28 Νοεμβρίου 2018

Πάμε.. ράδιο

Εδώ και λίγο καιρό ξεκίνησε μια ακόμα προσπάθεια επικοινωνίας, αυτή τη φορά ραδιοφωνική. Έτσι κάθε Τετάρτη πρωί 10:00-11:00 στην ΕΡΤ-OPEN έχουμε.. ραντεβού για μια ενημέρωση διαφορετική, με ειδήσεις που δεν "παίζουν" στην πρώτη γραμμή από τη διεθνή και την εσωτερική πραγματικότητα, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε και το άλλο μισό της ενημέρωσης.
Σήμερα παρουσιάζουμε μια εκπομπή που έγινε έκτακτα Δευτέρα απόγευμα, αφού λόγω της γενικής απεργίας την Τετάρτη 28/11, ο σταθμός δε θα μπορεί να μεταδώσει ζωντανές εκπομπές. Αυτή η εκπομπή έγινε μαζί με τον συνάδελφο και συναγωνιστή Βασίλη Μακρίδη και είχε διάρκεια 2 ώρες. Εδώ είναι σε δύο αρχεία ένα για την πρώτη και ένα για τη δεύτερη ώρα. Καλή ακρόαση


Record music with Vocaroo >>


Record and upload voice >>

16 Νοεμβρίου 2018

Συμμετέχουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου 2018



Η Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης "Είμαστε όλοι Βενεζουέλα", μαζί με άλλες αντιιμπεριαλιστικές και αντιπολεμικές συλλογικότητες, θα συγκεντρωθεί από τις 4 μ.μ. Σταδίου και Εδουάρδου Λω και στο ύψος της  Βουκουρεστίου θα συναντηθεί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο  "Χοσέ Μαρτί", που θα μοιράζει εκεί υλικό από νωρίς  και θα πορευτούν στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

12 Νοεμβρίου 2018

αναδημοσιεύουμε απο την ISKRA:

Strategic Culture: Οι ΗΠΑ κηρύσσουν πόλεμο σε Κούβα, Βενεζουέλα, Νικαράγουα


ηπα


Οι ΗΠΑ πρόκειται να επεκτείνουν τις «πολεμικές επιχειρήσεις», – τον πόλεμο κυρώσεων που αποσκοπούν στην αναμόρφωση του κόσμου – στη Λατινική Αμερική αναφέρει σε ανάλυσή του Strategic Culture Foundation.

Νέες σκληρές κυρώσεις σχεδιάζονται να επιβληθούν κατά της «τρόικας τυραννίας», που αποτελείται από τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νικαράγουα «στο εγγύς μέλλον».

Αυτή η ανακοίνωση έγινε από τον Εθνικό Σύμβουλο Ασφάλειας (NSA) John Bolton στις 1 Νοεμβρίου – λίγες μέρες πριν από τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές – σε μια προσπάθεια να αντλήσουν περισσότερη υποστήριξη από τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους, ειδικά στη Φλόριντα.

Μια εκτελεστική εντολή για κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας έχει ήδη υπογραφεί από τον Πρόεδρο Trump, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ήταν μάλλον συμβολικό ότι την ίδια μέρα η NSA παρέδωσε την ομιλία της, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε συντριπτικά για να υποστηρίξει ένα ψήφισμα που ζητά να τεθεί τέλος στο αμερικανικό οικονομικό εμπάργκο κατά της Κούβας.

Το έγγραφο δεν περιελάμβανε τις τροπολογίες που πρότειναν οι ΗΠΑ, οι οποίες θα ασκούσαν πίεση στην Αβάνα για να βελτιώσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτό είναι ένα προοίμιο μιας μαζικής κλιμάκωσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία θα περιλαμβάνει τη δημιουργία συμμαχιών, εκτός από την ενεργό αντιπαράθεση εκείνων που τολμούν να ακολουθήσουν πολιτικές που πιστεύεται ότι είναι αντι-αμερικανικές.

«Αυτή η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αποδέχεται δικτάτορες κοντά στις ακτές μας», δήλωσε ο Bolton.

«Η τρόικα της τυραννίας σε αυτό το ημισφαίριο – Κούβα, Βενεζουέλα και Νικαράγουα θα βρει το μάστορά της».

Αυτό μοιάζει με κήρυξη πολέμου.

Η Βραζιλία, η Κολομβία, η Αργεντινή, η Χιλή και το Περού είναι πιθανώς μερικά από τα έθνη που οι ΗΠΑ προσβλέπουν για μια πιθανή συμμαχία.

Η «τρόικα» του Bolton περιλαμβάνει μόνο τις χώρες που κυριαρχούνται από κυβερνήσεις που είναι ανοιχτά «κόκκινες» ή κομμουνιστικές.

Ο κατάλογος των λαών που δεν είναι φιλικοί προς τις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερος και περιλαμβάνει τη Βολιβία, τον Ισημερινό, τη Δομινίκα, τη Γρενάδα, την Ουρουγουάη και ορισμένα άλλα κράτη που κυριαρχούν οι αριστερές κυβερνήσεις.

Ο Andrés Obrador, ο εκλεγμένος πρόεδρος του Μεξικού, αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.
Ο ηγέτης του Μεξικού αντιπροσωπεύει την αριστερή πτέρυγα της χώρας και μοιάζει με σκληρό καρύδι.

Η πίεση μπορεί να μην είναι χρήσιμη σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Τώρα που η νέα αυτή αμερικανική πολιτική έχει τεθεί σε ισχύ, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον φαίνεται να έχουν ένα άλλο διχαστικό ζήτημα που θολώνει τη σχέση τους.

Η «τρόικα τυραννίας», κατά της οποίας η Ουάσιγκτον κήρυξε τον πόλεμο, απολαμβάνει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Με την Κούβα να βρίσκεται αντιμέτωπη με αυστηρότερους περιορισμούς, ανοίγονται νέες ευκαιρίες που θα ενθαρρύνουν την ευημερία των σχέσεων Ρωσίας – Κούβας.

Ο πρόεδρος του κουβανικού κρατικού συμβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου, Miguel Diaz-Canel Bermudez, πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα στις 1-3 Νοεμβρίου.

Η κοινή δήλωσή τους επιβεβαίωσε τις στρατηγικές και συμμαχικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο μακρύς κατάλογος κοινών έργων περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός ρωσικού επίγειου σταθμού GLONASS στην Κούβα, η οποία θα δώσει στην Μόσχα πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα τεχνικών δυνατοτήτων για δορυφορικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και για τη λήψη απομακρυσμένων αναγνώσεων Γης.

Η Ρωσία θα εκσυγχρονίσει τους σιδηροδρόμους της Κούβας.

Εξήντα συμβάσεις προγραμματίζονται να υπογραφούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Putin στην Κούβα το 2019.

Η Rosneft, ο ρωσικός κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας, επανέλαβε πρόσφατα τις αποστολές καυσίμων στην Κούβα και διαπραγματεύεται μια σημαντική συμφωνία ενέργειας.

Η στρατιωτική συνεργασία πρέπει επίσης θα ενισχυθεί.

Οι στρατιωτικοί αρχηγοί των δύο χωρών θα συναντηθούν αυτό το μήνα για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες.

Η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει στην Αβάνα 38 εκατ. δολαρίων για αγορές ρωσικών όπλων.

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ αποτελούν παράγοντα που ωθεί τις ρωσικές εξαγωγές στην Κούβα και σε άλλες περιφερειακές χώρες.

Όταν οι ΗΠΑ μείωσαν τη βοήθεια στη Νικαράγουα το 2012, η Ρωσία αύξησε την οικονομική και στρατιωτική συνεργασία της με τη χώρα αυτή.

Το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Νικαράγουα στις 8 Μαΐου 2018 αναφέρει ότι τα κόμματα πρέπει να «σηματοδοτήσουν ένα νέο βήμα για την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου» σε τομείς όπως η «διεθνής ασφάλεια και συνεργασία μέσω διαφόρων διεθνών πολιτικών πλατφορμών».

Το 90% των εισαγωγών όπλων και πυρομαχικών στη Νικαράγουα.

Έχει ευρύτατα συμφέροντα στην οικοδόμηση του καναλιού της Νικαράγουας στο ρόλο του ως εμπλεκόμενου μέρους και εταίρου υπεύθυνου για αποστολές που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Ο Πρόεδρος Putin προσέφερε στήριξη στον ομόλογό του Βενεζουέλας Nicola Maduro, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν την επανεκλογή του τον Μάιο.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Rosneft διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Ήταν η Ρωσία που ήρθε στη διάσωση της Βενεζουέλας το 2017 με μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους που εμπόδισε την αθέτηση υποχρέωσης που απειλείται μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων.

Αυτό ήταν άλλο ένα παράδειγμα της Μόσχας που παρέχει χέρι βοήθειας σε μία χώρα της Λατινικής Αμερικής που αντιμετώπιζε δύσκολες στιγμές.

Η Ρωσία επιδιώκει επί του παρόντος μια σειρά εμπορικών σχεδίων στην περιοχή, στον τομέα του πετρελαίου, της εξόρυξης, της πυρηνικής ενέργειας, των κατασκευών και των διαστημικών υπηρεσιών.

Έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τη Βολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της Αμερικής μας (ALBA), η οποία ιδρύθηκε από την Κούβα και τη Βενεζουέλα και περιλαμβάνει τη Βολιβία, τον Ισημερινό και τη Νικαράγουα, μεταξύ άλλων χωρών.

Αυτή η ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει οικονομικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κυριαρχούν στη Δύση.

Αυτή η συνεργασία με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής προχωρά πολύ πέρα από την ALBA.

Για παράδειγμα, η Περουβιανή Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε διαδικασία σύναψης συμβάσεων για 24 επιπλέον Mi-171s, καθώς και την ίδρυση μονάδας συντήρησης για τα ελικόπτερα κοντά στη βάση La Joya στην Arequipa.

Μια σύμβαση για την αναβάθμιση των απαρχαιωμένων πολεμικών αεροσκαφών Mig-29 μαχητών της βρίσκεται υπό εξέταση.

Τον Ιανουάριο του 2018, η Ρωσία υπέγραψε με την Αργεντινή ορισμένες οικονομικές συμφωνίες κατά την επίσκεψη του Προέδρου Macri στη Μόσχα. Συνολικά, το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και χωρών της Λατινικής Αμερικής έφθασε τα 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 και αυξάνεται.

Ορισμένες χώρες ενδέχεται να υποστηρίξουν τις κυρώσεις και τις απειλές των ΗΠΑ, αλλά πολλές δεν θα το κάνουν.
Υπάρχει μια πανοραμική πλευρά σε όλα.

Η πολιτική θα μπορούσε να αντιστραφεί.

Όσο πιο σκληρή είναι η πίεση, τόσο ισχυρότερη είναι η επιθυμία των θιγόμενων εθνών να διαφοροποιήσουν τις διεθνείς τους σχέσεις και να αντισταθούν στην εφαρμογή του δόγματος του Monroe, το οποίο τους υποτάσσει στο ρόλο του κατώφλι της Αμερικής.

ISRKA 8/11/2018