Χτες Σάββατο 6 του Απρίλη, στην πολύ όμορφη αίθουσα της Ένωσης Αρχαιολόγων, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου "Κούβα και Αγκόλα, ο πόλεμος για την ελευθερία" του Χάρι Βιγιέγας, γνωστού ως Πόμπο.
"Ο Χάρι Βιγιέγας -διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου- είναι στρατηγός ταξιαρχίας στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κούβας, γνωστός ανά τον κόσμο ως Πόμπο, όνομα που του έδωσε ο Τσε Γκεβάρα, στο πλευρό του οποίου εργάστηκε και πολέμησε στην Κούβα, στο Κογκό και στη Βολιβία".
Ο λόγος που διαλέξαμε να μιλήσουμε γι' αυτό το βιβλίο είναι γιατί εκτός από τις γνωστές κατασκευασμένες ειδήσεις-κονσέρβα (γνωστές τελευταία και σαν "fake news" επί το ελληνικότερον), που αναμεταδίδονται μέσα σε δευτερόλεπτα από τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ντύνονται με εικόνες και περνούν με ταχύτητα που ζηλεύει η αστραπή σε όλα τα τηλεοπτικά δελτία και αναπαράγονται σε εκατομμύρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει και η κατασκευασμένη ιστορία-κονσέρβα.
Είναι η ιστορία που μπαίνει στα σχολικά βιβλία και αναπαράγεται από εκπομπές, σίριαλ, ντοκιμαντέρ ή αποτυπώνεται στα χιλιάδες βιπεροβιβλία και βέβαια σε εκατομμύρια ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, κάνοντας τη φράση "η ιστορία γράφεται από τους νικητές" κενή περιεχομένου. Γιατί τελικά η ιστορία δεν γράφεται από τους νικητές, αλλά από τους κατέχοντες και μάλιστα από τους κατέχοντες τα δίκτυα και τα κανάλια.
Σε αυτό το βιβλίο ξετυλίγεται ένας πόλεμος που έγινε λίγο γνωστός, αλλά και όσο γνωστοποιήθηκε, παραποιήθηκε και συκοφαντήθηκε. Έναν πόλεμο που δρομολόγησε εξελίξεις που ξέρουμε, αλλά χωρίς ποτέ να μάθουμε τι τις δρομολόγησε, ή μάλλον χωρίς ποτέ να μάθουμε την αλήθεια.
Όλοι έχουμε δει την εικόνα της απελευθέρωσης του Νέλσον Μαντέλα και έχουμε μάθει τη νίκη του λαού της Ν. Αφρικής ενάντια στο απαρχάιντ. Πόσοι όμως γνωρίζουν τη σημασία του πολέμου στην Αγκόλα, πόσοι από εμάς έχουμε δει στα διάφορα ντοκιμαντέρ και στις πάμπολλες εκπομπές που έχουν παιχτεί για την πτώση του απαρχάιντ, το ρόλο που έπαιξαν σε αυτά τα γεγονότα οι Κουβανοί μαχητές;
Είναι γι' αυτό που η παρουσίαση αυτού του βιβλίου και πολύ περισσότερο το ίδιο το βιβλίο, μπορεί και πρέπει να έχει μια ξεχωριστή θέση, όχι μόνο στη βιβλιοθήκη, αλλά και στην καρδιά μας. Το αρχείο που παραθέτουμε παρακάτω είναι ένα μικρό απόσπασμα από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε στη διάρκεια της παρουσίασης. Δυστυχώς η ποιότητα του ήχου δεν είναι η καλύτερη δυνατή, υποσχόμαστε όμως στα επόμενα παρόμοια "ηχορεπορτάζ" μας να έχουμε καλύτερα αποτέλεσματα. Καλή σας ακρόαση