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι της χώρας τη Δευτέρα. Η απεργία διοργανώθηκε από τις εργατικές ενώσεις και τις ενώσεις των φοιτητών. Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του προέδρου Ντουκ και ζητώντας σταμάτημα της βίας, κοινωνική ασφάλιση, δουλειά, υγεία και παιδεία. Και διαμαρτυρόμενοι ιδιαίτερα ενάντια στην αστυνομική βία, με διαδηλώσεις που συνεχίζονται για 15 μέρες. Η αστυνομία απάντησε στις ειρηνικές διαδηλώσεις, κάνοντας έντονη χρήση χημικών, ενώ συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές με αποτέλεσμα τουλάχιστον 11 να τραυματιστούν και να γίνουν 13 συλλήψεις. Οι κινητοποιήσεις αγκάλιασαν όλη τη χώρα με διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις Cucuta, Barranquilla, Cartagena, Pereira, Medellín, Cali και άλλες.



ΤΟ ΥΠ. ΑΜΥΝΗΣ ΤΟΥ ΣΑΛΒΑΝΤΟΡ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗ
Στο Σαλβαντόρ ο δικαστής Jorge Guzman εμποδίστηκε να εισέλθει στο υπουργείο Αμύνης της χώρας από τους ένοπλους φρουρούς του κτιρίου. Ο δικαστής ερευνά υπόθεση που έχει να κάνει με την εκτέλεση άμαχων κατοίκων του χωριού Ελ Μοζότε το 1981 από το στρατό της χώρας. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της επίθεσης πάνω από 1.000 κάτοικοι, όλοι άμαχοι, εκτελέσθηκαν ενώ μόνο 48 κατάφεραν να γλιτώσουν. Ο δικαστής έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση και πήγε στο υπουργείο Αμύνης με σκοπό να διαβάσει τα αρχεία που φυλάσσονται εκεί. Όμως οι οπλισμένοι φρουροί του απαγόρευσαν την είσοδο, επικαλούμενοι εντολές από ανωτέρους τους, χωρίς όμως να διευκρινίζουν αν την εντολή έδωσε ο υπουργός Αμύνης ή, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός.


ΑΠΟΛΥΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Στην Ονδούρα τώρα, παρότι τα μέτρα για τον κορονοϊό παρατείνονται μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, απολύονται όλοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που είχαν προσληφθεί με συμβάσες εργασίας για την έξαρση της πανδημίας. Όπως καταγγέλλουν οι ενώσεις των γιατρών, αυτό είναι το ευχαριστώ για τις υπηρεσίες τους, ενώ οι πολίτες μένουν έτσι χωρίς περίθαλψη.



Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη Βενεζουέλα. Τελευταία είχαμε και έκθεση του ΟΗΕ για τη χώρα πυ ήταν ιδιαίτερα σκληρή. Την έκθεση παρουσίασε η Μισέλ Μπασελέ, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και κάνει λόγο για βασανιστήρια και υπερβολική βία εναντίον διαδηλωτών, ενώ σημειώνει ότι ουσιώδεις θεσμοί και το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα δεν λειτουργούν.
Απευθυνθήκαμε στον Πρέσβη της χώρας στην Αθήνα και του ζητήσαμε τη δική του γνώμη. Να τον ευχαριστήσουμε γιατί είχε την καλοσύνη να μας δώσει μια γραπτή του παρέμβαση με τις θέσεις της χώρας του γύρω από το θέμα αυτό.

 


Γραπτή Παρέμβαση του Πρεσβευτή
της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα,
Freddy Fernández
Στην εκπομπή «Του κόσμου οι ειδήσεις» στην Ert Open
 με τη Μαρία Καλύβα-Πρίφτη

Έχουμε απορρίψει, με τον πιο ισχυρό τρόπο, αυτή την υποτιθέμενη Έκθεση της επίσης υποτιθέμενης ανεξάρτητης αποστολής.
Αυτή η αποστολή - εγκρίθηκε σύμφωνα με το ψήφισμα 42/25 του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, με την ευνοϊκή ψήφο μόνο του 40% (19 ψήφοι) των μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 21 αποχές και 7 ψήφους κατά, παραβιάζει το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζουν τη λειτουργία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να βασίζεται στις αρχές της συνεργασίας και του γνήσιου διαλόγου, καθώς και να τηρεί τον σκοπό της ενίσχυσης της ικανότητας των κρατών μελών να συμμορφώνονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όπως είναι γνωστό, η Βενεζουέλα απέρριψε επίσημα αυτήν την επιτροπή, καθώς η κυβέρνησή μας εργάζεται ήδη σε συντονισμό με την επικεφαλής του Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet, στο πλαίσιο της Επιστολής Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τις διατάξεις του ψηφίσματος A / HRC / 42/4, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά την 42η σύνοδό του, και το οποίο αναμένεται να ανανεωθεί για ένα ακόμη έτος στο πλαίσιο της 45η σύνοδος του Συμβουλίου.
Ο μηχανισμός αυτής της Διεθνούς Αποστολής ήταν άγνωστος και απορρίφθηκε από τη Βενεζουέλα, καθώς διατυπώθηκε από μια ομάδα χωρών που το 2019 ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τη στρατηγική των ΗΠΑ για την οικοδόμηση ενός ψεύτικου αρχείου (ψεύτικων στοιχείων) εναντίον της Βενεζουέλας, στην ανοιχτή ατζέντα της οικοδόμησης ψευδο-παράλληλης κυβέρνησης, η οποία εκείνη την εποχή και μέχρι σήμερα προσπάθησε να απομονώσει τους νόμιμους θεσμούς της χώρας.
Είναι προφανές ότι αυτή η έκθεση δεν αναγνωρίζει και σκοπεύει να επηρεάσει το έργο που έχει αναπτύξει το κράτος της Βενεζουέλας με το Γραφείο της Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι εκτός από μια έκθεση με πολιτικά κίνητρα, έχει σοβαρές μεθοδολογικές ελλείψεις που την δυσφημίζουν, επειδή:
1. Δεν πραγματοποιήθηκε στη χώρα, αλλά εξ αποστάσεως, βασισμένη σε προκατειλημμένες απόψεις σχετικά με την εθνική πραγματικότητα, επιπλέον, δεν έλαβε υπόψη πηγές ή δεδομένα που προέρχονταν από όργανα της δομής του κράτους της Βενεζουέλας.
2. Η συλλογή πληροφοριών περιορίζεται στην παραπομπή εικαζόμενων «πηγών» (μη επαληθεύσιμες, αβάσιμες ή εφευρεθείσες), καθώς και «ψηφιακές πληροφορίες», οι οποίες στερούνται σε μεγάλο βαθμό επιστημονικής αυστηρότητας, όπως επίσης και κάνει αόρατο το σκληρό έργο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν προχωρήσει το Υπουργείο Εσωτερικών και ολόκληρο το σύστημα Δικαιοσύνης της Βενεζουέλας.
3. Σε αρκετές από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στην έκθεση, υπάρχουν ασυνέπειες, ελλιπείς πληροφορίες, επιλέγονται επιλεκτικά και δικαιολογούνται από μόνα τους.
Η έκθεση καταγγέλλει την υποτιθέμενη ύπαρξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας χωρίς βάση για αυτά, υποστηρίζοντας ότι τα όργανα ασφαλείας έχουν διαπράξει βασανιστήρια και κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όσους στερούνται ελευθερίας. Αυτές οι κατηγορίες υποστηρίζονται σε ανώνυμες συνεντεύξεις που είναι αδύνατο να επαληθευτούν και χωρίς κανένα έγγραφο που να τις υποστηρίζει.
Η έκθεση είναι ένα χονδροειδές μοντάζ που στοχεύει στη δημιουργία ενός πίνακα γνώμης που ευνοεί τη μόνιμη επιθετικότητα που διαπράττεται εναντίον του λαού της Βενεζουέλας, αποκρύβοντας τις ατζέντες της πολιτικής βίας, απόπειρες πραξικοπήματος και δολοφονίας σε βαθμό απογοήτευσης, όλες οι ενέργειες που προωθούνται, χρηματοδοτούνται και εκτελέστηκαν από παράγοντες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας με διεθνή υποστήριξη, ειδικά από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Δημοκρατίας της Κολομβίας.
Τραβάει την προσοχή, το γεγονός ότι η έκθεση παρουσιάζεται βιαστικά πριν από την 45η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επίσης στο πλαίσιο της περιοδείας του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Mike Pompeo σε γειτονικές χώρες της Βενεζουέλας και κατά την παραμονή της συνάντησης της λεγόμενης Διεθνούς Ομάδας Επαφών με τη Βενεζουέλα.
Η έκθεση κυκλοφόρησε στο προοίμιο της οργάνωσης και συζήτησης για τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 6 Δεκεμβρίου 2020. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η έκθεση γράφτηκε με σκοπό να τορπιλίσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης, η οποία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στις προαναφερθείσες κοινοβουλευτικές εκλογές.
Ένας άλλος στόχος της έκθεσης είναι να παρεμποδίσει τις σχέσεις διαλόγου, συνεργασίας και τεχνικής βοήθειας μεταξύ της κυβέρνησης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και του Γραφείου της Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε την αμφισβητήσιμη ηθική αρχή για τα ανθρώπινα δικαιώματα ορισμένων από τα μέλη της επιτροπής που έγραψαν την έκθεση, ιδίως τον κ. Francisco Cox, ένα από τα τρία μέλη της αποστολής, που προηγουμένως είχε διατελέσει δικηγόρος υπεράσπισης του Jovino Novoa, Υφυπουργού της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της εγκληματικής δικτατορίας του στρατηγού Augusto Pinochet στη Δημοκρατία της Χιλής.
Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι αυτή η έκθεση, που εκπονήθηκε από τρίτες χώρες, αμφισβητεί την ορθότητα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποδυναμώνει ολόκληρο το πολυμερές σύστημα που το ρυθμίζει. Ο ιερός θεσμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινδυνεύει, ενώ αυτός ο τρόπος επιλεκτικών και βαθιά προκατειλημμένων δράσεων θα είναι η αιτία υποψίας εκ μέρους άλλων Κρατών που ενδέχεται να είναι επιρρεπή σε επιθέσεις αυτού του είδους.










 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου