06 Αυγούστου 2016

Στρογγυλό τραπέζι «Η Ρωσία, η Ουκρανία και ο κόσμος»


Μόσχα, 29 Ιουλίου με 1 Αυγούστου


Στρογγυλό τραπέζι πραγματοποιήθηκε από 29 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου στην πόλη της Μόσχας με θέμα το ρόλο της σύγχρονης Ρωσίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και τις  εξελίξεις στην Ουκρανία. Το στρογγυλό τραπέζι διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία των οργανώσεων των πολιτικών προσφύγων και των πολιτικών κρατουμένων της Ουκρανίας, την Κίνηση για την Απελευθέρωση της Ουκρανίας και το think tank «Κλαμπ Ιζμπόρσκ».

Στο στρογγυλό τραπέζι πήραν μέρος διεθνείς προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, των κοινωνικών επιστημών, αλλά και αντιπρόσωποι από οργανώσεις και κινήματα από διάφορες χώρες. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν, ο Τζουλιέτα Κιέζα, η Σάρα Ρετζινέλα και ο Ελιζέο Μπερτολάτσι από την Ιταλία, ο Ουμπέρτο Καρβάλιο από τη Βραζιλία, ο Κρις Ρομάν από το Βέλγιο, ο Πιέτρ Κρον από τη Φιλανδία, ο Τομπίας Νάσε από τη Γερμανία, ο Μάρκο Ντερόβικ από τη Σερβία, μέλη όλοι αντιφασιστικών κινημάτων και δράσεων στις πατρίδες τους και όχι μόνο.


Από το στρογγυλό τραπέζι δεν έλειπε η χώρα μας. Στις εργασίες πήρε μέρος η  Μαρία Καλύβα-Πρίφτη, μέλος της IAC –International Antifascist Committee (Διεθνούς Αντιφασιστικής Επιτροπής), της δράσης SAVE DOBASS/GREECE και της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 9 ΜΑΗ, χρόνια μαχητικά παρούσα στο χώρο του συνδικαλισμού, της πολιτικής και δράσεων αλληλεγγύης.


Στη στρογγυλή τράπεζα παρακάθισε και ο Μικόλα Αζάροφ, τελευταίος πρωθυπουργός της Ουκρανίας, μέχρι την ανατροπή του από τους ναζί ηγέτες του ψευδο-μεϊντάν του Κιέβου, πρόσφυγας πλέον και ο ίδιος. Στην παρουσίασή του ο Μικόλα Αζάροφ εξήγησε με σαφήνεια την πολιτική της ΕΕ και της Δύσης γενικότερα στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, που μέσα από αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, γεμάτες εκβιαστικά διλήμματα και αξιώσεις εξευτελιστικών όρων, στραγγάλισαν την οικονομία της Ουκρανίας με σκοπό την αποσταθεροποίησή της. Αναφέρθηκε εκτεταμένα στην υποκριτική στάση των δυτικών νεοφιλελεύθερων ψευδό-«δημοκρατών», αλλά και το ρόλο των ευρωατλαντικών δομών, μέσω κυρίως της δουλειάς των μκο, στην εγκαθίδρυση μιας πιστής στην Ουάσιγκτον κυβερνώσας ελίτ.


Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Αζάροφ, η Ουκρανία παραμένει το  κλειδί και ο κύριος παράγοντας μιας, οργανωμένης από τη CIA, αυξανόμενης προσπάθειας παρεμπόδισης της οικονομικής ανάπτυξης στο χώρο της Ευρασίας, αλλά και της δημιουργίας συγκρούσεων ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και τη ρωσική πολιτική ηγεσία, με σκοπό την αποτροπή της δημιουργίας ενός ενιαίου, ειρηνικού και αναπτυσσόμενου ευρωπαϊκού χώρου, που θα ξεκινάει από τη Λισσαβόνα και θα φτάνει μέχρι το Βλαδιβοστόκ. Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του ο κ. Αζάροφ, μίλησε με κάθε λεπτομέρεια για τη ρήξη που επιχειρείται στους οικονομικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και που μόνο την παγκόσμια οικονομική ολιγαρχία εξυπηρετεί.


Κοινό ήταν το συμπέρασμα των συμμετεχόντων για τον ιδιαίτερο ρόλο της Ρωσίας στη μάχη απέναντι στον ηγεμονισμό της Δύσης, αλλά και για την ανάγκη η Μόσχα να ενεργοποιήσει ακόμα περισσότερο τη γεωπολιτική της παρουσία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η Ρωσία, μία χώρα με πλούσια πολιτιστική παράδοση, αλλά και μεγάλη ιστορική κληρονομιά, είναι ο κύριος υπερασπιστής των αξιών της πολιτιστικής ταυτότητας των εθνών, αλλά και της θρησκευτικής τους ιδιαιτερότητας και της εθνικής κυριαρχίας των λαών, αλλά και ένας φωτεινός φάρος για την προώθηση των αρχών της δικαιοσύνης στις διεθνείς σχέσεις, της δημιουργίας ενός πολυπολικού κόσμου της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης μεταξύ των εθνών.



Από την πλευρά της ή Μαρία Καλύβα-Πρίφτη μίλησε για τα αμερικανονατοϊκά σχέδια πόλωσης και διαχωρισμού της Ευρώπης μέσα από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς, αλλά και με την επιχειρούμενη περικύκλωση της Ρωσίας με όπλα. Μετέφερε την εμπειρία της αντιφασιστικής πάλης στην Ελλάδα και κυρίως από τις πρόσφατες εκδηλώσεις για τις 9 του Μάη και το δέσιμο τους με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Τέλος εκτίμησε τον ιδιαίτερο ρόλο της Ρωσίας στην ιστορική κίνηση τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι η μεγάλη δύναμη της αντιφασιστικής νίκης.



Το στρογγυλό τραπέζι ήταν ένα ακόμα γεγονός ανάμεσα και σε άλλα που στόχο έχουν τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου όπου διανοούμενοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ενεργοί αγωνιστές θα συμμετέχουν σε μία κοινή προσπάθεια για την απελευθέρωση της Ευρώπης από την αμερικανική ηγεμονία και τη δημιουργία μιας ιδεολογικής και πολιτικής εναλλακτικής απάντησης απέναντι στις νεοφιλελεύθερης πολιτικές.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου