BRITISHERALD
Η εφημερίδα ισχυρίζεται επίσης ότι αυτά μπορεί να προκάλεσαν δηλητηρίαση στον Νικ Μπέιλι, έναν αστυνομικό που ήταν ο πρώτος επισκέπτης του σπιτιού των θυμάτων στην πόλη Σάλσμπερι. Οι ανακολουθίες είναι φανερές για όποιον θέλει να τις δει. Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι ο αστυνομικός Μπέιλι δηλητηριάστηκε στο σημείο όπου βρέθηκαν αναίσθητοι ο Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του, δηλαδή σε ένα εμπορικό κέντρο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στα χημικά όπλα, οι ισχυρισμοί των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ότι το τοξικό δηλητήριο «Novichok» μπήκε στις αποσκευές της Γιούλιας Σκρίπαλ στη Μόσχα, είναι γελοίοι καθώς πολλές αναδεικνύονται πολλές ασυνέχειες στην ιστορία για τη «δηλητηρίαση των αποσκευών». Ακόμα και βετεράνοι των μυστικών υπηρεσιών σημειώνουν την απουσία πραγματικών στοιχείων που να αποδεικνύουν την ενοχή της Μόσχας.
Το Λονδίνο ισχυρίζεται άλλη μια φορά ρωσική εμπλοκή στη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ. Η εφημερίδα Telegraph, επικαλούμενη πηγές στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρει ότι οι αποσκευές της Γιούλιας Σκρίπαλ, κόρης ενός πρώην πράκτορα της GRU και Βρετανού κατασκόπου, θα μπορούσαν να έχουν δηλητηριαστεί. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι αποσκευές της γυναίκας και τα δώρα που μετέφερε στον πατέρα της από τη Μόσχα στο Λονδίνο, θα μπορούσαν να έχουν εμποτιστεί με νευροτοξική ουσία. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι η δηλητηριώδης ουσία τοποθετήθηκε στην κόρη του Σκρίπαλ στο διαμέρισμά της στη Μόσχα.
Η εφημερίδα ισχυρίζεται επίσης ότι αυτά μπορεί να προκάλεσαν δηλητηρίαση στον Νικ Μπέιλι, έναν αστυνομικό που ήταν ο πρώτος επισκέπτης του σπιτιού των θυμάτων στην πόλη Σάλσμπερι. Οι ανακολουθίες είναι φανερές για όποιον θέλει να τις δει. Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι ο αστυνομικός Μπέιλι δηλητηριάστηκε στο σημείο όπου βρέθηκαν αναίσθητοι ο Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του, δηλαδή σε ένα εμπορικό κέντρο.
Η ιστορία που το Λονδίνο και οι σύμμαχοί του χρησιμοποιούν για να στηρίξουν τις πληροφορίες και τις διπλωματικές επιθέσεις τους προς τη Ρωσία, δείχνουν γελοίες, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο Ίγκορ Νικούλιν, χημικός και μέλος της Επιτροπής για τα Βιολογικά Όπλα των Ηνωμένων Εθνών από το 1998 έως το 2003, τόνισε «τον προφανή παραλογισμό των αναφορών για «τις δηλητηριασμένες βαλίτσες που ταξίδεψαν από τη Μόσχα». «Το «Novichok» που σύμφωνα με το Λονδίνο χρησιμοποιήθηκε για να δηλητηριάσει τον Σεργκέι και τη Γούλια Σκρίπαλ, είναι ένα υπέρ τοξικό συστατικό. Δύο γραμμάρια από αυτό είναι αρκετά για να δηλητηριάσουν 500 άτομα. Πώς μεταφέρθηκε άραγε, σε ανοιχτή φόρμα ή πώς; Αυτό είναι τελείως αντιρεαλιστικό», εξηγεί ο ειδικός.
Είναι το ίδιο δραστικό με την επαφή, αλλά και με την αναπνοή, εξηγεί ο ειδικός. Επιπλέον, έχει μια χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή που δεν μπορεί να κρυφτεί και να περάσει απαρατήρητη. Ο ειδικός σημείωσε ότι στη διάρκεια της πτήσης από τη Μόσχα στο Λονδίνο, που διαρκεί 4 ώρες, «σίγουρα θα είχε δηλητηριαστεί όλο το αεροπλάνο, ή η Γιούλια Σκρίπαλ θα είχε δηλητηριαστεί ήδη από το διαμέρισμά της στη Μόσχα».
Ο χημικός σημειώνει: είναι πολύ ύποπτο ότι ο αστυνομικός, χωρίς μάσκα αερίου ή κάποιο άλλο είδος προστασίας, όπως και κάποιοι άλλοι περαστικοί, στέκονταν κοντά στο δηλητηριασμένο Σκρίπαλ στο σημείο που βρέθηκε. Οι ειδικοί μάλιστα πιθανολογούν ότι δεν αποκλείεται ο Σκρίπαλ να είναι ζωντανός και υγιής και όλα αυτά να μην είναι τίποτα άλλο από ένα καλοστημένο σκηνικό. Γιατί δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τον δει, γιατί δεν υπάρχουν καθόλου πληροφορίες, γιατί δεν προσκομίζεται καμία απόδειξη, γιατί είναι όλα χαρακτηρισμένα απόρρητα και αποκρύβονται;
Πράγματι αυτό δεν έχει προηγούμενο. Όταν σκοτώθηκε ο Τρότσκι, οι έρευνες γίνονταν ανοιχτά, ή για να μιλήσουμε με σημερινούς όρους, τα νέα από τις έρευνες δίνονταν στον τύπο κάθε μέρα. Στην απόπειρα κατά του Πάπα το 1981, που έγινε από έναν Τούρκο εν ονόματι Αλί Αγκσά, κάθε μέρα, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στην Τουρκία, δημοσιογράφοι διεξήγαγαν τις έρευνές τους (ακόμα και μυστικά), δημοσιεύοντας πληροφορίες, καταθέσεις, αποκλειστικά, φωτογραφίες –όλα τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Τότε όλο το δίκτυο της CIA στην Τουρκία, στην Ευρώπη, στην Ελβετία, αποκαλύφθηκε. Όταν σκοτώθηκε ο Μπαντέρα είχαμε τα ίδια. Τώρα, πέρα από τις κατηγορίες, δε μαθαίνουμε τίποτα άλλο.
Οι ειδικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα το συστατικό να τοποθετήθηκε στις αποσκευές της Γούλας όταν αυτή ήταν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλιώς προκύπτει το ερώτημα: «Γιατί κανείς δε δηλητηριάστηκε στη διάρκεια της ημέρας, όταν ο αστυνομικός που έφτασε στη σκηνή του εγκλήματος δηλητηριάστηκε μέσα σε λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα;»
Οι φανερές αντιφάσεις, αλλά και τα πέρα από τη λογική και αναπόδεικτα σημεία της βρετανικής εκδοχής είναι ο λόγος που ακόμα και σύμμαχα της Βρετανίας κράτη δεν προσέτρεξαν στο βρετανικό κάλεσμα. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ δεν υπέγραψε τη «δήλωση των τεσσάρων», που υπογράφηκε από τους ηγέτες της Μ. Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως δήλωσε ο πρώην Δ/ντής των ισραηλινών ειδικών υπηρεσιών «Nativ» Γιακόβ Κεντμί. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Βρετανία απαίτησε από τους συμμάχους της την υποστήριξή τους σε δύο σημεία: την καταδίκη της πράξης της δηλητηρίασης, αλλά και την καταδίκη της Ρωσίας σαν την «ένοχη» γι’ αυτό. Το Ισραήλ καταδίκαζε μόνο την πράξη της δηλητηρίασης, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά να προσυπογράψει την ενοχή της Μόσχας.
Ο πρώην Δ/ντής των ειδικών υπηρεσιών του Ισραήλ, σημείωσε ότι η συμπεριφορά που αποδίδεται στη Ρωσία είναι τουλάχιστον παράξενη. «Η αξία του αποστάτη εξαρτάται από τις πληροφορίες που κατέχει. Ό,τι ήξερε ο Σκρίπαλ και ό,τι έδωσε στη βρετανική πλευρά, το είχε ήδη πει στη ρωσική πλευρά το 2004, λέει ο Κεντμί.
Ο Βούλγαρος δημοσιογράφος Ντιλουάνα Γκαεταντζίεβα πιθανολόγησε ότι το εργαστήριο Porton Down, που βρίσκεται κοντά στο Σάλσμπουρι, μπορεί να εμπλέκεται στην οργάνωση της δηλητηρίασης του Σκρίπαλ. Το εργαστήριο είναι το ίδιο που έκανε τις αναλύσεις του συστατικού που βρέθηκε στο σώμα του μολυσμένου. Πολλά μέσα σημείωσαν την περίεργη αυτή γειτνίαση του εργαστηρίου με το σπίτι όπου ο Σκρίπαλ ζούσε και στο οποίο δηλητηριάστηκε.
Και πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί το ακριβές συστατικό που χρησιμοποιήθηκε και να δοθεί το αναγκαίο αντίδοτο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ οι δηλώσεις περί ρωσικής εμπλοκής εμφανίστηκαν στα πρωτοσέλιδα σχεδόν αμέσως μετά τη δηλητηρίαση.
Ακόμα όμως και αν ήταν το «Novichok», υπάρχει ακόμα ένα ενδιαφέρον γεγονός: δημοσιογράφοι κατάφεραν να βρουν άρθρο της New York Times με ημερομηνία 25 Μαΐου 1999, στο οποίο αναφέρεται ότι Ουάσιγκτον και Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν) κατέληξαν σε συμφωνία για την κατασκευή εγκαταστάσεων στο Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών Οργανικής Χημείας και Τεχνολογίας, στις οποίες αναπτύχθηκε το δηλητηριώδες συστατικό «Novichok».
Αν η Βρετανία σκοπεύει πράγματι να ψάξει για την αλήθεια σε αυτό το θέμα, θα πρέπει να καλέσει Ρώσους ειδικούς, να παρουσιάσει κάποια στοιχεία, όπως για παράδειγμα τη φιάλη μέσα στην οποία ήταν αποθηκευμένο το αέριο, αλλιώς δηλώσεις όπως αυτές της Πρωθυπουργού Τερέσας Μέι, μπορεί να μοιάζουν δραματικές, αλλά δεν στηρίζονται σε καμιά πραγματική απόδειξη.
Άσχετα ωστόσο από το ποιος κρύβεται πίσω από τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι το συμβάν χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης προς τη Ρωσία. Έτσι ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, συμφώνησε με τον Υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ στη δημιουργία μιας νέας γραμμής κυρώσεων ενάντια στη Μόσχα πάνω στις ίδιες αρχές με αυτές του «δόγματος Μαγκνίτσκι». Μερικοί μάλιστα αναφέρονται ήδη στο «δόγμα Σκρίπαλ» και είναι πολύ πιθανό το όνομα αυτό να καθιερωθεί. Είναι επίσης πολύ πιθανό η Βρετανία να μποϋκοτάρει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που θα λάβει χώρα το καλοκαίρι στη Ρωσία.
Με άλλα λόγια η βρετανική πλευρά είχε πολύ περισσότερα κίνητρα να δηλητηριάσει τον Σκρίπαλ. Ο προδότης που είχε αποστατήσει πριν από 8 χρόνια, δεν μπορούσε να προκαλέσει σπουδαία προβλήματα στη Μόσχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου