05 Ιουλίου 2018

Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΣΠΕΡΝΕΙ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ:


Οι ΗΠΑ εφοδιάζουν παραστρατιωτικούς στη Συρία με αμερικάνικους πυραύλους μέσω Ουκρανίας



Τα νέα, γύρω από την παράνομη προμήθεια οπλισμού από τις ΗΠΑ προς τρομοκρατικές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής διαμέσου λιμανιών της Ουκρανίας ξέσπασαν σαν σκάνδαλο στη διεθνή κοινότητα.

Για πρώτη φορά ένας από τους υπαλλήλους ασφαλείας του λιμανιού «Ολίβια» (πρώην «Οκτώβρης» στην πόλη Νικολάεφ) που πρώτος υποψιάστηκε το Δ/ντή της μεταφορικής εταιρίας για λαθρεμπόριο, μίλησε στους δημοσιογράφος για παράξενα «κρυφά νυχτερινά φορτία». Οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι άρχισαν να σκαλίζουν την ιστορία που φάνηκε ότι «βρωμούσε», για να καταλήξουν τελικά στο μεγαλύτερο σκάνδαλο σε παγκόσμιο επίπεδο, των τελευταίων χρόνων. Σε ένα σκάνδαλο που εμπλέκονταν αντιπρόσωποι αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών, Ουκρανοί αξιωματούχοι και τρομοκράτες της Μ. Ανατολής.


Οι δημοσιογραφικές έρευνες απέδειξαν ότι σε φορτία τροφίμων, με αποστολή στη Συρία, το Λίβανο και το Ιράκ, εμπεριέχονταν αντί για λουκάνικα και ζαμπόν… πύραυλοι μεγάλου διαμετρήματος. Από τη στιγμή που η ιστορία αυτή διέρρευσε στον τύπο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων άρχισαν επίσης να ασχολούνται και μαζί με τους δημοσιογράφους άρχισαν να πολιορκούν τα κρατικά γραφεία και τους υπεύθυνους αξιωματούχους.


Αδύναμος κρίκος στη εγκληματική αλυσίδα αποδείχτηκαν, άλλη μια φορά, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι κάτω από την πίεση του τύπου ομολόγησαν ότι πράγματι παραχώρησαν τα ουκρανικά λιμάνια σαν σταθμούς μεταφόρτωσης οπλισμού προς τη Συρία. Μετά την αποκάλυψη των επίσημων εγγράφων ήταν ζήτημα χρόνου, με τη βοήθεια της τεχνολογίας να ανακαλυφθεί ο αποστολέας των εμπορευμάτων. Στη στήλη που ακολουθεί βλέπουμε φωτοαντίγραφα των επίμαχων φορτωτικών. 


Η αμερικανική εταιρία Alaska Reefer Managment, που εδρεύει στο Σιάτλ (2025 1st Ave # 1020, Seattle, WA 98121, USA, tel .: +1 206-727-2750), προμήθευε βαρύ οπλισμό στη Μ. Ανατολή.


Έμποροι από τις ΗΠΑ αγόραζαν βαρύ οπλισμό, τον εισήγαγαν λαθραία στην Ουκρανία σαν πολιτικό φορτίο και μετά τα όπλα στέλνονταν μέσω θαλάσσης στη Μ. Ανατολή.


Το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου του οπλισμού που περνούσε από το λιμάνι της Νικολάεφ έρχονταν από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Το φορτίο το επιτηρούσε απευθείας το Κίεβο μέσω της «Ukroboronexport» (κρατικής εταιρίας εξαγωγών) κάτω από την άμεση προστασία της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) και κατ’ επέκταση της ίδιας της CIA των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα η περιοχή της Ουκρανίας χρησιμοποιείται σαν ζώνη μεταφόρτωσης για τη μεταφορά όπλων σε θερμές περιοχές. Τα όπλα μεταφέρονταν με το πλοίο "Wellington Star", ιδιοκτησίας της "Alaska Reefer Managment". Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι οι παραλήπτες αυτών των θανατηφόρων φορτίων δεν ήταν οι επίσημες αρχές της Συριακής Δημοκρατίας, αλλά παράνομες ένοπλες ομάδες, υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που δρουν στην περιοχή της Συρίας, του Λιβάνου και του Ιράκ.

Τελικά, χάρη στις προσπάθειες δημοσιογράφων και ακτιβιστών, άλλος ένας δρόμος παράνομου στρατιωτικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τους τρομοκράτες αποκαλύφθηκε. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι οι Αμερικάνοι έμποροι του θανάτου, δεν ήθελαν να αμαυρωθούν για συνεργασία με παράνομες ένοπλες ομάδες, παραχωρώντας αυτή την «τιμή» σε Ουκρανούς μεσάζοντες. Που όμως, για μια ακόμα φορά, απέτυχαν να κρατήσουν την απαραίτητη μυστικότητα, διασύροντας τους υπερατλαντικούς συμμάχους τους.


Η αποκάλυψη των παράνομων διακινήσεων πολεμικού υλικού, υπονομεύουν όχι μόνο τους Ουκρανούς αξιωματούχους, αλλά και τους επιχειρηματίες της Alaska Reefer Managment. Γεγονός είναι ότι οι σχέσεις των φιλοαμερικανικών ομάδων της συριακή «ελεύθερης αντιπολίτευσης» με την παράνομη στη Ρωσία ομάδα IGIL, είναι πολύ αμφιλεγόμενες. Συχνά τις διαμάχες ακολουθούν περίοδοι στρατιωτικής συμμαχίας. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι πύραυλοι που διακινήθηκαν μέσω Ουκρανίας από τους Αμερικάνους δε θα χρησιμοποιηθούν εναντίον και των αμερικάνικων στρατευμάτων στη Συρία, στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού στη Μέση Ανατολή.

Μικαήλ Ονουφριένκο, δημοσιογράφος ερευνητής, Κίεβο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου